Ομόφωνα αθώος ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΑΦΥΛΑΚΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΟΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ 47ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2022 21:16
Το Ι.Χ., έχοντας παρασυρθεί για εκατοντάδες μέτρα από την αμαξοστοιχία του ΟΣΕ,  μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, ενώ ο 47χρονος ελεύθερος επαγγελματίας βρήκε ακαριαίο θάνατο Το Ι.Χ., έχοντας παρασυρθεί για εκατοντάδες μέτρα από την αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, ενώ ο 47χρονος ελεύθερος επαγγελματίας βρήκε ακαριαίο θάνατο

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο 59χρονος οδηγός αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ ο οποίος είχε παραπεμφθεί κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με αφορμή τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ όπου

έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος οδηγός Ι.Χ. από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2016 όταν η αμαξοστοιχία που οδηγούσε ο 59χρονος μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από Λάρισα προς Βόλο, σε αφύλακτη διάβαση στο ύψος της Χάλκης, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ΙΧ. Το αυτοκίνητο που παρασύρθηκε για περισσότερα από 450 μέτρα, μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών, με αποτέλεσμα ο 47χρονος ελεύθερος επαγγελματίας να βρει ακαριαίο θάνατο.
Ένα ακόμα θανατηφόρο δυστύχημα που είχε αναδείξει με τον πλέον τραγικό τρόπο το θέμα της ασφάλειας της κυκλοφορίας. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος επαρχιακός δρόμος που ενώνει τους οδικούς κόμβους, Κιλελέρ και Πλατυκάμπου επιλέγονταν -σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής- από οδηγούς που ήθελαν να αποφύγουν τα διόδια επί της ΠΑΘΕ. Επαρχιακό δίκτυο που διασταυρώνεται με τη «φονική» ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ, η οποία δεν διέθετε (τότε) φωτεινή σήμανση και μπάρες παρά μόνο μια επιγραφή (σ.σ. ορατή μόνο με το φως της ημέρας) που καλούσε τους οδηγούς να προσέχουν τα τρένα.
Μετά βέβαια και το δυστύχημα, όπως επισημάνθηκε και στην ακροαματική διαδικασία, η συγκεκριμένη διάβαση μετατράπηκε σε φυλασσόμενη διαθέτοντας πλέον όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας.
ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΣ
Η αμαξοστοιχία 2572 από Λάρισα προς Βόλο, με περίπου 80 επιβάτες (σ.σ. εκ των οποίων δεν τραυματίστηκε κανείς) αναχώρησε με 20λεπτη καθυστέρηση ( στις 18.52’ αντί για τις 18.30’) από τη Λάρισα για τον Βόλο.
Ο μηχανοδηγός παραπέμφθηκε πως είχε αναπτύξει μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα, όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο «γεγονός που δεν του επέτρεψε να ενεργήσει έγκαιρη τροχοπέδηση και ακινητοποίηση του συρμού» όταν ο άτυχος 47χρονος ελεύθερος επαγγελματίας, «που οδηγούσε το ΙΧΕ αυτοκίνητο κινούμενο στον ανατολικό παράδρομο της ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, εισήλθε στην αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση που βρίσκεται στη διασταύρωση του παραδρόμου με τη σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το όχημα» που οδηγούσε ο 47χρονος.
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, που σε πολλά σημεία εστίασε στην ταχύτητα της αμαξοστοιχίας, αλλά και στη γνησιότητα του ταχογράφου κατέθεσαν πραγματογνώμονες, τεχνικοί σύμβουλοι, στελέχη του ΟΣΕ, αλλά και η σύζυγος του εκλιπόντος.
Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της χθες πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου σημειώνοντας πως το δυστύχημα «δεν έλαβε χώρα λόγω της ταχύτητας» του τρένου και πως ο μηχανοδηγός κινούνταν με ταχύτητα κοντά στα επιτρεπόμενα όρια. Η Πολιτική Αγωγή αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ταχογράφου, ενώ η υπεράσπιση του κατηγορουμένου (σ.σ. δεν παρέστη, αλλά εκπροσωπήθηκε) αρνήθηκε την κατηγορία, σημειώνοντας ότι ο ταχογράφος ανήκε στην συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο 59χρονος οδηγός αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ κρίθηκε αθώος.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass