Ο δικηγορικός κόσμος στο πλευρό των θυμάτων

Στη Λάρισα πρόεδροι της Συντονιστικής για να δηλώσουν στον εφέτη ανακριτή παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας – «Απαίτηση η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος στα Τέμπη και η απόδοση των ευθυνών» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. Τρ. Τσάτσαρος

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 13:05

Διάδικος στη δικαστική διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών καθίσταται ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, με μια πρωτόγνωρη, σε ποινικό επίπεδο, απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μια

απόφαση που αναμφίβολα έλαβε υπόψη της τις διαστάσεις της τραγωδίας.
Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας - μέλη της Συντονιστικής ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα θα βρεθούν στη Λάρισα, προκειμένου, ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή που διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας (σ.σ. Πολιτική Αγωγή) και άσχετα από τους δικηγόρους που θα ορίσουν οι οικογένειες των 56 νεκρών της τραγωδίας, καθώς και των δεκάδων τραυματιών.
«Το δικηγορικό σώμα», δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, «εξέφρασε, αλλά και συνεχίζει μέσα από συμβολικές, αλλά σημαντικές δράσεις να εκφράζει τη συντριβή του. Παράλληλα, διατράνωσε από την πρώτη στιγμή την απαίτησή του για ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν», χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «κορυφαίου συμβολισμού».
Σημειώνεται πως η ποινική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, η δικογραφία συμπληρώνεται με περισσότερα στοιχεία, προφυλακιστέος έχει κριθεί ο 59χρονος σταθμάρχης βάρδιας, ενώ μετά και την αναβάθμιση της έρευνας με ορισμό Εφέτη Ανακριτή έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος δύο ακόμα σταθμαρχών και του επιθεωρητή.
Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και η έρευνα, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για το σκέλος των συστημάτων ασφαλείας και ειδικότερα, αν οι αμαξοστοιχίες διέθεταν συστήματα ασφαλούς κίνησης και εντοπισμού της τροχιάς, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν αντίστοιχα συστήματα διέθετε το δίκτυο των γραμμών, εάν υπήρχε διαλειτουργικότητα – συνεργασία μεταξύ των συστημάτων και το βασικότερο, εάν η έλλειψη αυτών των συστημάτων ή μη λειτουργικότητά τους -εφόσον διαπιστωθεί- συνδέεται και πώς με τα αποτελέσματα της ανείπωτης τραγωδίας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στις 5 Μαρτίου «επισήμανε την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που «είδαν το φως της δημοσιότητας», που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο».
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων συνεδρίασε στις 13 Μαρτίου και αποφάσισε να προτείνει δράσεις στα Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ο Δ.Σ.Λ. διοργάνωσε προχθές το βράδυ τη σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. ενώ θα εξεταστεί και το θέμα της παράστασης.
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ
ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. Τρ. Τσάτσαρος συμμετείχε στην Επιτροπή που εισηγήθηκε την παρέμβαση του δικηγορικού κόσμου. Σε δήλωσή του στην «ΕτΔ» σημειώνει πως «όλοι μας στεκόμαστε συγκλονισμένοι εμπρός στην ανείπωτη τραγωδία. Οι λέξεις δεν μπορούν να αποδώσουν την οδύνη και τον θυμό μας για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Το δικηγορικό σώμα εξέφρασε, αλλά και συνεχίζει μέσα από συμβολικές, αλλά σημαντικές δράσεις να εκφράζει τη συντριβή του.
Παράλληλα, διατράνωσε από την πρώτη στιγμή την απαίτησή του για ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν.
Ταυτόχρονα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ήδη από τις 5.3.2023, συγκρότησε πενταμελή Επιτροπή Προέδρων, στην οποία συμμετείχα και ο ίδιος, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά την προοπτική της παρέμβασης των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην ποινική διαδικασία που ξεκίνησε σχετικά με το δυστύχημα.
Οι ενέργειες της Επιτροπής αυτής υπήρξαν άμεσες και η εισήγησή της τέθηκε τάχιστα υπ’ όψιν της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εισήγηση της Επιτροπής, έλαβαν στις 13.3.2023 την απόφαση να προτείνουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία.
Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ταυτόχρονη αυτοπρόσωπη εμφάνιση των προέδρων-μελών της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων θα κληθούν να αποφασίσουν για τη συμμετοχή ενός εκάστου Συλλόγου στη σχετική διαδικασία.
Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για μια πρωτοβουλία όχι μόνον κορυφαίου συμβολισμού, αλλά και τεράστιας πρακτικής σημασίας, καθώς, εφόσον οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσλάβουν την ιδιότητα του παριστάμενου προς υποστήριξη της κατηγορίας, θα καταστούν και οι ίδιοι διάδικοι, με σημαντικά δικονομικά δικαιώματα στην ποινική διαδικασία και προδικασία, που θα τους επιτρέψουν να έχουν ενεργό ρόλο (π.χ. να παρίστανται σε ανακριτικές πράξεις, να διατυπώνουν ερωτήσεις – παρατηρήσεις, να λάβουν γνώση των εγγράφων της ανακρίσεως, να ζητήσουν τυχόν εξαίρεση δικαστών κ.λπ.)» καταλήγει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass