ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «Ε» ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Μαθητικές κατασκηνώσεις- «φάντασμα»

* Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Τεμπών και το Ελληνικό Δημόσιο κάνει τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια μέσα σε 22 στρέμματα να «αραχνιάζουν» από την αχρησία και την επίθεση από αγνώστους

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:42

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Εκεί που κάποτε οι παιδικές φωνές κυριαρχούσαν, τώρα η σιωπή είναι… εκκωφαντική. Σαύρες, φίδια, πλατανόφυλλα και αγριόχορτα έχουν κάνει κατάληψη στην περιοχή που άλλοτε ήταν οι Μαθητικές Κατασκηνώσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι «επισκέψεις» αγνώστων που συνοδεύονται με βανδαλισμούς συν η φθορά του χρόνου δίνουν ένα αλύπητο «χτύπημα» στην άλλοτε εντυπωσιακή εγκατάσταση.

Στα 800 μέτρα υψόμετρο κοντά στην Κρανιά Ολύμπου, πριν από 50 και πλέον χρόνια χτίστηκαν τα ευμεγέθη πέτρινα κτίρια (εστιατόρια, χώροι αναψυχής, διδασκαλίας, θάλαμοι κ.α.) τα οποία φιλοξένησαν επί σειρά ετών χιλιάδες παιδιά απ΄ όλη την Ελλάδα.

Εδώ και μερικά χρόνια όμως οι εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στη μοίρα τους καθώς ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο για τη διεκδίκηση της έκτασης των 21,930 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται οι εν λόγω εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το φύλλο της 16ης Μαΐου του 2011 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι τότε υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ. Ντόλιος), Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής και Αλλαγής (Αθ. Μωραΐτης) και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α. Λοβέρδος) αποφάσισαν να ανακαλέσουν την απόφαση (από τον Ιούνιο του 1985!) του υπουργού Γεωργίας για «Παραχώρηση, κατά χρήση, δημόσιας δασικής έκτασης 21,930 στρμ. για λειτουργία μαθητικών κατασκηνώσεων» και κήρυξαν έκπτωτη παντός δικαιώματός της την Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας (ΕΜΚΦ) της Δ/νσης Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρισας μη δικαιούμενης αποζημίωσης για οποιαδήποτε δαπάνη κατέβαλε για την αξιοποίηση της έκτασης ή για άλλο λόγο.

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρει πως: «Η εν λόγω Επιτροπή (ΕΜΚΦ) να απομακρύνει κάθε είδους εγκατάσταση από την ως άνω δημόσια δασική έκταση, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 αρθ. 9 Ν. 3481/06, την οποία να παραδώσει στο Δασαρχείο Λάρισας, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Το Δασαρχείο Λάρισας να αποβάλει διοικητικά την ως άνω παραχωρησιούχο Επιτροπή, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φορέα χρησιμοποιεί, νέμεται ή επιτηρεί παράνομα την έκταση και να προβεί στις κατά νόμο οφειλόμενες ενέργειες για την παραλαβή, διαχείριση

και προστασία της έκτασης.

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους έγινε η ανάκληση της απόφασης είναι σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το γεγονός «ότι η επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας (ΕΜΚΦ) της Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρισας προς την οποία, με την ως άνω απόφαση, παραχωρήθηκε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 21,930 στρεμμάτων στην περιοχή της πρώην Κοινότητας Κρανιάς Ολύμπου (ήδη τοπικής κοινότητας Κρανιάς του Δήμου Τεμπών), με αποκλειστικό σκοπό τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων, δεν λειτούργησε την κατασκήνωση από το έτος 1986 έως το 1998 κατά παράβαση των όρων της απόφασης παραχώρησης. Στη συνέχεια, από το έτος 1998 έως το 2005, το Υπ. Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων παραχώρησε τη χρήση των κατασκηνώσεων στο Υπ. Δημόσιας Τάξης,

στο Υπ. Υγείας και Πρόνοιας και στον Σύλλογο Πολυτέκνων Λάρισας για Εθνικούς και Κοινωνικούς λόγους».

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2012 όταν παραχωρήθηκαν οι πρώην καπναποθήκες του Πυργετού στον Δήμο Τεμπών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο δήμαρχος κ. Κολλάτος είχε αναφέρει πως ενδιαφέρονται ως Δήμος για τις εν λόγω εγκαταστάσεις όμως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η γραφειοκρατία, αφού εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Όσον αφορά στα σχέδιά τους τότε ήταν να το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, στο οποίο αρκετές ομάδες μπορούν να πραγματοποιούν προετοιμασίες, αλλά και με τη δημιουργία ενός δημοτικού ξενώνα, με σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή και τις κατάλληλες αναπλάσεις της ευρύτερης περιοχής.

Λίγο αργότερα σύμφωνα με τον Δήμο Τεμπών υπήρξε απόφαση για παραχώρηση χρήσης του χώρου για τα επόμενα 20 χρόνια κάτι όμως που δεν τους ικανοποίησε.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το ΔΣ της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Τεμπών «αποφασίζει να διεκδικήσει δικαστικά την έκταση, καθότι του ανήκει».

Αξίζει να τονίσουμε πως σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 και στις 16 Αυγούστου του 2006 ο τότε Δήμος Κάτω Ολύμπου είχε ζητήσει να του παραχωρηθεί η εν λόγω έκταση για να λειτουργήσει Δημοτική Κατασκήνωση ή Δημοτικό Κάμπινγκ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass