Κερδισμένοι και χαμένοι από τη νέα ΚΑΠ 2023-2027

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ -ΠΟΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2022 15:08

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Με ιδιαίτερα οικολογικό και φιλο-περιβαλλοντολογικό πρόσημο,

έρχεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει από φέτος έως το 2027 και θα επηρεάσει τις ενισχύσεις των αγροτών. Η νέα ΚΑΠ προϋποθέτει αγρότες ευέλικτους και παραγωγικούς. Καταργείται το γνωστό πρασίνισμα και η νιτρορύπανση που γνώριζαν έως τώρα και μπαίνουν τα οικολογικά σχήματα που θα ανεβάσουν την ενίσχυση των αγροτών που θα συμμετέχουν σε αυτά. Αντιθέτως, “τιμωρεί” όσους αγρότες δεν συμμετέχουν σε γεωργία ακριβείας, όσους χρησιμοποιούν παλιές πρακτικές και όσοι γενικότερα δεν συμμορφώνονται με γνώμονα την αυξημένη περιβαλλοντολογική συνείδηση. Τα ιστορικά δικαιώματα καταργούνται από το 2027 και μετά και θα επιδοτούνται μόνο όσοι σπέρνουν, ενώ ενισχύεται η βιολογική κτηνοτροφία και η γεωργία από το χωράφι στο πιάτο (farm to table). Αυτά διατυπώθηκαν προ ημερών σε ενημερωτική αγροτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εταιρείες “Σούρλας - Τσομπανάκης” και “Αγροσυμβουλή” στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, παρουσία πλήθους αγροτών από την περιοχή που έσπευσαν για να ενημερωθούν για το νέο στρατηγικό σχέδιο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν την επόμενη τετραετία. Όπως ανέφερε ο κ. Λευτέρης Σούρλας κατά την έναρξη, στόχος της εκδήλωσης είναι να αναλύσει και να εξηγήσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτρης Ντογκούλης και ο κ. Στέλιος Σταμούλης.
Στην ομιλία τους ανέλυσαν τι περιέχει το νέο στρατηγικό σχέδιο, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα, ποιες οι καινούργιες έννοιες που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες αλλαγές που θα ισχύσουν στη νέα ΚΑΠ, και σημειώνοντας ότι όσο πιο παραγωγικός και ευέλικτος είναι ένας αγρότης τόσο περισσότερο θα κερδίζει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η μείωση της ενίσχυσης σε αυτόν θα είναι πολύ μεγάλη.


ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στους στόχους της νέας ΚΑΠ είναι να εξασφαλίσει ένα δίκιο εισόδημα για όλους τους αγρότες, να προωθήσει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, να βελτιώσει τη θέση των αγροτών στην τροφική αλυσίδα, να καταρτίσει δράσεις για την κλιματική αλλαγή, να συνδράμει στην περιβαλλοντική φροντίδα, να συνδράμει στη διατήρηση τοπίων και βιοποικιλότητας, να υποστηρίξει την ανανέωση των γενεών, να κρατήσει ζωντανές αγροτικές περιοχές, να διασφαλίσει την προστασία της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας και να προωθήσει τη γνώση και την καινοτομία.
Αναλύθηκε η Αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η οποία στηρίζεται στη βασική ενίσχυση. Συγκεκριμένα για αροτραίες εκτάσεις η ενίσχυση θα πάει στα 21,5/στρέμμα, για μόνιμες καλλιέργειες στα 27 ευρώ/στρέμμα, ενώ για βοσκότοπους 17,6/στρέμμα. Για παράδειγμα, σε αροτραίες καλλιέργειες, θα μειωθεί η ενίσχυση από τα 45 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, στα 21,5 ευρώ σταδιακά έως το 2027. Στη νέα ΚΑΠ η μείωση της βασικής ενίσχυσης θα αγγίξει το 23.35 %, ενώ στη Θεσσαλία αυτή η μείωση θα φτάσει στο 28 %.
Θα ισχύσει η αναδιανεμητική που θα ενισχύσει μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν από 20 έως 110 στρέμματα για αροτραίες εκτάσεις με επιπλέον 13,8 ευρώ/στρέμμα, από 10 έως 40 στρέμματα για μόνιμες καλλιέργειες με επιπλέον 11,6 ευρώ/ στρέμμα και από 10 έως 170 στρέμματα για βοσκοτοπικές εκτάσεις με επιπλέον 17,7 ευρώ/στρέμμα.
Για τους νέους αγρότες έως 40 ετών θα ισχύσει ενίσχυση 7 ευρώ/στρέμμα για 5 χρόνια για το σύνολο της επιλέξιμης έκτασης με όριο τα 250 στρέμματα. Θα υπάρχει η γνωστή συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία θα έχει εκτός ζαχαρότευτλα, σπαράγγια, ροδάκινα και καρπούς με κέλυφος και εντός το καλαμπόκι σε ορισμένες περιοχές για την ώρα. Επισημάνθηκε ακόμα ότι στη νέα ΚΑΠ καταργείται το γνωστό πρασίνισμα και μπαίνουν τα οικολογικά σχήματα που θα ανεβάσουν την ενίσχυση των αγροτών που θα συμμετέχουν σε αυτά.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προωθείται η αύξηση του μέσου όρου της βιολογικής γεωργίας μέχρι το 2030 με τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 50%, τη μείωση αζωτούχων λιπασμάτων και την προτροπή της κοινότητας για χρήση οργανικών λιπασμάτων.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ (8 ΚΑΝΟΝΕΣ)
-Διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμων σε σχέση με τις γεωργικές εκτάσεις.
-Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων.
-Απαγόρευση καύσης καλλιεργειών (εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται).
-Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορεμάτων (3 μέτρα από ποτάμια και 6 μέτρα σε έδαφος με κλίση άνω του 8%).
-Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση της υποβάθμισης και διάβρωση εδαφών.
-Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.
-Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη (μία φορά την τριετία για κάθε χωράφι).
-Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις.

ΟΙΚΟΣΧΗΜΑΤΑ
Αναλύθηκαν προγράμματα - οικοσχήματα που μπορούν να συμμετέχουν οι αγρότες σε αντικατάσταση του πρασινίσματος. Ένα μεγάλο ποσοστό 55 % θα απορροφήσει η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Επισημάνθηκαν επίσης τα ποσά που θα λάβει ο παραγωγός αν αλλάξει την καλλιέργεια από μηδική και βαμβάκι σε βίκο και χειμερινά σιτηρά κ.ά. παραδείγματα ώστε να ανεβάσει την ενίσχυση που θα μπορέσει να λάβει. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις των αγροτών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αιρετοί, αγρότες και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass