«Φώναξαν» για δίκαιες αποζημιώσεις στην Ελασσόνα

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2022 15:01

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

«Φώναξαν» για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για δίκαιες αποζημιώσεις

και όχι μόνο, αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Επαρχίας Ελασσόνας.
Η συμμετοχή ήταν κατώτερη του αναμενόμενου, σε σύγκριση με τις μεγάλες ζημιές στις παραγωγές και καλλιέργειες εκατοντάδων αγροτών, κάτι που σχολιάστηκε και από τους ομιλητές. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου - αγροτοσυνδικαλιστής Στέλιος Καραμούλας που, ανάμεσα στα άλλα, υποστήριξε ότι:  «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βλέπουμε τον κόπο μας να πηγαίνει χαμένος και να μένουμε χωρίς εισόδημα -ενώ έχουμε δαπανήσει πολλά για τα καλλιεργητικά και κτηνοτροφικά έξοδα- έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που ενώ μας χαρατσώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.
Μεγάλες μειώσεις επιφέρουν μια σειρά από «κόφτες» που υπάρχουν στον κανονισμό, με αποτέλεσμα τα χρήματα που παίρνουμε να μην καλύπτουν καν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα!
Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που δυστυχώς επαναλαμβάνονται συχνά, χωρίς όμως να αποζημιώνονται οι αγρότες πλήρως και έγκαιρα για τη ζημία σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν εδώ και πενήντα χρόνια, είχαν δημιουργήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, τον καύσωνα και όλα τα καιρικά φαινόμενα. Οι μεγάλες καταστροφές που πάθαμε στον Δήμο μας από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που βρισκόμαστε και που μας οδηγεί σε αδιέξοδο και στον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο αγώνας που δίνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μακρύς και δύσκολος, είναι ωστόσο μονόδρομος για την επιβίωσή μας! Θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε ενωμένοι και να διεκδικούμε:
* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τόσο την παραγωγή όσο και το κεφάλαιο.
* Άμεση προκαταβολή στους πληγέντες (όπως έγινε στον «Ιανό»), ώστε να ανταπεξέλθουν οι πληγέντες στα τρέχοντα έξοδα.
* Αποζημίωση με βάση τις τρέχουσες τιμές των προϊόντων.
* Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στις περιπτώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ».
Στη συνέχεια, ο νέος αγρότης από τη χαλαζόπληκτη Κοκκινόγη Ελασσόνας Δημήτρης Γεροφώτης «κατέθεσε» στους συγκεντρωθέντες τις άσχημες εμπειρίες του από τις πρόσφατες εξοντωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες της περιοχής του. Ακόμη, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μικρή παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων στη συγκέντρωση: «Η κατάσταση στα κτήματά μας μετά τις χαλαζοπτώσεις είναι απογοητευτική. Αλλά ας αναρωτηθούμε: εδώ, στον χώρο της συγκέντρωσης, είμαστε λίγοι, σε σύγκριση με τη μεγάλη καταστροφή. Στις γύρω καφετέριες είναι πολύ περισσότεροι…».
Ακολούθησε από τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου – δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου η ανάγνωση του σχετικού ψηφίσματος με σειρά αιτημάτων. Ανάμεσα στις παρουσίες ήταν οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Δημήτρης Καρανίκας και Γιάννης Καριπίδης (ως εκπρόσωποι του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα, που συμμετείχε την ίδια ώρα σε προγραμματισμένη αιμοδοσία του Δήμου), ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Πέτρος Τσακνάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας, αγροτοσυνδικαλιστές, κ.ά.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass