«Οδική πρόσβαση, για να ζωντανέψει η Μονή της Παναγίας Καρπούζα»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2022 17:15

«Η Παναγία Καρπούζα ερειπώθηκε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και καλύφθηκε από βλάστηση, ενώ κατέστη ορατή τα τελευταία χρόνια, μετά από δασική πυρκαγιά της δεκαετίας του 1980.

Τα κελιά έχουν καταπέσει και διατηρείται το κέλυφος του καθολικού σε κακή κατάσταση με τοιχογραφίες στον χώρο του ιερού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας είναι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των αναγκαίων υλικών για τη λήψη σωστικών μέτρων».
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε απάντησή της στην αναφορά του αν. γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη δρομολόγηση ενεργειών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Γερακοβούνι Αγιάς.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, στηρίζοντας το αίτημα του εφημέριου του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Ανατολής Αγιάς, π. Ρίζου Κομήτσα και της Μητρόπολης Δημητριάδος, Αλμυρού και Αγιάς, προς τους αρμόδιους φορείς, για την αναστήλωση της Μονής, τόνισε στην αναφορά του πως πρόκειται για ένα «ιερό προσκύνημα 502 ετών, που είναι εγκαταλελειμμένο τα τελευταία 150 χρόνια και πρέπει να αναδειχθεί ξανά σε θρησκευτικό και πολιτισμικό σημείο αναφοράς του Κισσάβου». Ο Χρήστος Κέλλας, μετά την απάντηση που έλαβε από την υπουργό Πολιτισμού, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος τον ενημέρωσε πως ο Δήμος είναι σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Δασική Υπηρεσία Λάρισας, προκειμένου να συνδράμει στη μεταφορά των απαραίτητων υλικών αναστήλωσης μέσω του πευκόφυτου δάσους.  Ο Λαρισαίος βουλευτής τόνισε πως είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και όλων των εμπλεκομένων, για να συμβάλει στην αναστήλωση του Μοναστηριού. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να ανοιχτεί δρόμος, ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να δοθεί ξανά ζωή στο Μοναστήρι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass