Ειδικό τεστ δείχνει την ανδρική υπογονιμότητα!

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΖ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ EMBRYOLAB -ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 10:04 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Νοε 2022 18:35

H υπογονιμότητα δεν είναι γυναικείο «προνόμιο», αλλά στο 50% των

ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναπαραγωγής, υπάρχει εμπλοκή και του ανδρικού παράγοντα απέδειξε το ερευνητικό πρόγραμμα Spermogene, μέσω του οποίου αναπτύχθηκε ένα διαγνωστικό τεστ που δείχνει με απλή λήψη αίματος το γενετικό υπόβαθρο της υπογονιμότητας.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη μεταξύ των επιστημόνων του εργαστήριου ΒΙΟΖ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την κλινική γονιμότητας Embryolab και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2022.
Τα πρώτα αποτελέσματα του καινοτόμου προγράμματος παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο Διβάνη, για να ακολουθήσει αναλυτική επιστημονική παρουσίαση μεθαύριο Πέμπτη σε ειδική επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιείται στις 10 το πρωί, στην αίθουσα «Ιπποκράτης», της Ιατρικής Σχολής.
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Βιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου ΒΙΟΖ, Κατερίνα Μούτου, η υλοποίηση του έργου βασίστηκε στην εθελοντική συμμετοχή 1.647 και πλέον ανδρών, 18-55 ετών, οι οποίοι πρόσφεραν δείγμα αίματος και σπέρματος για ανάλυση των γονιδίων με σκανάρισμα, συσχέτιση των γονιδίων και εντοπισμό νέων γονιδίων για υπογονιμότητα. Η σάρωση του ανθρώπινου γονιδιώματος για κληρονομήσιμα χαρακτηριστικά της ανδρικής γονιμότητας ήταν μόνο το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι που ολοκληρώνεται με ένα εργαλείο, απλό στη χρήση, αλλά πολύ ισχυρό στην ανακάλυψη των ορίων που θέτει το γονιδίωμά μας και που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις στην κλινική πράξη ανέφερε η κα Μούτου.
Όσον αφορά το τεστ ανδρικής γονιμότητας, όπως προέκυψε ως αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος, υποστήριξε ότι είναι μια γρήγορη μέθοδος, χρειάζεται να γίνει μία φορά για να δείξει τη γονιμότητα του άνδρα και παρέχει αυξημένη ακρίβεια στη διάγνωση για τον ελληνικό πληθυσμό. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο χρόνος διάθεσής του στο εμπόριο, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των δικαιωμάτων.
«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, εκτός από την πολύτιμη βοήθεια για την ανάπτυξη του διαγνωστικού τεστ, προσέφερε και στη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων αποκλειστικά για τον ελληνικό πληθυσμό, υψηλής ευκρίνειας, που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του κληρονομούμενου γενετικού πολυμορφισμού» τόνισε η σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, διευθύντρια Embryolab Academy κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, για να προσθέσει: «Έτσι, τα νέα επιστημονικά δεδομένα συνδράμουν αφενός στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής βάσης της ανδρικής υπογονιμότητας και αφετέρου στην ανάπτυξη μεθόδων διάγνωσης και τρόπων θεραπείας της”.
Από την πλευρά του ο πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γενετικής Ζήσης Μαμούρης χαρακτήρισε το Spermogene ιδιαίτερα επιτυχημένο ερευνητικό έργο, τονίζοντας πως επιβεβαίωσε την ανάγκη αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας μέσα από την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού εθελοντών, δημιούργησε νέα επιστημονική γνώση παγκόσμιας διάστασης και απήχησης και υπογράμμισε τη δύναμη της προηγμένης γονιδιωματικής ανάλυσης στο να ρίξει «φως» σε περίπλοκες διαταραχές.
Νωρίτερα, ο CEO Embryolab και διευθυντής Έργου Spermogene Δημήτρης Β. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 620 χιλιάδων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, τονίζοντας πως «ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της διερεύνησης της υπογονιμότητας και φέρνει κοντά επιστήμονες - ερευνητές αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της συνεργασίας στην κατάκτηση της γνώσης».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass