Ανεβαίνει ο πυρετός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τι προβλέπεται για Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια και Συνδυασμούς

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2023 13:00

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στον θεσσαλικό κάμπο και ανάλογη άνοδο καταγράφει και το «πολιτικό θερμόμετρο», στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.
Οι ζυμώσεις μεταξύ υποψηφίων και συνδυασμών εντείνονται για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα.


Σε αυτές τις εκλογές, αλλάζει η «αρχιτεκτονική» στην αυτοδιοίκηση, καθώς μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια, βάσει της απογραφής πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ και η θητεία τα νέων αρχών που θα πιάσουν δουλειά την 1η-1-2024 θα είναι πενταετής, έναν χρόνο περισσότερο από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου κι αν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί (β’ γύρος) την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα.
Οι νέες Αρχές θα πιάσουν δουλειά την 1η Ιανουαρίου του, 24 έως 31 Δεκεμβρίου του 2028.
Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων το αργότερο έως το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 2023, ενώ τη 10η Σεπτεμβρίου 2023 το αρμόδιο δικαστήριο θα ανακηρύξει σε δημόσια συνεδρίαση τους συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί νόμιμα.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στις εκλογές θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτοί που έλαβαν έστω και μία έδρα. Αν κανένας συνδυασμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 57, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος) μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Περιφερειάρχης εκλέγεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο (2) συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.
Κατανομή των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου: Αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με το άρθρο 57, είναι έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το οποίο θα αποτελείται από 45 έδρες (-6 έδρες από το σημερινό), οι είκοσι επτά (27) θα ανήκουν στην Περιφερειακή Αρχή και οι δεκαοχτώ (18) έδρες στην αντιπολίτευση.  Όσον αφορά την απογραφή πληθυσμού, από τη Στατιστική Υπηρεσία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αριθμεί 688. 255 κατοίκους. Αναλυτικότερα, στην Π.Ε. Λάρισας 268.963, Καρδίτσας 106.305, Μαγνησίας 177.448, Σποράδων 13.458 και Τρικάλων 122.081. Δικαίωμα εκλογής Περιφερειακού Συμβούλου έχει συνδυασμός ο οποίος κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Σχετικά με την κατάρτιση και υποβολή υποψηφίων συνδυασμών ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150% ανά εκλογική περιφέρεια, ενώ το 40% του συνδυασμού θα πρέπει να καταλαμβάνεται από γυναίκες.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης επισυνάπτει ηλεκτρονικό παράβολο 500 ευρώ υπέρ του δημοσίου και κάθε υποψήφιος περιφ. σύμβουλος 100 ευρώ. Στον υποψήφιο περιφερειάρχη δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης, αν, όμως, αυτό σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης, εάν σημειωθεί, επίσης, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αντίστοιχα στους Δήμους, ανάλογη είναι η εικόνα ως προς τα ποσοστά εκλογής, τα χρονοδιαγράμματα κατάρτισης συνδυασμών και των θητειών που ισχύουν και για τα Δημοτικά Συμβούλια, της Π.Ε. Λάρισας.
Όσον αφορά τη σύνθεση κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, ισχύουν τα ακόλουθα: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από: α) δεκατρία (13) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, β) δεκαπέντε (15) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως πέντε χιλιάδες (2.001 - 5.000) κατοίκους, γ) δεκαεννέα (19) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001 - 10.000) κατοίκους, δ) είκοσι πέντε (25) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001 - 30.000) κατοίκους (ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ-ΚΙΛΕΛΕΡ-ΤΕΜΠΩΝ-ΤΥΡΝΑΒΟΥ-ΦΑΡΣΑΛΩΝ), ε) είκοσι εννέα (29) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (30.001 - 50.000) κατοίκους (ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ), στ) τριάντα πέντε (35) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001 - 100.000) κατοίκους, ζ) τριάντα εννέα (39) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (100.001 - 150.000) κατοίκους και σαράντα τρία (43) μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες έναν (150.001) και άνω κατοίκους. Στην τελευταία κατηγορία συναντάμε και τον Δήμο Λαρισαίων (σήμερα αριθμεί 49 συμβούλους).
ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1. Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των τριακοσίων (300) κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας.
2. Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.
3. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από: α) τρία (3) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301 - 2.000) κατοίκους, β) πέντε (5) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001 - 10.000) κατοίκους, γ) έντεκα (11) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001 - 50.000) κατοίκους και δ) δεκαπέντε (15) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους.
Όσον αφορά τους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, το ελάχιστο είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή για τη Λάρισα 43 υποψήφιοι, οι οποίοι μπορούν να φθάσουν και τους 108 ή 109 υπό προϋποθέσεις. Τέλος, για την εκλογή προέδρων, Τοπικών Κοινοτήτων, αυτοί θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass