«Σταθερά στο πλευρό των αγροτών η ΝΔ»

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΗΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΤΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2023 13:45

«Αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που καταβλήθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις για: Λιπάσματα, Ζωοτροφές (2% και Μέτρο 22), Κανονισμό 467 για τον αμπελοοινικό και οπωροκηπευτικό τομέα, de minimis και Covid-19, ΕΛΓΑ και Κ.Ο.Ε., προανθικό στάδιο, ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, έτσι, έμπρακτα ότι βρίσκεται, σταθερά στο πλευρό των παραγωγών, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας».
Αυτά αναφέρει κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες 12 Απριλίου έως τις 10.5.2023. Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τους Θεσσαλούς παραγωγούς:


* ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται σήμερα 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του ad hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.
* Αποζημιώσεις μέσω de minimis: Έως σήμερα (13.4.2023) θα καταβληθούν αποζημιώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 28,08 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν: Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα (70 ευρώ/στρέμμα), ποσού 16,12 εκατ. ευρώ, για τις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα για τη ζημία λόγω βροχοπτώσεων στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης (80 ευρώ/στρέμμα και 65 ευρώ/στρέμμα), ποσού 11,96 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζεται, αμέσως μετά το Πάσχα, η καταβολή των αποζημιώσεων de minimis για τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ, αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562,5 χιλ. ευρώ, ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232,9 χιλ. ευρώ.
Το συνολικό ύψος αποζημιώσεων μέσω de minimis ανέρχεται σε 49,9 εκατ. ευρώ.
* Ενισχύσεις μέσω προσωρινού πλαισίου για την Ουκρανική κρίση: Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), σήμερα θα καταβληθεί, συνολικά, αποζημίωση 25,15 εκατ. ευρώ. Για τα μήλα της επικράτειας, ποσού 17,7 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως τις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς και Κοζάνης, καθώς και για τα κάστανα της επικράτειας, με αναφορά κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας και Κιλκίς, ύψους 7,45 εκατ. ευρώ. Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης και αφορά τα μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Λάρισας), αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας και Ημαθίας). Τα ανωτέρω ποσά πληρωμών ενισχύσεων μέσω του προσωρινού πλαισίου είναι συνολικού ύψους 55,58 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass