«Λύση είναι τα έργα, όχι οι αποζημιώσεις»

ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ -ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2022 15:05

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Τις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων μετά το καταστροφικό πέρασμα

του “Διομήδη” επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής κ. Χρήστο Tριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου και των τριών βουλευτών της νομού Λάρισας της ΝΔ κ.κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, Χρήστου Κέλλα και Στέλλας Μπίζιου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Κουλοχέρης.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σημείο που προκλήθηκαν προβλήματα μεταξύ Βαμβακούς και Ρευματιάς και στη συνέχεια στην Υπέρεια, όπου συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη περαιτέρω αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο, έτσι ώστε όπου χρειαστεί στις υποδομές να δώσουμε λύσεις. Υπάρχουν ζητήματα με τον ΤΟΕΒ, με τον ΓΟΕΒ, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες και την Περιφέρεια για να δώσουμε δομικές λύσεις και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Η λύση δεν είναι οι αποζημιώσεις, αλλά τα δομικά έργα».
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις ζημιές θα ολοκληρωθούν πάρα πολύ σύντομα. Ήδη, από χθες, συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή και βεβαιώνουμε ότι μόλις συγκροτηθούν τα πορίσματα θα καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Η Κυβέρνηση σκύβει με ενδιαφέρον πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Έχουμε ένα ζήτημα που προκαλείται από τα αποστραγγιστικά δίκτυα του ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Υπάρχει ένα αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ που δημιούργησε το πρόβλημα της υπερχείλισης μέσα στην περιοχή της Υπέρειας. Αυτό άμεσα, μόλις καλυτερεύσει ο καιρός, εμείς ως Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο -αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας- θα το καθαρίσουμε. Παράλληλα και στο άλλο αποστραγγιστικό δίκτυο που έχει ο ΤΟΕΒ Ενιπέα, χρειάζεται μία υδραυλική μελέτη γιατί δεν έχει αποδέκτη αυτό και δημιουργείται πρόβλημα όταν βρέχει. Χρειαζόμαστε τη μελέτη για να δούμε πώς θα το φέρουμε στον αποδέκτη του Ενιπέα. Το πρώτο έργο θα γίνει άμεσα, μόλις μας επιτρέψει ο καιρός».
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου υπογράμμισε τα εξής: «Δυστυχώς για μία ακόμα φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία φυσική καταστροφή. Με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τον Περιφερειάρχη βρεθήκαμε στις πληγείσες περιοχές για να δούμε από κοντά τα προβλήματα, να συζητήσουμε με τους κατοίκους και να αναζητήσουμε λύσεις. Ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε πως θα υλοποιηθούν υποδομές όπου χρειαστεί, γιατί αυτό είναι το πρωτεύον και όχι οι αποζημιώσεις κατόπιν εορτής. Μαζί με τις παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, αλλά και την άμεση στήριξη των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ, θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν τις πληγές. Πρέπει όμως να ξαναδούμε συνολικά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, καθώς η κλιματική κρίση έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε μελλοντικά φαινόμενα τύπου «Ιανός».
Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Δημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ηλίας Σουφλιάς, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, κάτοικοι και φορείς του τόπου, κ.ά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Ο Δήμος Φαρσάλων με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί στους κατοίκους που επλήγησαν από τη θεομηνία «Διομήδης» της 10ης και 11ης Ιανουαρίου 2022, ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης για τις κατοικίες τους.
Συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημάρχου Τριμελής Επιτροπή, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την εξέταση των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης, τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών όσο και στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής.
Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτοψία στις δηλωμένες στην αίτηση δικαιούχων ως πληγείσες κύριες κατοικίες προκειμένου: α) Να ελέγξει ότι η κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί είναι πληγείσα, στην περίπτωση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών.
β) Να ορίσει τον βαθμό ζημίας της κύριας κατοικίας, στην περίπτωση του επιδόματος απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και οικοσκευής.
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται απαραίτητα από τα αναγραφόμενα δικαιολογητικά της αίτησης επιδομάτων κατοικίας κατά περίπτωση και τις υπεύθυνες δηλώσεις (με γνήσιο υπογραφής), ενώ θα κατατίθενται αποκλειστικά με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους:
-Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση protokolo@dimosfarsalon.gr (σε αρχείο pdf).
- Στο πρωτόκολλο (ισόγειο Δημαρχείου) μέχρι και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022.
Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται σε ηλεκτρονική μορφή από την ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Φαρσάλων στο www.farsala.gr ή από την είσοδο του Δημαρχείου Φαρσάλων. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ.: 24913-50.129, -132, -133, -138.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass