Οταν η Κοινωνική Πρόνοια πάει σχολείο...

ΕΝΩΣΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2022 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Η ανάγκη να υπάρχει ψυχολόγος σε μόνιμη βάση στα σχολεία αναδείχθηκε

από μια πρωτοβουλία που ανέπτυξαν από κοινού η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων με τη Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 4ου Γυμνασίου Λάρισας.
Δημοτικές υπηρεσίες Πρόνοιας και σχολική κοινότητα, ένωσαν τις δυνάμεις τους προς όφελος των εφήβων μαθητών, που διψούσαν για ενημέρωση και στήριξη σε κοινωνικά θέματα, καθώς και σε θέματα που τους απασχολούν στη σχολική και προσωπική τους ζωή.
Στο πλαίσιο της τρίμηνης δράσης, ειδικοί επιστήμονες μπήκαν στις τάξεις και συζήτησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου, θέματα που πρότειναν οι ίδιοι και που τους απασχολούν περισσότερο.
Μέσα από αυτήν τη δράση, αναδείχθηκαν κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους μαθητές και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει στήριξη στο σχολείο από ειδικούς επιστήμονες.
Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν ήταν «Διαχείριση άγχους εξέτασης, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και εφηβεία, επιθετικότητα και Bullying, εξαρτήσεις, διαδίκτυο: Εργαλείο ή παγίδα;, αυτοεκτίμηση και επαγγελματικός προσανατολισμός.
Για την πιλοτική δράση που αναπτύχθηκε με σεβασμό στους εφήβους και με στόχο τη στήριξή τους, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Σωτήρης Βούλγαρης, δήλωσε στην «Ε»: «Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί πάντα ένα σημείο υποστήριξης και προώθησης της υγείας και δη της ψυχικής υγείας σε μια ομάδα τόσο ευαίσθητη όσο οι έφηβοι. Η Αντιδημαρχία προάγει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων, μέσα από την οποία μόνο θετικά πράγματα μπορούν να προκύψουν. Το σχολείο αποτελεί έναν θεσμό που οφείλει να δώσει όσες πιο πολλές ευκαιρίες μπορεί στους μαθητές και η Αντιδημαρχία είναι εδώ για να υποστηρίξει όλες αυτές τις ενέργειες».
Αντίστοιχα και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων κ. Εφη Ζιώγα τόνισε: «Η πρόσκληση του 4ου Γυμνασίου Λάρισας για τη διάθεση ψυχολόγου σχετικά με τη δημιουργία παρέμβασης με θεματολογία σχετική με τη σχέσεις των εφήβων δεν μπορεί παρά να είχε θετική ανταπόκριση.
Η διεύθυνση στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις που στόχο έχουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας των νέων που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας». Επιστημονική υπεύθυνη της δράσης ήταν η δρ ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, Δήμητρα Παπαστεργίου, η οποία δήλωσε στην «Ε»: «Η άμεση απάντηση σε μια τόσο τιμητική πρόταση και ειδικά για μια ομάδα του πληθυσμού που αποτελεί το μέλλον της χώρας δεν θα μπορούσε να μην ήταν θετική. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων έγινε με γνώμονα την όσο το δυνατόν περισσότερο ολιστική παρέμβαση πάνω σε θέματα ψυχολογίας μιας και προσπαθήσαμε από κοινού να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των μαθητών. Η πιλοτική αυτή παρέμβαση κατέδειξε την επιθυμία των μαθητών να ακούσουν για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Η αξιολόγηση που έγινε από τους ίδιους τους μαθητές μάς δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε έναν κύκλο εργαστηρίων που θα απλώνεται σε όλη τη σχολική χρονιά, με διευρυμένη θεματολογία και περισσότερους ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και στελέχη δομών στη διάθεση των μαθητών. Πολλά ευχαριστώ τόσο στον αντιδήμαρχο Σωτ. Βούλγαρη και τη διευθύντρια της Πρόνοιας Έφη Ζιώγα, στην οποία ανήκει το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων την οποία υπηρετώ, όσο και στον διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Κωνσταντίνο Καούνα, και στις εκπαιδευτικούς του σχολείου που στήριξαν τη δράση. Η συνεργασία μεταξύ τόσων φορέων μιας πόλης είναι πρωτοφανής και σημαντική». Να σημειωθεί ότι συντονίστρια Δράσης ήταν η καθηγήτρια Δέσποινα Πανάγου και συμμετείχαν οι καθηγήτριες Ελένη Σαμουηλίδου και Ελένη Παπαποστόλου. Συμμετείχαν επίσης η κ. Εύη Μπούκορου-κοινωνιολόγος, συντονίστρια Κ.Κ. παράρτημα Ρομά, ο κ. Αχιλλέας Βαϊόπουλος-εργασιακός σύμβουλος ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο κ. Κώστας Γκαϊφύλλιας-κοινωνικός λειτουργός στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και οι φοιτητές Ψυχολογίας Άγγελος Μορφέσης και Κωνσταντίνα Μηνά.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass