Εκοψε το «βραχιολάκι» και παραμένει άφαντος

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΕΡΗΜΗΝ ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΑΡΚΑΣ BMW ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ -ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΑΝΤΡΑΣ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 21:04

Με ποινή κάθειρξης 7 ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής καταδικάστηκε ερήμην προχθές

από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ένας 42χρονος υπήκοος Γεωργίας, που κατηγορήθηκε για κλοπές αυτοκινήτων BMW που κατέληγαν εξαρτήματα.
Ερήμην καθώς, ο φυγόποινος πλέον Γεωργιανός, παραμένει άφαντος από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν έκοψε τον ιμάντα της φορητής συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με την επιβολή μάλιστα «της υποχρέωσής του να μην εξέρχεται από τον εσωτερικό στεγασμένο χώρο της δηλωθείσας κατοικίας του» στη Θεσσαλονίκη.
Μαζί του καταδικάστηκε και ένας 31χρονος συνεργός του, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ καθώς αντιλαμβανόμενος το μπλόκο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στα διόδια στο Κλειδί Ημαθίας, έκοψε τη διαχωριστική αλυσίδα μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας και στον κόμβο της Μεθώνης εγκατέλειψε την κλεμμένη BMW και εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι διέφυγε. Με ελαφρύτερες ποινές καταδικάστηκαν, για κατοχή όπλων μία 32χρονη Θεσσαλονικιά που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» όπως επίσης για παραποίηση στοιχείων αναγνώρισης οχημάτων καταδικάστηκε και ένας έμπορος αυτοκινήτων από τη Θεσσαλονίκη.
Αντίθετα, αθωώθηκε ένας 38χρονος Λαρισαίος ιδιοκτήτης μάντρας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και αθωώθηκαν επίσης ο πραγματικός ιδιοκτήτης του επιχειρησιακού αυτοκινήτου των δραστών (σ.σ. ήταν φυλακισμένος για άλλη υπόθεση), αλλά και ο Θεσσαλονικιός που διεκπεραίωνε τους φακέλους των αυτοκινήτων στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Όλοι τους παραπέμφθηκαν ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης» (σ.σ. κατηγορία που εξέπεσε) το 2016 και το 2017 διέπραξαν κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «πωλούσαν αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά ή εξ ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία». Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας -όπως κατέθεσε προχθές στο Δικαστήριο αστυνομικός- οι καταδικασθέντες εμπλέκονται σε κλοπές 17 αυτοκινήτων BMW (διαφόρων μοντέλων) σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Οι δράστες αγόραζαν σε πολύ φθηνή τιμή τρακαρισμένα αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας και στα κλεμμένα (σ.σ. και ξαναβαμμένα σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε») αυτοκίνητα, «φορούσαν» τον αριθμό πλαισίου του τρακαρισμένου και στη συνέχεια τα πωλούσαν στην αγορά ή αποσυναρμολογούσαν τα κλεμμένα και τα διοχέτευαν προς πώληση στην αγορά τμηματικά ως ανταλλακτικά. Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός της Ασφάλειας Λάρισας, τρεις από τους καταδικασθέντες, ο 42χρονος Γεωργιανός, ο 31χρονος συνεργός του και η 32χρονη τσιλιαδόρος, ερχόταν στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη και έκλεβαν τις BMW. Ο 42χρονος και η 32χρονη επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη με το «επιχειρησιακό» Ι.Χ. σε ρόλο προπομπού, ενώ το κλεμμένο BMW το οδηγούσε ο 31χρονος που ακολουθούσε.
Όπως συνέβη και τον Μάρτιο του 2017 που οι αστυνομικοί έστησαν ξημερώματα μπλόκο στο Κλειδί Ημαθίας συλλαμβάνοντας τον 42χρονο και την 32χρονη, ενώ ο 31χρονος, για να αποφύγει τη σύλληψη αφού οδηγούσε μια κλεμμένη BMW, έκοψε μετά από επίμονους ελιγμούς τη μεταλλική αλυσίδα μεταξύ των δύο ρευμάτων, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και επιστρέφοντας για Λάρισα, βγήκε από τον κόμβο της Μεθώνης για να εγκαταλείψει το κλεμμένο Ι.Χ. του Λαρισαίου και να διαφύγει στο σκοτάδι.
Ο αστυνομικός καταλήγοντας σημείωσε την πρακτική των δραστών, τα κλεμμένα αυτοκίνητα από τη Θεσσαλονίκη να πωλούνται στη Λάρισα και τα κλεμμένα από τη Λάρισα να πωλούνται στη Βόρεια Ελλάδα. «Μου έκλεψαν το αυτοκίνητο τον Ιανουάριο του 2017» κατέθεσε Λαρισαίος προσθέτοντας ότι «μας ειδοποίησαν ότι το βρήκανε δύο μήνες μετά στην Κομοτηνή». Είχαν αλλάξει χρώμα και ζάντες, ενώ είχαν αφαιρέσει τα πίσω καθίσματα του σαλονιού προκειμένου να χωράνε περισσότεροι μετανάστες κατά τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.
Άλλος Λαρισαίος κατέθεσε πως «είχα αγοράσει μια BMW από μάντρα και αποδείχτηκε στη συνέχεια πως ήταν κλεμμένη». Τεχνικός αυτοκινήτων κατέθεσε πως κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. -στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας- να εξετάσει μία BMW για να επιβεβαιωθεί ότι «είχε παραποιηθεί ο αριθμός πλαισίου» και πως το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο.
Κάτοικος Κομοτηνής κατέθεσε πως του έκλεψαν το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του και το βρήκε σε μάντρα της Λάρισας «κομμάτια, το καπό, τα φτερά, τις πόρτες». «Το είχα σταθμεύσει μπροστά από το σπίτι μου και μου το έκλεψαν» κατέθεσε κάτοικος του Κιλκίς προσθέτοντας ότι «δεν το βρήκα ποτέ». Το ίδιο κατέθεσε και άλλο θύμα από τη Θεσσαλονίκη.
Άλλο θύμα - κάτοικος Λάρισας κατέθεσε πως οι δράστες έκαναν, ευτυχώς για τον ίδιο, αποτυχημένη απόπειρα κλοπής του αυτοκινήτου. Έτερος αστυνομικός της Ασφάλειας Λάρισας κατέθεσε πως κάτοικος Θεσσαλονίκης τού κατήγγειλε ότι εντόπισε στο Facebook αγγελία σύμφωνα με την οποία Λαρισαίος διαθέτει προς πώληση ζαντολάστιχα που είχε «φορεμένα» στο δικό του Ι.Χ. Ο Θεσσαλονικιός αναγνώρισε ως δικές του τις ζάντες, ενώ ο Λαρισαίος δήλωσε πως αγνοούσε ότι ήταν κλεμμένα και πως τις είχε αγοράσει από μάντρα. Τέλος, αστυνομικός του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας κατέθεσε για τους ελέγχους στο αυτοκίνητο των δραστών, όπως επίσης κατέθεσαν και μάρτυρες υπεράσπισης.
Στη δίκη παρέστησαν πέντε από τους κατηγορουμένους, ενώ άλλοι δύο κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Ο πρώτος των παρισταμένων αρνήθηκε ότι παραποιούσε τα στοιχεία των αυτοκινήτων, ο δεύτερος δήλωσε πως το κλεμμένο στην πραγματικότητα Ι.Χ. το είχε αγοράσει από Ρομά και τελικά ο ίδιος αποζημίωσε τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Ο τρίτος των παρισταμένων κατέθεσε πως αγνοούσε ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητό του για τις κλοπές, καθώς κάποιο διάστημα βρισκόταν στη φυλακή και τέλος, ο τέταρτος των παρισταμένων δήλωσε πως εργαζόταν ως διεκπεραιωτής και πως δεν γνώριζε τίποτα άλλο. Η εισαγγελέας της έδρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενοχή κάποιων και την αθώωση άλλων από τους επτά συνολικά παραπεφθέντες. Τελικά το Τριμελές Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε όλους αθώους για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και επέβαλε, για την κατηγορία των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών: Ποινή κάθειρξης 7 ετών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στον 42χρονο φυγόποινο πλέον Γεωργιανό και κάθειρξη 5 ετών (με αναστέλλουσα δύναμη) στον 31χρονο οδηγό της κλεμμένης BMW.
Επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης 4 μηνών (με τριετή αναστολή) για κατοχή όπλων στην 32χρονη «τσιλιαδόρο», όπως και ποινή φυλάκισης 6 μηνών (με τριετή αναστολή) για παραποίηση στοιχείων αναγνώρισης οχημάτων στον Θεσσαλονικιό έμπορο.             

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass