Ενισχύσεις σε Δήμους για τα αδέσποτα

* 309.800 ΕΥΡΩ ΣΤΟN Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ *ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΓΟΣ» ΤΟΥ ΥΠΕΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 21:23

Της Λένας Κισσάβου
Το ποσό των 105.200 ευρώ κατανέμεται στον Δήμο Λαρισαίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του ειδικού Προγράμματος «Άργος» (που χρηματοδοτείται από το «Φιλόδημος ΙΙ»), μέσω του οποίου ενισχύονται οι Δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν το νέο

πλαίσιο για την ευζωία και την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Σύμφωνα με τις επιλέξιμες δαπάνες, ο Δήμος Λαρισαίων προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί για την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού του Δημοτικού Κυνοκομείου Λάρισας, την προμήθεια αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς (scanners) και για τις δαπάνες στείρωσης ζώων, που αφορούν στην προμήθεια φαρμάκων και στις υπηρεσίες κτηνιάτρου. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ρίτα Απρίλη, που έχει την εποπτεία του Τμήματος Ζώων Αστικού Χώρου, «ολοκληρώνεται σύντομα η σχετική πρόταση που καλείται να καταθέσει ο Δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να λάβει την παραπάνω χρηματοδότηση και θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών». Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι Δήμοι υποβάλλουν τα αιτήματα ένταξης στο πρόγραμμα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τα απαραίτητα στοιχεία, μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η αξιολόγηση των προτάσεων-αιτημάτων τους, γίνεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, κατά σειρά προτεραιότητας με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης των αιτήσεων των δικαιούχων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων συντάσσεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής αίτημα χρηματοδότησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των δικαιούχων.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα «Άργος» που έχει προικιστεί με το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ενισχύσει τους Δήμους να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΗΜΩΝ
Αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα «Αργος» θα χρηματοδοτηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και οι Δήμοι Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρσάλων.
Για την κατανομή των ποσών ανά Δήμο, ελήφθησαν υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός και η έκτασή τους.
Αναλυτικότερα, τα ποσά που θα κατανεμηθούν ανά Δήμο, στο σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, έχουν ως εξής:
-Δήμος Αγιάς: 24.200 ευρώ.
-Δήμος Ελασσόνας: 60.200 ευρώ.
-Δήμος Κιλελέρ: 38.000 ευρώ.
-Δήμος Τεμπών: 23.200 ευρώ.
-Δήμος Τυρνάβου: 28.600 ευρώ.
-Δήμος Φαρσάλων: 30.400 ευρώ.
ΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Να σημειωθεί ότι για όλους τους παραπάνω Δήμους, οι επιλέξιμες δαπάνες χρηματοδότησης είναι οι ακόλουθες:
«-Η προμήθεια κατάλληλων αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς (scanners). Οι αναγνώστες σήμανσης πρέπει να είναι συμβατοί με το πρότυπο ISO 11784 και να έχουν δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα ή υπολογιστή τουλάχιστον μέσω Bluetooth ή άλλη παρόμοια τεχνολογία.
-Η προμήθεια λοιπού πάγιου εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη συμμόρφωση των Δήμων με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Ν. 4830/2021.
-Κάθε είδους δαπάνη που αφορά τη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των Δήμων που απορρέουν από τον Ν. 4830/2021».
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΟΝΙΜΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, πέραν των παραπάνω χρηματοδοτήσεων, έχει δρομολογηθεί ήδη: «Η έκδοση, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, Κοινής Υπουργικής Απόφασης για πρόσθετη μόνιμη στήριξη των Δήμων σε ετήσια βάση –μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων– για όλες τις λειτουργικές τους δαπάνες, όπως περισυλλογή, σίτιση, σήμανση και εν γένει κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Η λειτουργία –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της πανελλήνιας πλατφόρμας υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η στελέχωση του Τμήματος «Προστασίας Ζώων Συντροφιάς», το οποίο με το αρ. 1 του π.δ. 40/2021 (Α’ 100), μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εποπτεύει τη λειτουργία του νέου πλαισίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass