Αγανάκτηση χωρίς τέλος

ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ - ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2023 13:00

Με μαύρα μπαλόνια γέμισε χθες το μεσημέρι ο ουρανός της Λάρισας στο ύψος του Σταθμού, ως αποτέλεσμα μιας συμβολικής κίνησης, με την οποία και ολοκληρώθηκε χθες η νέα κινητοποίηση στην περιοχή, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το μαύρο χρώμα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών όχι μόνο της Λάρισας, που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα ατυχήματα - δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Χθες περίπου πέντε χιλιάδες Λαρισαίοι όλων των ηλικιών, μαθητές/-τριες, φοιτητές/-τριες, εργαζόμενοι/-ες και συνταξιούχοι βρέθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε 8 ημέρες στην Κεντρική πλατεία, παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΕΚΛ, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με πορεία μέχρι και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, ο οποίος στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του αναφέρθηκε σε μεθόδους εκφοβισμού σε εργαζόμενους από εργοδοσίες για τη συμμετοχή τους στις απεργίες. Εν συνεχεία, είπε πως «η απερίγραπτη τραγωδία ήρθε να προστεθεί σε όλα εκείνα τα καθημερινά, επαναλαμβανόμενα, εγκλήματα σε βάρος της ζωής μας. Ήρθε να προστεθεί στο σύνολο των ατελείωτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, αλλά και σε όλη την πείρα των τελευταίων χρόνων, όπως είναι η διαχείριση πανδημίας, τα εργατικά ατυχήματα, οι πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κι άλλες φυσικές καταστροφές.
Όπου αποδείχτηκε περίτρανα και με όλες τις κυβερνήσεις ότι το σημερινό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως «κόστος» που πρέπει να παραμερίζεται γιατί βλάπτει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Γι’ αυτό υποστήριξε ο κ. Σκόκας ότι συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη «δεν σημαίνει μόνο να μείνει έξω από το κάδρο η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, που υπηρέτησαν και υπηρετούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Αυτή βρίσκεται πίσω από τα απανωτά «ατυχήματα», την απαξίωση υποδομών και τελικά τον τραυματισμό ή τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, νέων στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Συγκάλυψη του εγκλήματος, όμως, είναι να μείνουν στο σκοτάδι και τα άλλα «Τέμπη» που μας περιτριγυρίζουν και απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας, στη δουλειά, στην Εκπαίδευση, στις αστικές συγκοινωνίες, στο οδικό δίκτυο, στα μεγάλα αστικά κέντρα». Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Σκόκα, «είναι το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους και του μικρότερου κόστους για το κράτος, που στρώνει το έδαφος για νέες τραγωδίες».

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας, κ. Κώστας Λαρίσης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το κεντρικό αίτημα είναι η λήψη άμεσων μέτρων, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια και να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.
Από την πλευρά του, ο κ. Αχιλλέας Μητράκος εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ στάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του στην προσπάθεια ανατροπής του νομοσχεδίου το οποίο σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του νερού, λέγοντας πως το νερό είναι αγαθό κατοχυρωμένο συνταγματικά.
Εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων, ο Μαρσέλ Βελικάι σημείωσε πως «γίναμε ένα ποτάμι οργής και αγώνα» και ότι «όλοι δηλώνουμε πως ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια». Η Ευαγγελία Ντάγια, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, εξήγησε πως «η οργή μας είναι απόφαση για αγώνα» και ότι «η νέα γενιά δεν μπορεί να συγχωρέσει κανέναν από όσους ευθύνονται».
Από την πλευρά της ΟΕΒΕΛ ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος, υποστήριξε ότι «το κράτος κωφεύει και το κάνει εσκεμμένα».

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Στη διαδήλωση - απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι: Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Λάρισας, Συνδικάτο Μετάλλου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, Παράρτημα Λάρισας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Συνδικάτο Φαρμάκου, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ένωση Μηχανουργών, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Σύλλογος Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΣΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κων/νος Κούμας», ΕΛΜΕ Λάρισας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λάρισας, Ένωση Γονέων, Ένωση Γυναικών Λάρισας (ΟΓΕ), Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Συνταξιούχοι ΔΕΗ, Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ - ΓΕΣ Ν. Λάρισας, Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, Σωματείο Intrakat, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ΠΑΚ Θεσσαλίας, Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας Παράρτημα Λάρισας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΕ Λάρισας, Περιφερειακό Τμήμα Συνταξιούχων Ομίλου ΟΤΕ Λάρισας, Σωματείο Ταξιτζήδων Ελασσόνας, Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Λάρισας, Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Σωματείο Καθαριστρών / Καθαριστριών Ν. Λάρισας, Σωματείο Κουρέων / Κομμωτών / Κομμωτριών Λάρισας, ΕΙΝΚΥΛ, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ - Ειδικευομένων ΠΓΝΛ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Λάρισας, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων Παράρτημα Λάρισας, Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, Λαϊκή Συσπείρωση Κιλελέρ, Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπ. Παιδείας, Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Λάρισας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, Ένωση Φοροτεχνικών, Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών, Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών, Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Περιφέρειας Θεσσαλίας - Κοζάνης - Γρεβενών, αρκετοί μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων και πολλοί απλοί πολίτες.

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει «το μεγάλο ποτάμι του λαού της πόλης μας», το οποίο και χθες «πλημμύρισε με την οργή του τους δρόμους της πόλης μας». Προσθέτει πως «ενώσαμε για ακόμα μία φορά τις γροθιές μας, φανερώνοντας τη δύναμη που έχει ο συλλογικός - οργανωμένος αγώνας μας».
Η χθεσινή απεργία - συγκέντρωση, σύμφωνα με το ΕΚΛ, «είναι μια ακόμα δέσμευση, μια ακόμα υπόσχεση στα θύματα, στις οικογένειές τους από τον λαό και τη νεολαία ότι δεν θα αφήσουμε να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν αυτήν την εγκληματική πολιτική, για λογαριασμό της κερδοφορίας των εταιρειών».
Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν, σημείωσε πως «συνεχίζουμε στηρίζοντας τη συναυλία της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών/-τριών της Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μάρτη αμέσως μετά τις σχολικές εορτές στην πλατεία Ταχυδρομείου και καλούμε σε πλατιά σύσκεψη τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 19:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας για να συζητήσουμε για τη συνέχεια της δράσης μας» κατέληξε η ανακοίνωση.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass