Θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν μπορούν...

ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - «ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΘΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΩΘΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2022 20:19

Της Λένας Κισσάβου

«Για να παραμείνουν οι πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα και να καλύψουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα και στον τουριστικό κλάδο απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης νομιμοποιητικών εγγράφων, στη βάση του δικαίου…» δηλώνει στην «Ε» ο εκπρόσωπος του «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων», κ. Χρήστος Λαζαρίδης.
Με αφορμή συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Λαρισαίων, όπου ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην εύρεση εργασίας ανάμεσα στους πρόσφυγες/μετανάστες με την τοπική οικονομία, προωθώντας συνεργασίες για απασχόλησή τους κυρίως σε αγροτικές περιοχές, μιλήσαμε με τον κ. Λαζαρίδη που είναι και μέλος του Συμβουλίου.


Επικροτεί αυτήν την πρωτοβουλία και επισημαίνει «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός στην προσπάθεια ένταξης προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ακράδαντα πως μέσα από την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της Λάρισας, δίνοντας ένα ισχυρό παράδειγμα στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Για να έχουν όμως αποτέλεσμα τέτοιες πρωτοβουλίες, θα πρέπει να λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα, τονίζει ο ίδιος, και συγκεκριμένα «η μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων στους πρόσφυγες».
Αναλυτικότερα ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει στην «Ε»: «Η πραγματικότητα είναι πως οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες υποφέρουν πραγματικά στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα προκειμένου να ξεκινήσουν, να συνεχίσουν κι εν τέλει να εδραιώσουν τη ζωή τους.
Η αφετηρία της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών είναι η χορήγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων, μέσα από την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών, όχι εν είδει διεκπεραίωσης, αλλά στη βάση του δικαίου.
Αυτές οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και κοστοβόρες που ωθούν τους ανθρώπους μακριά από την Ελλάδα. Το πόσο επιζήμια είναι αυτή η αντίληψη, έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στην κοινωνική πραγματικότητα.
Ο πρωτογενής τομέας σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων κι η περιφέρεια της Θεσσαλίας, έχει μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό. Κάθε χρόνο γίνεται μία στροφή προς την εξωτερική αγορά για προσωρινό εργατικό δυναμικό, με τις ανάγκες κάθε χρόνο να κλιμακώνονται ακόμα περισσότερο, καθότι παρατηρείται μια ολοένα κι αυξανόμενη λειψανδρία.
Χρειάζεται μια στροφή της στρατηγικής προς τον πληθυσμό του εσωτερικού. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με τη χορήγηση κινήτρων. Ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τη νομιμοποίηση της παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χτίσουν τη ζωή τους εδώ. Παράλληλα, θα προλάβει νέες ενδεχόμενες «Μανωλάδες», διασφαλίζοντας πως η χώρα θα προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλά και στον κλάδο της εστίασης την τρέχουσα χρονιά παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις, οι οποίες συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα τη στέγαση. Πολλοί Δήμοι ήδη έχουν ξεκινήσει και κινητοποιούνται για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και αυτό η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη.
Είναι σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πέρα από τις πολιτικές, και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, για την επίτευξη του στόχου της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών.
Εάν πραγματικά μας απασχολεί το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, η καλύτερη υπηρεσία προς τον τόπο και στη χώρα είναι η ενίσχυση της σχέσης και της αλληλεπίδρασης της κοινωνίας υποδοχής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με τους ανθρώπους που διατηρούν ισχυρό κίνητρο για ζωή και συμβάλλουν ήδη στους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Αυτή η σχέση πρέπει να ισχυροποιηθεί στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός σε αυτήν την προσπάθεια».
ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων είναι ένα σωματείο προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων που εργάζεται στην υποστήριξη, την ένταξη και τη συμπερίληψη των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς. Είναι τακτικό μέλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, ένα θεσμικό όργανο, με γνωμοδοτικό ρόλο, που μπορεί να λειτουργήσει ως μία ιδανική γέφυρα επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης μεταξύ των προσφύγων, των μεταναστών και της τοπικής κοινωνίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass