Επειγόντως λύσεις στα προβλήματα με τον ΟΣΕ

ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ, ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΕ…

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2023 14:00

Οι Λαρισαίοι με μια φωνή ζητούν λύσεις τώρα, για τις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούν μέσα από την πόλη, ανταποκρινόμενοι δυναμικά στην πρόσκληση για τη δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση, που πραγματοποίησε προχθές ο Δήμος Λαρισαίων, για τα υπάρχοντα προβλήματα με τις υποδομές του ΟΣΕ στην πόλη.


Κοινή βούληση όσων συμμετείχαν είναι μια συντεταγμένη δράση συνεχούς άσκησης πίεσης σε ΟΣΕ και Πολιτεία, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, μεταξύ των οποίων υπερίσχυσαν οι λύσεις για υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών σε διάφορα σημεία της πόλης, για μεταφορά τους κατά μήκος της ΠΑΘΕ, αναπλάσεις εκτάσεων του ΟΣΕ στην πόλη που αποτελούν «αγκάθια» στην ανάπτυξή της και να παραμείνει στο σημείο όπου βρίσκεται ο επιβατικός Σιδηροδρομικός Σταθμός στη Λάρισα, αλλά και να γίνουν έργα ανάπλασης περιμετρικά αυτού (όπως θέσεις στάθμευσης κ.ά.).
«Συντεταγμένα να προσδιορίσουμε τις επιδιωκόμενες λύσεις για να μπούνε για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διεκδικήσεων και των δεσμεύσεων από την Κυβέρνηση…
Η Λάρισα με ενότητα, σαν μια γροθιά, μπορεί να διεκδικήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στη σχέση της πόλης με τον σιδηρόδρομο» τόνισε σε τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα συζητηθούν στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα συνταχθεί το τελικό πλαίσιο λύσεων που διεκδικεί η Λάρισα για την εξάλειψη των προβλημάτων που δημιουργούν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη και γενικότερα οι υποδομές του ΟΣΕ (π.χ. το εμπορευματικό κέντρο διαλογής, το μηχανοστάσιο κ.ά.)
Ο κ. Καλογιάννης, κατά την έναρξη της διαβούλευσης, δήλωσε ότι «η πόλη έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΟΣΕ…» και ότι το διαρκές αίτημα για επίλυση των προβλημάτων της με τις γραμμές δεν βρήκε ποτέ ευήκοα ώτα στην Πολιτεία και στον ΟΣΕ.
Ο ίδιος δε, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τις λύσεις των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα, γιατί διαπίστωσε πως μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη «τα αυτιά άνοιξαν και ακούνε».
Εξέφρασε ως αυτονόητη την εκτίμηση ότι η πρώτη στόχευση της νέας αυτής προσπάθειας θα πρέπει να αφορά την εκπόνηση της ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης, για την οποία έχουν συμφωνήσει στελέχη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες των εταιρειών του ΟΣΕ και μάλιστα σε περιόδους δύο διαδοχικών και διαφορετικών κυβερνήσεων.
Πιο αναλυτικά, σε μια σύντομη αναδρομή, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι «την άνοιξη του 2019 και αφού είχε προηγηθεί διετής περίοδος συζητήσεων, ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε από τη Λάρισα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την πόλη.
Το πρώτο θέμα των συγκεκριμένων ανακοινώσεων αφορούσε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης σκοπιμότητας για τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της Λάρισας.
Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές για να ανοίξει από τη Δημοτική Αρχή μερικούς μήνες μετά ένας νέος κύκλος συναντήσεων με στελέχη των νέων διοικήσεων των εταιρειών του ΟΣΕ. Ο νέος αυτός κύκλος κατέληξε, πριν έναν χρόνο, την άνοιξη του 2022, σε σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων εταιρειών του ΟΣΕ και του Δήμου, παρουσία υψηλά ιστάμενου στελέχους της διοίκησης του ΟΣΕ και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, στην οποία υπήρξε νέα συμφωνία για την εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης που είχε ανακοινωθεί πριν τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη».
Να σημειωθεί ότι βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η λήψη απόφασης και η δρομολόγηση διαδικασιών, ώστε να υπάρξει μια ειδική μελέτη εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας των εναλλακτικών λύσεων που απαιτούνται (υπογειοποίηση, ανοικτή τάφρος, παράκαμψη της πόλης, υπόγειες διαβάσεις κ.λπ.) για τον περιορισμό των κινδύνων που εγκυμονεί η διέλευση του σιδηρόδρομου από την πόλη.
Μελέτη, που σύμφωνα με τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ Θεσσαλίας Νίκου Παπαγεωργίου, στη διαβούλευση, θα επιδιώξει να συντάξει το ΤΕΕ Θεσσαλίας.

ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου τα αιτήματα της Λάρισας θα επικεντρωθούν σε τρία θέματα:
- Λύσεις για να βγουν οι γραμμές από την πόλη.
- Ανάπλαση της περιοχής του επιβατικού σταθμού και των περιμετρικών εκτάσεων.
- Το νέο εμπορευματικό κέντρο και η μεταφορά του σταθμού διαλογής σε άλλη έκταση του ΟΣΕ, εκτός πόλης.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος πρότεινε την υπογειοποίηση των γραμμών και να βγει εκτός πόλης το εμπορευματικό κέντρο, καθώς εκτιμά πως θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ζωή Ακριβούλη πρότεινε «υπογείωση ή υπεργείωση των γραμμών για να μειωθεί η επικινδυνότητα σε όλο το εύρος της πόλης. Να διερευνηθούν λύσεις ανισόπεδων διαβάσεων ή λύσεις αναπλάσεων περιοχών.
Το εμπορευματικό κέντρο να συνδεθεί με τη βιομηχανική περιοχή έξω από τη Λάρισα. Ανάπλαση του επιβατικού σταθμού και να παραμείνει στη θέση του. Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτήσεις για όλα αυτά τα έργα».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως θα συζητηθεί στο ΤΕΕ να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για τις πιθανές τεχνικές λύσεις που αφορούν τις γραμμές του ΟΣΕ.
Ο πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας Νέστορας Κανέλος πρότεινε: «Να δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή από λαρισινούς φορείς, προκειμένου να συντάξει την πρόταση της Λάρισας για την επίλυση των προβλημάτων με τον ΟΣΕ».
Ο Δημήτρης Καλούσης, πολίτης Λάρισας, πρότεινε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων, όπου θα αναρτώνται, προς ενημέρωση των πολιτών, τα πάντα που έχουν σχέση με την εξέλιξη των προσπαθειών που γίνονται από τον Δήμο για όλα τα παραπάνω θέματα, πρότεινε να συσταθεί μια ομάδα που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ΟΣΕ, με τον Δήμο και τους πολίτες, μια ανοιχτή γραμμή Δήμου-πολιτών για ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον ΟΣΕ, καθώς και υπογειοποίηση των γραμμών με μεταλλική κατασκευή.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε επίσης πως είναι «άτοπη η πρόταση για απομάκρυνση του Σιδηροδρομικού Σταθμού από την πόλη».
Η Δώρα Μπλιούμη πρότεινε «υπογείωση των γραμμών, αλλά μέχρι τότε να λυθούν άμεσα θέματα ασφάλεια, όπως πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομος στην οδό Λατταμύας κ.ά.
Ο Κώστας Παπαδημητρίου πρότεινε, μεταξύ άλλων, σχεδιασμό παράκαμψης των γραμμών έξω από την πόλη, πολεοδομικό σχέδιο για ανάπλαση της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού κ.ά.
Η Άννα Γιαννιού (εκπρόσωπος πολεοδόμων) τόνισε ότι: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα την ασφάλεια των μεταφορών για να περάσουμε σε έργα».
Ο Γιάννης Γατσιάκης υποστήριξε «να παραμείνει ο Σ.Σ. στην πόλη», ότι η μόνη λύση είναι «η υπογειοποίηση των γραμμών», ενώ πρότεινε πως «για να γίνει βιώσιμος ο σιδηρόδρομος πρέπει να δημιουργηθούν δίπλα στις γραμμές δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Από κατάρα να γίνει πλεονέκτημα ο σιδηρόδρομος…».
Ο Απόστολος Πέκας, πολιτικός μηχανικός, τόνισε ότι «η Λάρισα πρέπει να δώσει στόχευση στη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία, παράλληλα, θα πρέπει να υπακούει στις ανάγκες των πολιτών και να «πατάει» στο ΣΒΑΚ». Πρότεινε, επίσης, ολική αστική ανάπλαση της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Πολίτες έθιξαν, επίσης, και τα ακόλουθα θέματα: Προβλήματα κατοίκων πέριξ του μηχανοστασίου του ΟΣΕ στην οδό Λατταμύας.
Υπογειοποίηση γραμμής στη διάβαση της οδού Βόλου. Απομάκρυνση γραμμών στην οδό Μαρτάλη που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Μεταφορά των γραμμών κατά μήκος της νέας Εθνικής Οδού. Απομάκρυνση όλου του υλικού του ΟΣΕ από τις συνοικίες Ανθούπολη, Χαραυγή… κ.ά.
Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της δημόσιας διαβούλευσης είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Τάχος.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass