Εντυπωσίασε η παρουσίαση της «Αφρικής Μέθεξη» στην Αγιά

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2014 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:02

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων στην Αγιά όσοι παρακολούθησαν εκεί την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Γκίνου «Αφρικής Μέθεξη».

Εικόνες από τη Μαύρη Ήπειρο «γέμισαν» την αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», ενώ οι περιγραφές της συγγραφέως από τα ταξίδια της καθήλωσαν το κοινό.

Κριτική στο βιβλίο έκανε ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος. Το χαρακτήρισε ως «σπάνιο είδος γραφής από Ελληνίδα», ενώ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε «Διαβάζοντάς το, ένιωσα ότι ο κόσμος της Αφρικής είναι άχρονος. Κανείς δεν βιάζεται. Εδώ και αιώνες ο πολιτισμός είναι ο ίδιος, στατικός και ανεπηρέαστος. Αισθάνεσαι την αξιοπρέπεια των γυναικών, την υπερηφάνεια των ανδρών και τη σιωπή της οικογένειας που διατηρεί πρόσωπο και καρδιά. Τα έθιμα, που τηρούνται αιώνες, φανερώνουν την πνευματική ατμόσφαιρα ενός άλλου κόσμου που πιστεύει στην ομορφιά της ιερότητας». Ο π. Νεκτάριος ευχαρίστησε την κ. Γκίνου που του έδωσε τη χαρά, όπως είπε, να ζήσει μια αποκάλυψη και να μάθει ότι η Αφρική είναι προορισμός όχι τουριστικός, αλλά πνευματικός και ελληνοκεντρικός.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγιάς «Καλυψώ».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Γκίνου έχει ταξιδέψει ιδιωτικά σε εβδομήντα χώρες στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη.

Σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε (Maitrise, D.E.A.) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Acadia University του Καναδά. Σήμερα διδάσκει διαπολιτισμική εκπαίδευση και γαλλική γλώσσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συνεργάτης της UNESCO στο Παρίσι, στον εκπαιδευτικό τομέα. Επίσης, διετέλεσε εξωτερικός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι σε θέματα εξωτερικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης του Τύπου της βορείου Ελλάδας και της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για αρκετά χρόνια. Είναι επίσης φωτογράφος. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Κίνα.

Εκτός της «Αφρικής Μέθεξη» έχει γράψει και τα εξής βιβλία:

1. Description de la culture et de ses rapports ave le langage, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2002.

2. La communication interculturelle, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2002.

4. Χριστόδουλος Γαλάνος, Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας, 2007.

5. Η Αφρικανική φυλή Χίμπα με τη ματιά του φωτογράφου και του θεατή της φωτογραφίας, 2007.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass