Ψάχνουν τον συνδετικό κρίκο των φυτειών στον Ολυμπο

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΦΥΤΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΝΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2022 20:59

Τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ των φυτειών που εντοπίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σκοτίνα Πιερίας και προχθές στην «Αμπελική» Καρυάς Ελασσόνας κοντά στη Μονή Κανάλων, εξετάζουν τώρα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας

Λάρισας.
Έρευνα που επιβεβαίωσε τις τεράστιες διαστάσεις που έχει προσλάβει η πολυετής και άρτια οργανωμένη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στα ελληνικά βουνά, με τους δράστες να εγκαθίστανται σε απόκρυμνες και δύσβατες περιοχές και με πλήρη εξοπλισμό να μεταφέρουν στην Ελλάδα από την Αλβανία την τεχνογνωσία στην καλλιέργεια χασίς, η διακίνηση του οποίου αποφέρει κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση επίσης αφορά στο γεγονός ότι οι δράστες ενώ δραστηριοποιούνται επί μήνες, εκχερσώνοντας δεκάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, και συνεργοί, τους τροφοδοτούν με αναλώσιμα υλικά για τη διαβίωσή τους (σ.σ. από τρόφιμα μέχρι λιπάσματα) προκειμένου να φέρουν σε πέρας την καλλιέργεια, περνούν απαρατήρητοι, ενώ κατά πώς φαίνεται δεν ελέγχονται οι μεταβολές στον «χάρτη» των δασών.
Η προχθεσινή φυτεία με 635 δενδρύλλια σε δασική έκταση 9 στρεμμάτων εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας κοντά στη γυναικεία Μονή Κανάλων (σ.σ. μεταξύ Καρυάς και Καλλιπεύκης), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι δράστες πρόλαβαν να κορφολογήσουν 2.000 δέντρα.
Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός της φυτείας στη Σκοτίνα Πιερίας όπου οι δράστες εκχέρσωσαν 40 στρέμματα δασικής έκτασης, καλλιεργώντας 5.052 δενδρύλλια που κατασχέθηκαν σε 4 περιοχές, ενώ στην πέμπτη περιοχή οι δράστες πρόλαβαν και συγκόμισαν άλλα, περίπου 1.500 χασισόδενδρα και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., μόνο από τη φυτεία του Ολύμπου τα κέρδη των δραστών θα ανέρχονταν στα 30 με 40 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από την έρευνα των ίδιων αστυνομικών, τον περασμένο Αύγουστο σε δύσβατη δασική περιοχή στο Σκλήθρο του Δήμου Αγιάς, εκείνη τη φορά είχαν εντοπίσει φυτεία με 2.193 δενδρύλλια κάνναβης.
ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ
Η νέα φυτεία εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένα καστανοπερίβολα της γυναικείας Μονής Κανάλων και όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ., μετά από επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, «σε δυσεπιτήρητη και δασώδη ημιορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας».
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε αποψιλωμένη δασική έκταση 9 στρεμμάτων, εντοπίστηκαν 3 διαζώματα με ισάριθμες φυτείες κάνναβης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 635 καλλιεργούμενα δενδρύλλια, πολλά από τα οποία είχαν κορφολογηθεί.
Παράλληλα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης υπό αποξήρανση, συνολικού βάρους 112 κιλών και 450 γραμμαρίων.
Στον χώρο των φυτειών υπήρχε δίκτυο άρδευσης που αντλούσε νερό από δύο αυτοσχέδιες δεξαμενές, αποτελούμενο από λάστιχο, βάνες και μπεκ, ενώ ανάμεσα από τα διαζώματα εντοπίστηκαν τα παρακάτω:
Δύο ξύλινα παραπήγματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως πρόχειρα καταλύματα για τη διαμονή τους. Συρμάτινο δίκτυο, στηριζόμενο σε κορμούς δέντρων, που χρησίμευε ως αποξηραντήριο. Μαγειρικά σκεύη, είδη ρουχισμού και καλλιεργητικά εργαλεία. Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των δραστών» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ..
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass