Η μάχη των «μικρών» και η «καραμπόλα» των εδρών

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2023 15:27

Μετά από μια ιδιαίτερα υποτονική προεκλογική περίοδο στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες, ανάμεσά τους και 251.737 Λαρισαίοι ψηφοφόροι, για την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης, με το ύψος της αποχής να προκαλεί προβληματισμό (στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψήφισαν 168.425 Λαρισαίοι – συμμετοχή 66,9%). Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ήταν αισθητά χαμηλότεροι, η ατζέντα των εκλογών δεν επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα των προβλημάτων των πολιτών, ενώ γενικότερα τα κόμματα διοργάνωσαν λιγότερες ανοιχτές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του υποτονικού κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι τα κόμματα «απέφυγαν» ακόμη και την καθιερωμένη τηλε-αναμέτρηση, η οποία διεξάγεται με όρους που θέτουν τα κόμματα. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και ειδικότερα η μεγάλη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διαμόρφωσε καθοριστικά την ατζέντα των σημερινών εκλογών.


Η ΝΔ φιλοδοξεί να διατηρήσει τη μεγάλη διαφορά και κυρίως να πετύχει το 40%, ώστε να καρπωθεί πλήρως το μπόνους των 50 εδρών της ενισχυμένης αναλογικής για να πετύχει ισχυρή πλειοψηφία (αυτοδυναμία) στη Βουλή, με δεδομένο ότι η επόμενη Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, τα θέματα της οικονομίας, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία να απειλεί με πρόσθετα κύματα ακρίβειας που ήδη έχουν εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη της «ανατροπής συσχετισμών» και φιλοδοξεί να μειώσει την «ψαλίδα» των 20 μονάδων, όταν στο εσωτερικό του έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος και της προηγηθείσας μεγάλης ήττας.
Στην ελάσσονα αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ευελπιστεί να αυξήσει το ποσοστό του για να αποτελέσει στη νέα περίοδο τον βασικό «κορμό» των δυνάμεων του κέντρου, ενώ στο ΚΚΕ ευελπιστούν, επίσης, σε νέα αύξηση των εκλογικών δυνάμεων για «100% λαϊκή αντιπολίτευση».
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ»
Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον τέσσερα ακόμα κόμματα θα διεκδικήσουν την παραμονή τους ή την είσοδό τους στη Βουλή, δίνοντας μάχη για να υπερβούν το μέτρο του 3%. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» του Δημ. Νατσιού, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη ρήξη του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και οι «Σπαρτιάτες», τη στήριξη των οποίων δηλώνει ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στη «Χρυσή Αυγή» Ηλ. Κασιδιάρης.
…ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ
Στον Νομό Λάρισας και στις προηγούμενες εκλογές, η ΝΔ έλαβε 40,23% και εξέλεξε τρεις βουλευτές (Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος και Μάξ. Χαρακόπουλος), ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έλαβε 19,83% και εξέλεξε δύο βουλευτές (Βασ. Κόκκαλης και Ιωάνν. Καρυπίδης), το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έλαβε 11,91% και εξέλεξε μία βουλευτή (Ευαγγελία Λιακούλη), το ΚΚΕ έλαβε 8,60% και εξέλεξε έναν βουλευτή (Γ. Λαμπρούλης), ενώ η Ελληνική Λύση έλαβε 4,02% και την έδρα (όπως είχε πράξει και στις εκλογές του 2009) διατήρησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Βελόπουλος.
Το μπόνους εδρών, ωστόσο, της ενισχυμένης αναλογικής, όπως είναι γνωστό από εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, θα κατανεμηθεί αφού πρώτα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις από 4 έως και 7). Η κατανομή, δηλαδή, των επιπλέον εδρών θα γίνει αφού προηγηθεί «καραμπόλα» σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται πως η «ΝΙΚΗ» στον Νομό Λάρισας είχε λάβει 3,31% (5.430 ψήφους), το ΜέΡΑ25 2,50% (4.100 ψήφους) κι η Πλεύση Ελευθερίας 2,13% (3.495 ψήφους). Να σημειωθεί πως η «ΝΙΚΗ» στο σημερινό ψηφοδέλτιο αντικατέστησε την πρώτη σε σταυρούς Βασ. Ζιάκα, θέτοντας πρώτο στη λίστα τον Γ. Ρούντο.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν οι «Σπαρτιάτες». Στις προηγούμενες συμμετείχε η Εθνική Δημιουργία, με τον Θάν. Τζήμερο να απέχει πλέον των εκλογών, ενώ ο συνιδρυτής Φαήλος Κρανιδιώτης στηρίζει πλέον τη ΝΔ. Με ψηφοδέλτιο συμμετέχουν αυτήν τη φορά, μεταξύ άλλων, ο Πατριωτικός Συνασπισμός του Πρόδρ. Εμφιετζόγλου, η Φωνή Λογικής της Αφροδ. Λατινοπούλου και το Πράσινο και Μωβ. Συνολικά στον Νομό Λάρισας ψηφοδέλτια απέστειλαν 24 από τα 25 κόμματα (δεν απέστειλε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – ΤΡΑΜΠ).
ΧΩΡΙΣ ΣΤΥΛΟ
Από το Υπουργείο Εσωτερικών, τέλος, για μία ακόμα φορά διευκρινίζεται πως οι σημερινές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτήν τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. «Ως εκ τούτου», σημειώνεται από το Υπ. Εσωτερικών, «δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στυλό». Επίσης, τα ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιονδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass