Ηλεκτρικά ποδήλατα με ενοίκιο για μετακινήσεις στη Λάρισα

ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 55 ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2022 21:04

Την προμήθεια 55 ηλεκτρικών ποδηλάτων προς μίσθωση σε πολίτες και επισκέπτες

της Λάρισας και την προμήθεια σταθμών στάθμευσης και φόρτισής τους, σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων, μέσω χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», ΕΣΠΑ 2014-2020, για δράσεις που αφορούν τη «Βιώσιμη αστική κινητικότητα, τη μικροκινητικότητα και την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών μετακινήσεων».
Το έργο αυτό ενισχύει τη στόχευση της πολιτικής του Δήμου για δημιουργία υποδομών «πράσινης μετακίνησης», φιλικής προς το περιβάλλον, καθώς και υποδομών βιώσιμης κινητικότητας, με μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. Θα προσφέρει μια νέα πρόταση για τις μετακινήσεις των πολιτών και όχι μόνο, συνυφασμένη με τη φιλοσοφία του ΣΒΑΚ.
Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, όπου συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας ηλεκτρικών ποδηλάτων, έδωσε την έγκρισή της για την υποβολή σχετικής πρότασης ένταξης του έργου στο παραπάνω επιχειρησιακό πρόγραμμα, μετά από πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου, ως εταίρος δικαιούχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συζητήθηκαν, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 433.918,16 ευρώ, με ΦΠΑ και εμφανίζεται να καλύπτεται κατά 100% η χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες προμήθειες:
-55 ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης, ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα μίσθωσης, με «έξυπνη» κλειδαριά IoT (4G/GPS).
-62 αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, με λειτουργικότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
-5 συστήματα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router.
-3 τερματικά μίσθωσης ποδηλάτου με ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης, οθόνη αφής, αναγνώστη πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και εκτυπωτή αποδείξεων (το τερματικό θα χρησιμοποιείται για τη μίσθωση ποδηλάτου).
-1 Web-Based λογισμικό διαχείρισης συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η συνολική διαχείριση και η παρακολούθηση λειτουργίας του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων. Περιλαμβάνει 24μηνη συνδρομή υπηρεσίας SaaS.
-2 Mobile εφαρμογές (iOS, Android). Περιλαμβάνει 24μηνη συνδρομή υπηρεσίας SaaS.
- Εξοπλισμός έκδοσης προσωποποιημένων έξυπνων καρτών συνδρομητών, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μίσθωση ποδηλάτου κ.ά.
Οι προδιαγραφές όλου του εξοπλισμού και του λογισμικού, θα είναι σύμφωνες με αυτές που διαμορφώθηκαν από την ΕΥΔ ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τυγχάνουν υποχρεωτικής εφαρμογής.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με την έκθεση παρουσίασης του έργου: «Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα δεν μολύνει το περιβάλλον.
Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και προφανείς:
- Διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο.
- Δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης.
- Ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής.
- Ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό.
- Ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
- Μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος, που θα προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης καρτών συνδρομητών, από επανδρωμένα εκδοτήρια, για τους πολίτες που επιθυμούν, με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα πιστοποιούν τον χρήστη. Ο κάτοχος της κάρτας θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης του ποδηλάτου, χρησιμοποιώντας τη στον αναγνώστη έξυπνων καρτών του τερματικού μίσθωσης ποδηλάτων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική-πιστωτική τραπεζική κάρτα τους. Σε επιλεγμένους σταθμούς μίσθωσης ποδηλάτων θα είναι εγκατεστημένο ένα τερματικό μίσθωσης, απ΄ όπου θα είναι δυνατή η μίσθωση ποδηλάτου από εγγεγραμμένους χρήστες που διαθέτουν κάρτα συνδρομητή αλλά και από μη εγγεγραμμένους χρήστες (τουρίστες, επισκέπτες). Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να μισθώσουν ένα ποδήλατο κάνοντας χρήση της χρεωστικής-πιστωτικής τραπεζικής κάρτας τους. Να σημειωθεί ότι η προμήθεια περιλαμβάνει και ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ.         

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass