Παράνομες υιοθεσίες βρεφών με «τιμοκατάλογο»: Το αγόρι 12.000 ευρώ, το κορίτσι 18.000 ευρώ...

ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΣ ΡΟΜΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΑΤΕΚΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ * «ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΦΕΡΕΙ 100 «ΚΟΜΜΑΤΙΑ» ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΙΑ 52ΧΡΟΝΗ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2022 21:07

Στο οργανωμένο δίκτυο παράνομων υιοθεσιών βρεφών, μόλις μερικών ημερών από φτωχές μητέρες Ρομά, καταγόμενες από τη Βουλγαρία σε άτεκνα ζευγάρια στη χώρα μας αφορούσε υπόθεση που εκδικάστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Μια από τις υποθέσεις που έγιναν

γνωστές τα προηγούμενα χρόνια με τους «εγκέφαλους» της συμμορίας να ζούνε σε περιοχές του Βόλου και τις νεαρές μητέρες να τεκνοποιούν, κυρίως σε νοσοκομεία της Λάρισας.
Δίκτυο που εκμεταλλευόμενο την οικονομική ένδεια των φτωχών γυναικών αλλά και την αγωνία ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, με άγνωστο οικονομικό αντάλλαγμα έπειθε τις μητέρες από τη Βουλγαρία να «πουλήσουν» το παιδί τους αμέσως μετά τον τοκετό και μάλιστα για να διευκολυνθούν στη νομιμοποίηση έφερνε τις μητέρες για να γεννήσουν σε νοσοκομεία της Ελλάδας.
Έχοντας μάλιστα ορίσει και «τιμοκατάλογο», ωσάν να αφορούσε σε προϊόντα και όχι σε νεογέννητα μωρά, διαθέτοντας το αγόρι στην τιμή των 12.000 ευρώ και το κορίτσι στην τιμή των 18.000 ευρώ. Όπως επίσης η τιμή «εξαρτιόταν από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του βρέφους, αν δηλαδή το παιδί ήταν σκουρόχρωμο η τιμή ήταν μικρότερη, αν ήταν ανοιχτόχρωμο η τιμή ήταν ακριβότερη» όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε χθες μάρτυρας - αστυνομικός που είχε εμφανιστεί σε μέλη του δικτύου ως… υποψήφιος πατέρας.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έκρινε χθες ένοχη μια 52χρονη Θεσσαλονικιά που παραπέμφθηκε κατηγορούμενη για μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία με πρόθεση κερδοσκοπίας και για συμμετοχή σε συμμορία. Αντιθέτως δεν εμφανίστηκε καν στο Δικαστήριο ο 53χρονος συγκατηγορούμενος και υπήκοος Βουλγαρίας, γνωστός στο δίκτυο με το ψευδώνυμο «Αλέκος», η έφεση του οποίου κρίθηκε ανυποστήρικτη.
Οι δύο συγκατηγορούμενοι μαζί με έναν συμβολαιογράφο, μια δικηγόρο και τρεις υπηκόους Βουλγαρίας μεταξύ των οποίων και η 29χρονη μητέρα, είχαν συλληφθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 στα Τρίκαλα στο πλαίσιο έρευνας της τοπικής αστυνομίας, έχοντας μόλις παραλάβει προκαταβολή παραδίδοντας παράλληλα ένα βρέφος μόλις 20 ημερών στην αγκαλιά μιας αστυνομικού σε ένα ραντεβού - παγίδα, έξω από παιδιατρείο.
ΕΚΑΤΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΑ»
Στο πλαίσιο της χθεσινής δίκης κατέθεσαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως ζευγάρι στην 52χρονη η οποία θα μεσολαβούσε, απευθυνόμενη στον 53χρονο «Αλέκο» για να υιοθετήσουν ένα παιδί. Οι αστυνομικοί μετέφεραν στο δικαστήριο τα όσα διημείφθησαν στις συναντήσεις με την 52χρονη που τους είπε «εδώ στα Τρίκαλα έχω δώσει πάνω από 100 «κομμάτια» όπως περιέγραφε τα μωρά, ρωτήστε και τον συμβολαιογράφο» όπως κατέθεσε ο αστυνομικός.
Προσθέτοντας πως «500 ευρώ θα ήταν η αμοιβή του συμβολαιογράφου, 2.000 ευρώ η αμοιβή της δικηγόρου και, 12.000 ευρώ για αγόρι ή 18.000 ευρώ για κορίτσι. Αλλά θα μεσολαβήσω για εσάς για να πέσει η τιμή και να δώσετε 10.000 ευρώ» είπε η 52χρονη, σύμφωνα με τον αστυνομικό. Ο οποίος παρατήρησε την ευκολία με την οποία το δίκτυο, τους βρήκε παιδί για υιοθεσία σε διάστημα περίπου 10 ημερών μετά και την τελευταία τους συνάντηση όπου οριστικοποιήθηκε η «συμφωνία» για υιοθεσία.
Τελικά το ραντεβού δόθηκε νωρίς το μεσημέρι σε παιδίατρο, όπου μετά την ιατρική εξέταση το υποψήφιο ζευγάρι θα έπαιρνε το παιδί στο σπίτι και το απόγευμα θα συμπλήρωναν τα έγγραφα σε δικηγόρο και συμβολαιογράφο.
Με τους αστυνομικούς να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και να προχωρούν σε συλλήψεις, κατάσχοντας τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αφαιρώντας το βρέφος από την αληθινή μητέρα.
«ΦΘΗΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ»
Στο πλαίσιο της δίκης κατέθεσαν και πέντε κάτοικοι Τρικάλων οι οποίοι υιοθέτησαν παιδιά, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν την κατηγορουμένη και πως δεν πλήρωσαν χρήματα για την υιοθεσία.
«Πολύ φθηνό συμβολαιογράφο έχετε» παρατήρησε η πρόεδρος σε γυναίκα μάρτυρα η οποία δήλωσε πως υιοθέτησε νόμιμα ένα παιδί και πως «πλήρωσα μόνο 10 ευρώ σε συμβολαιογράφο» για τα έγγραφα. Με την εισαγγελέα της έδρας να σημειώνει επίσης τις «δυσαπόδεικτες υιοθεσίες με αληθινούς γονείς, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς μάρτυρες οι οποίοι στη συγκεκριμένη υπόθεση έφθασαν τη διαδικασία μέχρι τέλους» και αποδείχτηκε η υπόθεση.
Όπως και ο αστυνομικός νωρίτερα στην κατάθεσή του είχε σημειώσει ότι οι αληθινοί γονείς «φοβούνται» να μιλήσουν, όπως αρνούνται να παραδεχθούν ότι κατέβαλαν χρήματα, για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια και χάσουν το παιδί που υιοθέτησαν.
«ΠΕΣΤΕ ΜΕ ΑΓΑΘΗ»
Απολογούμενη η 52χρονη αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας «δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη», ισχυριζόμενη ότι «προσφέρθηκα να βοηθήσω».«Δεν προσέκρουσε στα φιλάνθρωπα αισθήματά σας ότι ήταν αγοραπωλησία βρεφών;» τη ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, με την 52χρονη απαντώντας να σημειώνει «πέστε με αφελή, πέστε με όπως θέλετε…». Για να επαναλάβει έτσι ότι «από καλή πρόθεση» προσφέρθηκε να βοηθήσει το ζευγάρι «εντελώς δωρεάν, δεν πήρα ούτε φράγκο».
Εξήγηση που μάλλον δεν έγινε πιστευτή, με την εισαγγελέα της έδρας να τονίζει μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της «απορώ πραγματικά πώς προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο» ότι το έκανε για να βοηθήσει, προτείνοντας την ενοχή της. Με την υπεράσπιση της 52χρονης να αρνείται τα περί συμμορίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως συμμετείχε σε μια μόνο παράνομη υιοθεσία, αυτή των αστυνομικών. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας την έκρινε τελικά ένοχη για τις κατηγορίες, της μεσολάβησης σε παράνομη υιοθεσία αλλά και για τη συμμορία, ενώ κατά πλειοψηφία (6-1) επέβαλε ποινή φυλάκισης, με έναν ένορκο να προτείνει ποινή κάθειρξης. Ομόφωνα επίσης απορρίφθηκε το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών με το ΜΟΕ να επιβάλλει συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 10 μηνών, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα η 52χρονη είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών (με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη), ενώ ο 53χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε την ποινή του.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass