Ευκαιρίες για τους Δήμους με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΕΕΤΑΑ-ΚΕΔΕ-ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2021 21:18

Η αξιοποίηση προγραμμάτων, εκτός του γνωστού «Αντώνης Τρίτσης», οι πόροι του οποίου αυξήθηκαν από τα 2,5 δισ. στα 4 δισ., όπως είναι το ΕΣΠΑ 2021 - 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης που αγγίζει πάνω από πέντε δισ., αλλά και το Πράσινο Ταμείο που θα τρέξει

το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Το θέμα της ημερίδας ήταν τα “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού” και στόχο είχε την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 554 εκατ. ευρώ, που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επόμενη περίοδο (2021-27) και στην αξιοποίηση των 143 εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο που αφορούν στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. «Ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή, με νέες θέσεις εργασίας ή με διατήρηση των παλιών θέσεων, δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές παντού, ενισχύσαμε την τοπική οικονομία, τονώνοντας την τοπική οικονομία και συνεχίζουμε αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο ΑΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος επισήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στη νέα Χρηματοδοτική Περίοδο 2021-2027 να υπάρχουν ευκαιρίες δύο ταχυτήτων όσον αφορά τα αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και το νέο ΕΣΠΑ. Οι μικροί Δήμοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της νέας χρηματοδοτικής περιόδου έχουν ανάγκη από νέα επιστημονικά στελέχη, σύγχρονο εξοπλισμό, ισότιμη ενημέρωση και ισότιμη αντιμετώπιση. Για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος πρέπει για τον σωστό προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ να ληφθούν υπόψη έστω και την τελευταία στιγμή όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες όπως το χαμηλό εισόδημα η ανεργία και οι ελλιπείς προσβάσεις στις υπηρεσίες. Οι προοπτικές ανάκαμψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπόσχεται η Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027, ώστε να φύγουν από μια τελματωμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών περικοπών (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ), είναι μια μεγάλη πρόκληση που δεν πρέπει να χαθεί».
Ο ΔΗΜ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε μέσω skype και τόνισε ότι «για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να απορροφήσει χρήματα, θα πρέπει να αναπτύξουμε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και να εμπλέξουμε περισσότερο τους Δήμους. Η περίοδος αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική για τους Δήμους. Έχουμε τόσα προγράμματα και τόσα χρήματα, τα οποία ποτέ δεν είχαμε ονειρευτεί. Πού κολλάμε; Κολλάμε και πάλι στο ότι τα πράγματα πάνε πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε, δεν έχουν αποκτήσει τη δυναμική και την ορμή που απαιτούν οι περιστάσεις. Για να έχει θετικό αποτέλεσμα αυτό το momentum, για να μπορέσει δηλαδή η Αυτοδιοίκηση να απορροφήσει χρήματα θα πρέπει να αναπτύξουμε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και να εμπλέξουμε περισσότερο τους Δήμους».
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδων Σπυρίδων, παρουσίασαν συνοπτικά τα εμβληματικά έργα που η ΕΕΤΑΑ υλοποιεί, τόνισαν το εύρος των χρηματοδοτικών πηγών της νέας προγραμματικής περιόδου, με έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που βοηθά στη δημιουργία ενός «εμπροσθοβαρούς ΕΣΠΑ», υπό την έννοια της επικουρικότητας ώστε έργα, μετά από ωρίμανση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Αναφέρθηκαν ακόμη στις κρίσιμες υστερήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της στελέχωσης και της ενημέρωσης και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΑΑ για να στηρίξει σε αυτούς τους τομείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση: (α) με τη λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των Δήμων, με προτεραιότητα σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ή σε Δήμους με ανεπαρκή Τεχνική Υπηρεσία, (β) με τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Μηχανικών Μελετητών και Βοηθών Επιβλεπόντων – Επιμετρητών, που τηρεί και (γ) με τον συνεχώς επικαιροποιημένο «Ηλεκτρονικό οδηγό χρηματοδοτήσεων», που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.
Στη δεύτερη ενότητα που αφορούσε το ΕΣΠΑ 2021-2027 υπήρξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις επιστημονικών συνεργατών και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων και της Περιφέρειας.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass