Μυδοκαλλιέργεια στην Αλεξανδρινή; Μακριά...

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2023 16:00

Του Κώστα Γκιάστα

«Κύμα» αντιδράσεων προκάλεσε η εξέλιξη της υπόθεσης με τη μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην Αλεξανδρινή, η οποία πήρε το «πράσινο φως», αφού πρώτα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τη Θεσσαλία, επαγγελματίες από τον χώρο τουρισμού της περιοχής, εκπρόσωποι των ψαράδων της περιοχής, αλλά και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν στην «Ε» την αντίθεσή τους για την εξέλιξη και δηλώνουν πως θα εκφράσουν τη διαφωνία τους με πιο επίσημο και ίσως πιο δυναμικό τρόπο.
Συνοπτικά η υπόθεση έχει ως εξής: Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως έλαβε τέλος η δικαστική υπόθεση της κατασκευής μονάδας μυδοκαλιέργειας. Επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη είχε εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον, όμως δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και άκουσε το «όχι» από την Αποκεντρωμένη τον Μάρτιο του 2020. Εκείνος, όμως, δεν το έβαλε κάτω και έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο αυτό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του.
Με αυτόν τον τρόπο απορρίφθηκε και η παρέμβαση που έκανε ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος μεταφέροντας αιτήματα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής είχε αντιταχθεί στην επένδυση στο Δέλτα του Πηνειού, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, πως από τον Γενάρη του 2020 υπήρχε ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς για την ίδρυση μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της χορικής του αρμοδιότητας, διότι «θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού, αφού λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.800 τουριστικές κλίνες, στην προστασία του περιβάλλοντος (Natura 2000) και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής λόγω της σύγκρουσης με άλλους χρήστες (γεωργία, αλιεία και αναψυχή)».
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΟΥΚΟΣ
Ο προϊστάμενος Ελέγχου Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Ε.Ο.Τ. κ. Νίκος Σαρούκος γνωρίζει την υπόθεση πολύ καλά. «Δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση πως είμαι χαρούμενος από την εξέλιξη της υπόθεσης» σχολίασε λακωνικά στην αρχή, για να συνεχίσει λέγοντας πως «υπάρχει ο κίνδυνος μετά τον πρώτο επιχειρηματία να έρθει κι ένας ακόμα κι άλλος μετά και πάει λέγοντας. Να γεμίσει, δηλαδή, η περιοχή από τέτοιου είδους επιχειρήσεις».
Για το ποια είναι η ζημιά που θα επιφέρει στην περιοχή της Θεσσαλίας, ξεκινάει μιλώντας για τον τουρισμό: «Τα παράλια της Λάρισας έχουν μεγάλη τουριστική δυναμική ανάπτυξης. Ξέρουμε πως η περιοχή έχει καλά αντανακλαστικά. Είδαμε πως στο Στόμιο, για παράδειγμα, επαναλειτούργησε το κάμπινγκ. Παράλληλα, υπάρχουν και καλές μονάδες ενοικίασης διαμερισμάτων. Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και η περιοχή θα πάει ακόμα καλύτερα». Συνεχίζει, μάλιστα, σημειώνοντας πως «υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά τον οικοτουρισμό, καθώς η περιοχή αποκτά τέτοιο χαρακτήρα. Έχει ζήτηση σε μια δυνατή κοινότητα, όπως είναι αυτή των οικοτουριστών» και συμπεραίνει πως «αυτήν τη στιγμή μόνο καλό δεν θα κάνουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας».
Σημειώνει πως το βλέπει ως εμπόδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά εύχεται να διαψευστεί. «Προς το παρόν, πάντως, είμαι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικός…».
ΦΑΝΗΣ ΒΟΥΛΙΩΤΗΣ
Ο κ. Φάνης Βουλιώτης εκτός από αντιπρόεδρος της Παλλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Λάρισας είναι και επαγγελματίας που δραστηριοποιείται σε χώρο κοντινό από το σημείο όπου πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση.
«Είναι μια ιστορία που είχε ξεκινήσει από πολύ παλιότερα, όμως όλοι είχαμε εκθέσει τις απόψεις μας και τελικά εισακούστηκαν από τους ειδικούς. Τώρα ανατράπηκαν όλα και έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε αισιόδοξοι» σημειώνει και προσθέτει πως: «Εκτός από το ενδεχόμενο να κινδυνεύει να χαλάσει ο βυθός της θάλασσας σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, υπάρχει και ο φόβος για ζημιές στην καθημερινότητα των αλιέων, αλλά και στον τουρισμό. Φοβόμαστε για ενδεχόμενη μόλυνση των νερών, κάτι που θα είναι δυσφημιστικό για την περιοχή μας» συμπληρώνει. Μετά από τον κορονοϊό όπου έχασαν τον προγραμματισμό τους, μετά και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, τώρα φαίνεται πως καλούνται να ξεπεράσουν ένα ακόμα εμπόδιο».
ΗΛΙΑΣ ΚΙΤΣΟΣ
Πρόεδρος της περιοχής Αλεξανδρινή, εκεί δηλαδή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί η μονάδα μυδοκαλλιέργειας, είναι ο κ. Ηλίας Κίτσος, που εμφανίζεται αντίθετος με αυτήν την κατασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το ότι πρόκειται να γίνει σε περιοχή που περιβαλλοντικά δεν είναι σωστή, εξηγεί το ανθρώπινο στοιχείο.
«Η περιοχή μας φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους. Εκτός από την καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει και η χειμερινή περίοδος που μένουν άνθρωποι εκεί. Είναι αδιανόητο αυτό που πάει να γίνει. Θα υποβαθμίσει την περιοχή μας» σημειώνει και υποστηρίζει πως δεν θα καθίσουν με… σταυρωμένα τα χέρια. «Όπου υπήρχαν αντίστοιχες καλλιέργειες, οι κάτοικοι αντέδρασαν και σε κάποιες περιπτώσεις πέτυχαν την απομάκρυνση» υποστηρίζει και προσθέτει πως οι ψαράδες στο Στόμιο θα πάθουν μεγάλη ζημιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ
Ο κ. Γιώργος Κοκκώνης είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου. Κάθε μέρα βάζουν και βγάζουν τα καράβια τους από το Δέλτα του Πηνειού στη θάλασσα και ψαρεύουν κάνοντας το χόμπι τους. Είναι άνθρωποι που αγαπούν και νοιάζονται για την περιοχή, καθώς μετέχουν και σε γιορτές για το περιβάλλον, ενώ βοηθούν στον καθαρισμό της περιοχής ενίοτε.
«Είμαστε αναστατωμένοι με αυτήν την απόφαση, καθώς θεωρούμε πως θα είναι επιβαρυντικό για όλους μας. Είναι δύσκολο πράμα η βρομιά που αφήνει το μύδι στο περιβάλλον». Τονίζει, μάλιστα, πως στην τοπική κοινωνία έχει ήδη σημάνει συναγερμός και αναμένονται να υπάρξουν αντιδράσεις.

 

Νομική και πολιτική αντίδραση

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ

Ως μια αρνητική εξέλιξη σχολιάζουν την απόφαση του ΣτΕ για τη μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή της Αλεξανδρινής οι δύο Δημοτικές Αρχές που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα, του Δήμου Αγιάς και Τεμπών αντίστοιχα. Ωστόσο, τις επόμενες κιόλας ημέρες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντίδρασης τόσο νομικά όσο και πολιτικά.
«Είναι αναμφισβήτητα μια άσχημη εξέλιξη» λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Νίκος Ντάγκας και τονίζει πως «κάποιοι φαίνεται δεν κατάλαβαν τη σπουδαιότητα του θέματος και κάποιοι ίσως να μην ανέλυσαν όσο έπρεπε τα δεδομένα και τις ιδιομορφίες της περιοχής».
Ιδιαίτερα στάθηκε στο ότι στη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις και μάλιστα με έντονη δραστηριότητα, οι οποίες κατά την άποψή του θα επηρεαστούν αρκετά. Τέλος, σημείωσε πως θα εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα να αντιδράσουν τόσο νομικά όσο και πολιτικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του δημάρχου Τεμπών, κ. Γιώργου Μανώλη. «Είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη χωρίς δεύτερη σκέψη» λέει, άσχετα αν ο Δήμος Τεμπών δεν επηρεάζεται σε πρώτο χρόνο. «Αν το δει κάποιος με γεωγραφικά όρια δεν μας αφορά, αλλά ουσιαστικά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό». Εξήγησε, μάλιστα, πως θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος ενεργειών σε κάθε επίπεδο για την προστασία της περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass