Αίολος... ο Διομήδης!

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ 240 ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ - ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2022 13:41
Η θάλασσα «έπνιξε» τη στεριά σε Αγιόκαμπο και Σωτηρίτσα Η θάλασσα «έπνιξε» τη στεριά σε Αγιόκαμπο και Σωτηρίτσα

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους με πολύωρες έντονες βροχοπτώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου Αγιάς έφερε ως χθες αργά το απόγευμα – σαν πρώτη δόση, αφού τα φαινόμενα αλλάζουν προς τα χαρακτηριστικά τους και θα είναι έντονα και σήμερα – το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.
Η ευρύτερη περιοχή δέχθηκε μέσα σε ένα 24ωρο πάρα πολύ μεγάλα ύψη νερού, ενώ ο συνεχής μανιασμένος βορειανατολικός αέρας που στην ορεινή Ανατολή έφθασε τα 95 χιλιόμετρα την ώρα και μέσα στην Αγιά τα 66, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα χωρίς ρεύμα να μείνουν για μεγάλα διαστήματα πολλά χωριά, όπως η Ανατολή, η Αμυγδαλή, η Έλαφος, το Σκλήθρο, η Ανάβρα, οι Νερόμυλοι, η Μαρμαρίνη, η Καρίτσα και ο Παλαιόπυργος. Μάλιστα οι κάτοικοι της Μαρμαρίνης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι κάθε υπεύθυνο γι’ αυτό, βρίσκονταν χωρίς ρεύμα και νερό από τις 2:00 τη νύχτα της Δευτέρας συνεχόμενα και ως το βράδυ χθες οι ζημιές που το προκάλεσαν αυτό δεν είχαν αποκατασταθεί.


Μεγάλα προβλήματα, λόγω της έντασης του ανέμου, προκλήθηκαν και στο παραλιακό μέτωπο, και κυρίως σε Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό και Στόμιο, όπου σε πολλά σημεία κυριολεκτικά η θάλασσα έγινε ένα με τη στεριά. Τα μεγάλα κύματα κάλυψαν τους παραλιακούς δρόμους και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που μπήκαν και μέσα στις αυλές και τα υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων. Η παραλιακή οδός κόπηκε για ώρες σε πολλά σημεία και, λόγω του ότι η γέφυρα στο ρέμα «Πουρί» του Αγιοκάμπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η κίνηση από Βελίκα προς Αγιά διοχετεύονταν μέσω Μελιβοίας.
Από νωρίς το πρωί και για όλη την ημέρα επιχειρούσαν μηχανήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑ Αγιάς, όπως και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικά, όμως, στο παραλιακό μέτωπο ήταν τόση η μανία του ανέμου και της θάλασσας, που μόλις τα γκρέιντερ ανοίγανε τους δρόμους από τα νερά και τα φερτά υλικά, αυτοί γρήγορα κλείνανε ξανά.
Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν, επίσης, σε Βελίκα και Παλιουριά με κατολισθήσεις, στο Στόμιο όπου υποχώρησε ένα κομμάτι της πλατείας του λιμανιού, στο Ομόλιο όπου έσπασε ρέμα και στο Καστρί όπου ο κεντρικός δρόμος στην είσοδό του από την πλευρά της Αμυγδαλής ήταν αδιάβατος από το πολύ νερό.
Ευτυχές είναι το γεγονός ότι γενικά τα ρέματα της περιοχής συγκράτησαν τους μεγάλους όγκους νερού που δέχθηκαν, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μετεωρολογικός σταθμός Αγιάς του meteothessalia.gr έδειξε ότι από τις 7:00 το απόγευμα της Δευτέρας ως τις 7:00 χθες το απόγευμα, έπεσαν 240 χιλιοστά νερού, δηλαδή 240 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και με τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, στους οποίους μετέφερε την εικόνα της όλης κατάστασης.
Για σήμερα Τετάρτη τα σχολεία σε όλον τον Δήμο και όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά, ενώ και χθες το πρωί διεκόπη η λειτουργία πριν καν ξεκινήσουν σε όλα, πλην των δύο Δημοτικών της Αγιάς, που κι αυτά όμως υπολειτούργησαν αφού λίγοι ήταν οι μαθητές που προσήλθαν για μάθημα. Προβλήματα υπήρξαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Λυκείου Αγιάς και κυρίως στο γυμναστήριο που γέμισε νερά.   
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Η κακοκαιρία όμως, δυστυχώς, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον Αγιώτη ερασιτέχνη μετεωρολόγο Πάνο Αρχοντή, ο οποίος πρόβλεψε στο ακέραιο τα χθεσινά, πρόβλεψη η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «ΕτΔ», για σήμερα προβλέπεται συννεφιά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-300 μέτρα. Σταδιακά τα φαινόμενα, που θα είναι έντονα στην Ανατολική Θεσσαλία, τις μεσημεριανές ώρες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε αυτό το κομμάτι. Αργά τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και στα πεδινά τμήματα της Αγιάς, των Φαρσάλων και των Τρικάλων. Στη Λάρισα αναμένεται συννεφιά με βροχές που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά της Θεσσαλίας, τα παράλια και τις Σποράδες βορειοανατολικοί 6-7 μποφόρ και κατά περιόδους 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Λάρισα θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 7 βαθμών Κελσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass