«Δεν υπάρχει όφελος για διπλή γραμμή μεταξύ Λάρισας-Βόλου»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2022 15:50

Αποκλείει τη χάραξη και κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Λάρισας και Βόλου διότι «δε θα προσέφερε κανένα όφελος στη συνολική λειτουργία του έργου» η ΕΡΓΟΣΕ.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Λάρισας και προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυρ. Βελόπουλου.
Ο βουλευτής στην ερώτησή του ζητούσε -μεταξύ άλλων- να πληροφορηθεί «αν υπάρχει δυνατότητα χάραξης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Λάρισας και Βόλου, με τα οφέλη που θα έχει αυτή στη διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, μεταξύ «Σ.Σ. Βελεστίνου» και «Σ.Σ. Λατομείου», όπου ήδη υφίσταται, παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους, η παλιά μετρική σιδηροδρομική γραμμή των πάλαι ποτέ «Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων»;
Η απάντηση του Υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Το έργο με τίτλο «Κατασκευή Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης - Τηλεδιοίκησης, Τηλεπικοινωνιών και Συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα - Βόλος με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου- ΒΙΠΕ-Βόλος» (Α.Δ. 736) βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού.
Ειδικότερα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έχει αποστείλει τη σύμφωνη γνώμη για τη συμβασιοποίηση του έργου. Ο φάκελος του έργου έχει αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογράφει η εν λόγω σύμβαση, η οποία έχει προθεσμία υλοποίησης 36 μήνες.
Στο αντικείμενο του ανωτέρω έργου, συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους προς αντικατάσταση της υπάρχουσας μη λειτουργούσας μετρικού ή μικτού εύρους γραμμής, στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 (πριν από την είσοδο του Σ.Σ. Λατομείου) έως τη Χ.Θ. 59+677 (είσοδος Σ.Σ. Βόλου).
Μετά την είσοδο του Σ.Σ. Βόλου, δεν προβλέπεται να εκτελεσθούν εργασίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τις προβλήτες «Ένα», «Δύο» και «Τρία».
Ωστόσο, στη χιλιομετρική θέση Χ.Θ. 56+700 της νέας σιδηροδρομικής γραμμής (ως εμφαίνεται στο συνημμένο σχεδιάγραμμα - Συν.1), προβλέπεται η τοποθέτηση συσκευής (αλλαγή τροχιάς ειδικού τύπου), η οποία θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σύνδεσης με το πορθμείο Βόλου, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τον Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής ΟΣΕ.
Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση περνάει από την περιοχή της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και ως εκ τούτου δεν θα εξυπηρετεί τον οικισμό Μελισσιάτικα και το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου. Η μελλοντική χρήση της υφιστάμενης γραμμής εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΟΣΕ.
Η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας - Βόλου έχει μέγιστη ταχύτητα 100 km/h ενώ, μετά το Βελεστίνο η ταχύτητα λόγω χάραξης περιορίζεται στα 90 km/h και στο τμήμα της νέας γραμμής μεταξύ Σ.Σ. Λατομείου και Σ.Σ. Βόλου στα 80 km/h.
Η κατασκευή Συστήματος Ηλεκτροκίνησης με Εναέρια Γραμμή Επαφής τύπου trolley εξασφαλίζει ταχύτητα μελέτης συστήματος ηλεκτροκίνησης 100 km/h, η οποία καλύπτει τις επιτρεπόμενες ταχύτητες της σιδηροδρομικής γραμμής.
Το τμήμα γραμμής μεταξύ Σ.Σ. Βελεστίνου και Σ.Σ. Λατομείου έχει μήκος περίπου 8 Km, ενώ όλο το έργο «Λάρισα - Βόλος» (μονή γραμμή κανονικού εύρους) έχει μήκος 60 Km. Η χάραξη διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα αυτό δεν θα προσέφερε κανένα όφελος στη συνολική λειτουργία του έργου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass