Η ΕΛ.ΑΣ. σφράγισε το αυθαίρετο ναΰδριο

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 21:03
Μετά τα επίμαχα θυρανοίξια και τις συλλήψεις των τριών ρασοφόρων,  αστυνομικοί του Τμήματος Φαρσάλων σφράγισαν το αυθαίρετο ναΰδριο Μετά τα επίμαχα θυρανοίξια και τις συλλήψεις των τριών ρασοφόρων, αστυνομικοί του Τμήματος Φαρσάλων σφράγισαν το αυθαίρετο ναΰδριο

Στη σφράγιση του αυθαίρετου ναϋδρίου προχώρησαν προχθές αστυνομικοί του Τμήματος Φαρσάλων, έπειτα από τα θυρανοίξια που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ρασοφόρων, ενός 45χρονου πρωτοπρεσβύτερου, ενός 45χρονου αρχιμανδρίτη και ενός 52χρονου μητροπολίτη,

κατά δήλωσή τους λειτουργοί της «Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας».
Οι τρεις ιερωμένοι πήραν προθεσμία και αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Δευτέρα για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και να εμφανιστούν εκ νέου ενώπιον του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας, κάτι που τελικά δεν έπραξαν.
Έτσι επέλεξαν να μην παρουσιαστούν οι ίδιοι ενώπιον του Αυτοφώρου, ενώ αντίθετα εμφανίστηκε συνήγορος δηλώνοντας έκτακτο πρόβλημα υγείας για τον έναν κατηγορούμενο (σ.σ. εκδικαζόταν υπόθεση του δεύτερου σε διπλανή αίθουσα), με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να μην εκδικάσει την υπόθεση και να την παραπέμψει τελικά σε τακτική δικάσιμο για τις 12 Οκτωβρίου 2022.
Τα επίμαχα θυρανοίξια του μετοχιακού ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στα Φάρσαλα, είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, που με έγγραφό της καλούσε το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων να διερευνήσει τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Ναΰδριο που μετά από αυτοψία του Γραφείου Πολεοδομίας του Δήμου Φαρσάλων στις 11 Μαρτίου «κρίθηκε ως αυθαίρετη κατασκευή». Ωστόσο το μείζον θέμα δημιουργήθηκε όταν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαβεβαίωσε τις τοπικές αρχές ότι οι τρεις ρασοφόροι δεν ήταν «καταχωρημένοι στον κατάλογο Θρησκευτικών Κοινοτήτων» του Υπουργείου.
Έτσι οι τρεις ρασοφόροι, που κατά την ΕΛ.ΑΣ. «αυτοσυστήνονται» ως πρωτοπρεσβύτερος, αρχιμανδρίτης και μητροπολίτης αντίστοιχα», κατά τα θυρανοίξια άσκησαν «υπηρεσία λειτουργού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού φέροντες ράσα και τελώντας μυστήριο (Θεία λειτουργία-κοινωνία)», παρουσία δεκάδων πιστών σε «ναΰδριο το οποίο στερούταν άδειας ανέγερσης και ιδρύσεως - λειτουργίας ευκτήριων οίκων από το Υπ. Παιδείας». Λόγο για τον οποίο οι τρεις ρασοφόροι συνελήφθησαν και οδηγούμενοι ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της αντιποίησης άσκησης υπηρεσίας λειτουργού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Χριστού ή άλλης θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα, ενώ στον πρωτοπρεσβύτερο απαγγέλθηκαν οι πρόσθετες κατηγορίες της ανέγερσης και λειτουργίας ευκτήριων οίκων χωρίς την άδεια του Υπουργείου Παιδείας.
Υπενθυμίζεται πως την πρόσκληση για τα θυρανοίξια είχε απευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, δηλώνοντας πως το ναΰδριο «λειτουργεί συμφώνως των Κανόνων της Ανατολικής Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας».
Δηλώνοντας επίσης ότι «ουδέποτε έγινε προσηλυτισμός», αίσθηση είχε προκαλέσει επιστολή πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας προς την Εισαγγελία. Επιστολή που είχε αποσταλεί πριν τα θυρανοίξια και με αφορμή τον έλεγχο περί νομιμότητας «διότι ο κ. κ. Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων, εκάλεσεν τον Αίδεσιμώτατον και του άπηύθυνε ανεπαρκείς και χωρίς υπόβαθρον κατηγορίας, αγνοούντας τη παραγράφω 3 περί μη παρενοχλήσεως από οιανδήποτε αρχήν εν τη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass