Υπ. Εσωτερικών προς δήμους και Περιφέρειες: Αυξήστε έσοδα, πληρώστε υποχρεώσεις, κόψτε δαπάνες

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014 22:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:14

 

«Να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των εσόδων τους και να την διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα, να επιταχύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών τους και να περιορίσουν τις δαπάνες τους μεταξύ των οποίων και αυτές για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου», είναι το τρίπτυχο των οδηγιών που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Στόχος, όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο, είναι «να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2014-8».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «από τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Ιανουαρίου – Ιουλίου (2014) διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τους τρεις στόχους που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο και είναι: η αποτελεσματική διαχείριση των διατιθέμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό πόρων, η είσπραξη των προϋπολογισθέντων ίδιων πόρων και η μείωση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων».

Ως εκ τούτου το υπουργείο Εσωτερικών συστήνει στους δήμους και τις περιφέρειες:

-«Να εξορθολογήσουν και να συγκρατήσουν τις λειτουργικού χαρακτήρα δαπάνες τους σε σχέση με τα προηγούμενα οικονομικά έτη, μειώνοντας τις δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση, υπηρεσιακές μετακινήσεις, πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες καθώς και δαπάνες για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

-Να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση του απαιτούμενου χρόνου πληρωμής των βεβαιούμενων οφειλών τους καθώς μάλιστα το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεών τους κυμαίνεται σε ποσοστό διπλάσιο και πλέον του ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

-Να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των εσόδων τους και να την διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα. Η κρισιμότητα του ζητήματος γίνεται αντιληπτή και από την πρόθεση του νομοθέτη, ο οποίος με τις διατάξεις του άρθρου 277 του ν. 3852/2010 (Α΄87) εισάγει τη θεσμική υποχρέωση παρακολούθησης είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από τον αρμόδιο προληπτικό έλεγχο των δαπανών Επίτροπο, αλλά και ποινές στις περιπτώσεις αδράνειας». Γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει στον έλεγχο «τήρησης των προαναφερθεισών διατάξεων», που μεταξύ των άλλων προβλέπουν τον προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημίας στους διοικούντες τους δήμους και τους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ακόμη πως «καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι οικονομικές επιδόσεις της Αυτοδιοίκησης για το 2014  να βελτιωθούν, όπως συνέβη κατά τα έτη 2012 – 2013, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία εξορθολογισμού και εξυγίανσής της αλλά και στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας».

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

628 ΕΚΑΤ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2015, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, το ισοζύγιο του ενοποιημένου προϋπολογισμού δήμων και περιφερειών για το 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 628 εκατ. ευρώ  έναντι στόχου 783 εκατ. ευρώ του Μεσοπροθέσμου 2015-8.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, «η απόκλιση αυτή οφείλεται στην αύξηση των επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ, λόγω και της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παράλληλα, η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό οφείλεται στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα τη μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας κυρίως σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης όπου μετακινήθηκε το προσωπικό αυτό».

Γ. ΜΑΚΡΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass