Απ. Καλογιάννης: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η διασύνδεση και ενοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της Λάρισας

ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2022 21:40 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαϊ 2022 14:51

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης
Παρακαταθήκη για την πόλη και αναπτυξιακό άλμα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, τις 52 προτάσεις που κατατέθηκαν στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και

παρουσιάστηκαν χθες σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. «Η Λάρισα βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα μεταβατική περίοδο. Η πόλη αλλάζει και δίνει τη μάχη σε τρία μέτωπα. Η συγκοινωνιακή της οργάνωση με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό δακτύλιο, το ΣΒΑΚ που βελτιώνει το αστικό της περιβάλλον και το Αρχαίο Θέατρο που κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στον μεγάλο στόχο, να γίνει αυτό το μνημείο επισκέψιμο και λειτουργικό, να δούμε παραστάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης θα ολοκληρώσει αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Όσα γίνονται σήμερα επηρεάζουν την ανάπτυξη και την τοπική οικονομία της πόλης. Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, είναι ο 5ος διαγωνισμός που υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή και θέλω αυτό να εκτιμηθεί. Μαζί σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα της Λάρισας. Οι προτάσεις αυτές θα εμπλουτίσουν τον διαρκή διάλογο και τα αποτελέσματα αυτά του διαγωνισμού είναι παρακαταθήκη για την πόλη, τις επόμενες δημοτικές αρχές και τους φορείς» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος.

Ο κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο της αναφοράς του για τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να αποδώσει στους πολίτες το Α’ Αρχαίο Θέατρο, μίλησε για τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων που προχωρούν και μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διαδικασία των κατεδαφίσεων να ξεκινήσει μέσα στο έτος και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο διασύνδεσης και ενοποίησης αρχαιολογικών μνημείων της πόλης και με τον τρόπο αυτόν θα διευκολύνεται η επίσκεψη στους ανασκαμμένους και ορατούς αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα κτιριακά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών, καθώς επίσης και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει το Α’ και Β’ Αρχαία Θέατρα και θα φτάνει μέχρι το Γενί Τζαμί.
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τόνισε ότι παρά τις πολλές δυσκολίες, ο Διαγωνισμός και το μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου προσέλκυσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο και η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι είναι η αρχή μιας νέας σελίδας για την πόλη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Τάχος και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης αναφέρθηκαν στις δυσκολίες -κυρίως γραφειοκρατικά εμπόδια- που συνάντησε ο Διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2017 και μίλησαν για την ιδιαίτερη σημασία του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή έχει ανοίξει τον διάλογο ώστε να διαμορφωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημεία αναφοράς της πόλης, ενώ αναφορά έκαναν και στον διαγωνισμό για το παλιό Ρολόι της Λάρισας. «Το τεράστιο ενδιαφέρον και η μεγάλη συμμετοχή στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών είναι η απόδειξη ότι το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα» δήλωσε ο κ. Τάχος.
«Η συζήτηση για το πώς σχεδιάζεται ο δημόσιος χώρος έχει ανοίξει. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ήταν μια «οδύσσεια», αλλά με επιμονή τα καταφέραμε» σημείωσε ο κ. Σούλτης.
Τη Δημοτική Αρχή συνεχάρη εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος σημείωσε για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού: «Είναι το απόσταγμα μιας τεράστιας προσπάθειας. Το Α’ Αρχαίο Θέατρο είναι ένα στολίδι και σημείο αναφοράς για την πόλη. Το όραμα να αποδοθεί στους πολίτες είναι κοινό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός στις προσπάθειες ολοκλήρωσης των εργασιών χρηματοδοτώντας με 7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Στόχος όλων να γίνει επισκέψιμο, λειτουργικό. Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και της περιβάλλουσας περιοχής θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες της».

Των εγκαινίων προηγήθηκε η αναλυτική παρουσίαση των 5 βραβευθέντων προτάσεων, την οποία παρακολούθησε και η φημισμένη γλύπτρια Νέλλα Γκόλαντα που συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Αρχιτεκτονικό γραφείο kan atelier και τους αρχιτέκτονες Ευάγγελο Πουρναρά, Κατερίνα Μαργαρίτη και Αμαλία Βρανάκη, η πρόταση των οποίων απέσπασε το 2ο βραβείο. Η κ. Γκόλαντα εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή αυτός για τη συμμετοχή αυτός στον διαγωνισμό μαζί με νέους αρχιτέκτονες και δήλωσε ότι ο Διαγωνισμός αυτός βοηθά την πόλη να «ακουστεί» και εκτός συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο βραβείο απέσπασε η ομάδα αρχιτεκτόνων από την Ιταλία, που απαρτίζεται από τους Armando Dal Faffro -, Vincenzo d’Abramo - Claretta Mazzonetto, Mattia Cocozza, Valeria Defilippis, Vittoria Pizzol Architecture Student. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης όλων των συμμετοχών που φιλοξενείται στην αίθουσα «Τ. Τλούπας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass