ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Δαμάσι γιόρτασε την απελευθέρωσή του

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:01

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Με κάθε επισημότητα, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2014» ο Δήμος Τυρνάβου και η Τοπική Κοινότητα γιόρτασαν την επέτειο απελευθέρωσης του Δαμασίου από τα ελληνικά στρατεύματα, στις 5 Οκτωβρίου 1912.

Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και κατάθεση στεφάνων, ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε χορευτική εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου με τη συμμετοχή φιλοξενούμενων χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία χωριού.

ΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

 Το Δαμάσι μετά τη χάραξη των συνόρων του 1881, δεν ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Το Δαμάσι παρέμεινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άλλα 31 χρόνια, από το 1881 μέχρι το 1912 που ελευθερώθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε και στο Δαμάσι χωρίς αντίσταση. Πεντακόσια χρόνια περίπου τουρκικής κατοχής του χωριού δεν στάθηκαν ικανά να αλλοιώσουν την ελληνική φυσιογνωμία της περιοχής και των κατοίκων της. Η παιδεία και η εκκλησία στάθηκαν αρωγοί στον πολύπαθο ελληνισμό.

 Στις αρχές μάλιστα του 20ού αιώνα το Γυμνάσιο Λάρισας δέχεται και τους πρώτους μαθητές που κατάγονται από το Δαμάσι. Μετά την ίδρυση ξεχωριστής κοινότητας στο Δαμάσι, αφού αποσπάστηκε από το Βλαχογιάννι, το χωριό μαζί με το Δαμασούλι και με πληθυσμό το 1920 κοντά στις 2.000 (1977, Δαμάσι 1863 και Δαμασούλι 114) θα αποτελέσει βασικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής στα νεότερα χρόνια του ελεύθερου βίου του.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Νίκος Γεωργάκης, γνώστης της τοπικής ιστορίας, έκανε μια προσεγμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, όπως η γενική επιστράτευση της 17ης Σεπτεμβρίου 1912.

Ο κ. Γεωργάκης αναφέρθηκε επίσης στις αυθαιρεσίες που υφίσταντο οι Δαμασιώτες από τον τουρκικό τακτικό στρατό, αλλά και άτακτους τα χρόνια που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, αλλά και τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Δαμασιώτες στον ελληνικό στρατό.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Δαμασίου παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κώστας Κουλιός, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γ. Τσανάκας, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, κ. Αθανάσιος Παιδής, η πρώην δήμαρχος Αμπελώνα και επικεφαλής παράταξης σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου κ. Αναστασία Ψύρρα – Νταλακούρα, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ 1: Στιγμιότυπο από τη χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση

ΛΕΖΑΝΤΑ 2: Ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώσης καταθέτει στεφάνι

ΛΕΖΑΝΤΑ 3: Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Παιδής καταθέτει στεφάνι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass