Η Λάρισα καταγράφει τους κοινόχρηστους χώρους της

- ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΨΟΥΣ 74.400 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» * ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΟΜΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2021 21:16

Στη σύνταξη μελέτης, που θα αποτυπώνει τους χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους της Λάρισας και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο πολεοδομικό εργαλείο, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων, μετά την έγκριση της πρότασης χρηματοδότησής της, από το «Πράσινο

Ταμείο», ύψους 74.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης «Επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων» στη Λάρισα, η εκπόνηση της οποίας αποτελεί υποχρέωση του Δήμου, αλλά αντίστοιχα και κάθε Δήμου της χώρας, βάσει του νόμου 4759/2020.
«Είναι μία ευκαιρία για τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στον Δήμο, να απαλλαγούν από μία ιδιότυπη «ομηρία»», δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης πόλης» (μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας) Ντίνος Διαμάντος, υποστηρίζοντας πως «εντός του νέου έτους (2022) θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και η έγκριση του σχεδίου».
Αναλυτικότερα ο ίδιος επισημαίνει: «Επί χρόνια τονίζαμε τόσο εγώ ως πρόεδρος ΤΕΕ, μαζί πάντα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τον Σύλλογο Πολεοδόμων – Χωροτακτών, την ανάγκη να καταρτιστεί ένα «πλαίσιο» προτεραιοτήτων σχετικά με τα δεσμευμένα οικόπεδα του σχεδίου πόλης της Λάρισας. Δυστυχώς δεν συναινούσε η τότε Δημοτική Αρχή για υλοποίησή του, σε συνεργασία μαζί μας.
Η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη το ενστερνίστηκε από την πρώτη στιγμή και το υλοποιεί με συνέπεια αναλαμβάνοντας βεβαρυμμένο παρελθόν δεκαετιών.
Το πρώτο βήμα έγινε από το 2017 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα με μία εγκεκριμένη «Έκθεση αξιολόγησης» της πολεοδομικής κατάστασης δεσμευμένων χώρων (με δικαστικές αποφάσεις άρσης). Υλοποιήθηκε από τον προκάτοχό μου Δημήτρη Μαβίδη με τη βοήθεια της διαπαραταξιακής Επιτροπής Σχεδίου Πόλης.
Το δεύτερο βήμα υλοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο του νόμου 4759/2020, με την έγκριση της πρότασης που καταθέσαμε από το Πράσινο Ταμείο, της χρηματοδότησης ενός συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για όλα τα δεσμευμένα οικόπεδα της Λάρισας. Είναι μία ευκαιρία για τον Δήμο, αλλά και τους ιδιοκτήτες να απαλλαγούν από μία ιδιότυπη «ομηρία». Εντός του νέου έτους θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και η έγκρισή του».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, «για τον προγραμματισμό της ολοκλήρωσης της εφαρμογής του σχεδίου πόλης και την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, οι Δήμοι καταρτίζουν επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.
Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι των οποίων δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση ιεραρχούνται, ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα ή Δημοτική Κοινότητα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής τους, βάσει της πολεοδομικής σημασίας τους για την πόλη.
Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι μετά την κατάταξή τους ιεραρχούνται με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του οικείου Δήμου, Δημοτικής Ενότητας ή Δημοτικής Κοινότητας, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου Δήμου».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass