ΘΑΝ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Είμαστε η Δημοτική Αρχή με λύσεις ακόμη και στα δύσκολα

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2023 9:29

Διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών στον Δήμο Λαρισαίων σε μία θητεία που μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν.

Ο κ. Θάνος Αδαμόπουλος μιλά στην «Ε» για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες, σχολιάζει τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν την περιοχή, αλλά βάζει και ψηλά τον πήχη για τη Λάρισα της επόμενης πενταετίας.

• Κύριε Αδαμόπουλε, διαχειριστήκατε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, σε μία ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη θητεία, με πολλές απρόσμενες εξελίξεις. Επηρέασε όλο αυτό την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λαρισαίων;
- «Ο Δήμος μας αποπνέει υγεία και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι σταθερά με αυξητική τάση κοντά στα 17 με 18 εκ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί εφησυχασμό. Είμαστε βλέπετε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και επιβάλλεται η διοίκησή μας να είναι προπάντων χρηστή, με πυξίδα τη σύνεση.
Βλέπετε κ. Κισσάβου, η διδαχή από τις αλλεπάλληλες κρίσεις από τις οποίες σταθήκαμε όρθιοι είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη. Θα υπενθυμίσω όμως, γιατί έχει ειπωθεί και γραφεί πολλές φορές, ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες στην πανδημία, αλλά και το δυσθεώρητο κόστος της ενεργειακής κρίσης που ήρθε να επιφορτίσει με 1,8 εκ. ευρώ ετησίως σε ηλεκτρική ενέργεια τον Δήμο μας, δείξαμε εξαιρετική ανθεκτικότητα. Δεν επιτρέψαμε να διαρραγεί από το ευρύ και ισχυρό δίχτυ προστασίας που έχουμε απλώσει προς την πόλη και τους πολίτες της.
Θα μπορούσαμε βέβαια εδώ να πούμε ότι είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, κυρίως για το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλιά της. Γιατί εύκολα κατανοεί κανείς τι θα συμβεί εάν η αυτοδιοίκηση που αποτελεί το αποκούμπι της κοινωνίας, χρεοκοπήσει».

• Οι πλημμύρες ήταν ένα πραγματικά εκτός οποιασδήποτε εκτίμησης φαινόμενο που έπληξε την περιοχή μας...
- «Έχετε απόλυτο δίκιο. Παρότι ο Δήμος Λαρισαίων διαχρονικά, από την εποχή του αειμνήστου Αριστείδη Λαμπρούλη μέχρι και στις ημέρες μας έχει κάνει σημαντικά βήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αυτό που μας συνέβη δε θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί. Και αν κοιτάξετε γύρω σας, στη χώρα εννοώ, θα δείτε πως συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιτάσσει την αλλαγή της στρατηγικής μας άμεσα, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της στα επόμενα χρόνια. Ο καθένας από το μετερίζι των ευθυνών που του αναλογεί βέβαια, γιατί είδαμε αυτό το διάστημα το θλιβερό φαινόμενο, οι έχοντες την ευθύνη να κρύβονται και να βγαίνουν μπροστά για να σώσουν την κατάσταση οι έχοντες το φιλότιμο και την ευθιξία.
Ως Δήμος ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Διαρκώς έξω, από τον Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο του Δήμου, τον τελευταίο συμπολίτη. Και θέλω εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους εθελοντές, αλλά και στα νέα παιδιά των συνοικιών μας που έβαλαν πλάτη να σταθούμε όρθιοι».

• Θεωρείτε πως τα μέτρα που ανακοινώσατε ως Δήμος για την ανακούφιση των πολιτών είναι αρκετά;
- «Πιστεύω πως κινηθήκαμε πάνω από τα όρια γιατί στις έκτακτες συνθήκες οφείλουμε να λαμβάνουμε κι έκτακτα μέτρα. Το κόστος για τον Δήμο είναι υψηλό, αλλά από την άλλη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους χιλιάδες πληγέντες συμπολίτες μας. Πάρθηκαν γενναίες αποφάσεις, όπως η πλήρης απαλλαγή από τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ και από τα ανταποδοτικά τέλη τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις για δύο χρόνια. Το ίδιο και η αναστολή είσπραξης για δυο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις. Δεν θα επεκταθώ γιατί τα έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος και έχουν περιέλθει σε γνώση των συνδημοτών. Θα πω όμως, έχοντας γνώση των οικονομικών, πως μόνον ένας Δήμος με χρηστή διαχείριση, θα μπορούσε σε τόσο δύσκολη συγκυρία, να στηρίξει τόσο δυναμικά τους πολίτες του».

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως Δημοτική Αρχή, εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας και την επόμενη πενταετία;
- «Η επόμενη θητεία θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «η Λάρισα των σημαντικών έργων και επενδύσεων» μέσα από μία αξιόπιστη Δημοτική Αρχή. Γιατί η θητεία που έρχεται έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για τη Λάρισα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μιλάμε για έργα που θα γίνουν, αλλά όχι... «φιλολογικά».
Όταν οι άλλες παρατάξεις τάζουν έργα, εμείς μιλάμε για έργα τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη.
Ξεκινώντας από τον εσωτερικό δακτύλιο, ένα τεράστιο έργο ύψους 16 εκ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με δύο κόμβους, με διάνοιξη της οδού Καλλιθέας, με ανάπλαση του ποταμιού από το γήπεδο των Αμπελοκήπων έως τον κόμβο της Νέας Σμύρνης, με πλατώματα και όργανα γυμναστικής κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Μιλάμε για ένα έργο που θα αλλάξει δραματικά την εικόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.
Επιπρόσθετα έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση και οι ψηφιακές εφαρμογές για όλα. Για την καθημερινότητα της πόλης. Για να γίνει η Λάρισα «έξυπνη πόλη» αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τις τεχνολογίες πέμπτης γενιάς.
Στην επόμενη θητεία θα υλοποιηθεί η «Παιδική Στέγη» ένα έργο ύψους 1 εκ. ευρώ που θα επιτρέψει τη μεταφορά των δύο Νηπιαγωγείων της οδού Αγιάς σε σύγχρονες, αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις».

• Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών στη Λάρισα;
- «Νομίζω ότι δε χωρά αμφιβολία πως τα τελευταία γεγονότα που στιγμάτισαν την πόλη και τον Δήμο μας ευρύτερα, καθιστούν επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη να υπάρχει μία δημοτική αρχή που να βρίσκει λύσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες, στις πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.
Θεωρώ πως ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, με τη μετριοπάθεια, τη γνώση και την αποτελεσματικότητα που διοίκησε τις δύο αυτές θητείες, μαζί με όλα τα υπόλοιπα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, μπορούν να εγγυηθούν τα παραπάνω, παράλληλα με το ξεδίπλωμα ενός προγράμματος έργων και δράσεων που μεταμορφώνουν τη Λάρισα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass