Ζητούν περαιτέρω έλεγχο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

*Ιδιώτες πραγματογνώμονες *Προτείνουν τρίτο, ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εργαστήριο για χημικούς ελέγχους * «Η διαδικασία της εκσκαφής και της δειγματοληψίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη» τονίζουν

Δημοσίευση: 05 Νοε 2023 13:35
Φωτογραφικό στιγμιότυπο που έδωσαν στη δημοσιότητα  οι ιδιώτες πραγματογνώμονες από τη διαδικασία της δειγματοληψίας Φωτογραφικό στιγμιότυπο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιδιώτες πραγματογνώμονες από τη διαδικασία της δειγματοληψίας

«Κρίνουμε σκόπιμο και αναγκαίο τον περαιτέρω έλεγχο και δειγματοληψία εδάφους από τρίτο, ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εργαστήριο για χημικούς ελέγχους (τύπου BTEX)» τονίζουν ιδιώτες πραγματογνώμονες στην έκθεσή τους μετά τη δειγματοληψία που έγινε πρόσφατα, τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδία των Τεμπών όσο και στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών, αμαξοστοιχιών και βαγονιών στο Κουλούρι.

Η λήψη δειγμάτων από το έδαφος, με σκοπό τον εντοπισμό εύφλεκτων χημικών ουσιών έγινε σύμφωνα με Πράξη του εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, που ερευνά τα αίτια της τραγωδίας σε μια προσπάθεια να εξεταστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης και παράλληλα να εξεταστούν διαστάσεις που θίγονται και από τους συγγενείς θυμάτων, όπως για παράδειγμα ο εντοπισμός της χημικής ουσίας ξυλόλιο που είχαν επισημάνει ιδιώτες πραγματογνώμονες.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα εξετάσουν τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train σε μια ύστατη προσπάθεια να εντοπιστούν ίχνη που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση της 57ης νεκρής, της επιβάτιδας που δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ η έρευνα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να επεκταθεί και σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ με την άσκηση νέων διώξεων.
Η έρευνα, σύμφωνα και με εκτιμήσεις διαδίκων, κινείται με γρήγορους ρυθμούς (σ.σ. σε σύγκριση με άλλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο, όπως για παράδειγμα η τραγωδία στο Μάτι) και -με βάση σημερινούς υπολογισμούς- η ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης εκτιμάται ότι θα συμπέσει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία.
Μάλιστα, με την έκδοση του βουλεύματος και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να καταστεί αμετάκλητο κ.λπ., τότε μέχρι την άνοιξη του 2024 αναμένεται να έχει προσδιοριστεί η δίκη.
Σύμφωνα πάντα με τον σημερινό σχεδιασμό γιατί όπως ανάφερε σε ανακοίνωσή του προχθές ο συνήγορος των οικογενειών των τριών κοριτσιών (.σ.σ. οι δίδυμες και η εξαδέλφη τους) από το Καστράκι Καλαμπάκας τυχόν «διάφορα αβάσιμα, νομικά και ουσιαστικά, αιτήματα ενώπιον του Εφέτου Ανακριτού κου Μπακαΐμη» ενδέχεται να καθυστερήσουν την «ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας».
Ο συνήγορος των δύο οικογενειών εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή τις θέσεις γονέων θυμάτων για απόδοση ευθυνών και στον πολιτικό κόσμο, όπως και τις θέσεις πολιτικών αρχηγών για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αφορμή την επίμαχη σύμβαση «717».
Ο συνήγορος των δύο οικογενειών της Καλαμπάκας επισήμανε τον κίνδυνο «εφόσον τελικά συσταθεί προανακριτική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να διενεργήσει προανάκριση από την αρχή, να είναι βέβαια η αποφυλάκιση των προσωρινώς κρατουμένων λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου της προσωρινής κρατήσεως, αλλά και να επίκειται κίνδυνος παραγραφής των πλημμελημάτων, καθώς στην περίπτωση αυτή αποκλείεται κατά την κρίση μου να αρχίσει η δίκη νωρίτερα των 3 ετών από σήμερα».
Σημειώνεται πως η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα οι υπουργοί μεταφορών εξαρτάται αποκλειστικά από τη Βουλή των Ελλήνων που θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο (περί ευθύνης υπουργών) δεν επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να ασκήσουν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα, παρά μόνο να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία.
ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ
Με αφορμή τη δειγματοληψία της 25ης Οκτωβρίου, οι ιδιώτες πραγματογνώμονες που παρευρέθηκαν, σε πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα αρχικά αναφέρουν «ότι την ημερομηνία της δειγματοληψίας, είχαν περάσει 7 μήνες και 28 ημέρες από την ημερομηνία του συμβάντος. Στο διάστημα αυτό, αναφέρουμε ότι ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των βαγονιών και των όγκων χωμάτων που απομακρύνθηκαν από το σημείο σύγκρουσης ήταν «ανοιχτός», ήτοι, εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα».
Πρόσθεσαν επίσης ότι «σε όλες τις περιπτώσεις για τη διεξαγωγή της δειγματοληψίας χρησιμοποιήθηκε σκαπτικό μηχάνημα γενικού τύπου και όχι κάποιο ειδικό γεωτρύπανο δειγματοληψίας εδάφους» και «προκύπτει επίσης ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας της συνολικής επιφάνειας της προς εξέτασης περιοχής. Η διαδικασία της εκσκαφής και της δειγματοληψίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, καθώς παρατηρήθηκε συνεχής ανάμειξη χώματος από διαφορετικά στρωματικά βάθη, με αποτέλεσμα τα δείγματα διαφόρων βαθών να αναμειγνύονται μεταξύ τους ή και με ποσότητα χώματος που είχε χρησιμοποιηθεί ως μπάζωμα της συγκεκριμένης επιφάνειας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί στρωματοποιημένη αντιπροσωπευτική δειγματοληψία».
Για να καταλήξουν τονίζοντας ότι «μετά από την επεξεργασία των δεδομένων της δειγματοληψίας και με βάση την επιστημονική μας κατάρτιση αλλά και την εμπειρία μας για περισσότερα από 35 χρόνια, ως εκ της ιδιότητός μας, με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αιτιολογημένη βεβαιότητα, καταλήγουμε με ασφάλεια στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Κρίνουμε σκόπιμο και αναγκαίο τον περαιτέρω έλεγχο και δειγματοληψία εδάφους από τρίτο, ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εργαστήριο για χημικούς ελέγχους (τύπου BTEX). Είμαστε στη διάθεση των εντολέων μας για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή.
Σχετικά με ερωτήματα που μας τέθηκαν την ημέρα της δειγματοληψίας και αφορούν τα ίχνη τα οποία αποτυπώθηκαν στα βαγόνια και αν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την πορεία της φωτιάς ή/και της έκρηξης, επιφυλασσόμαστε καθότι ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι πέραν του πεδίου ελέγχου της παρούσας έκθεσης, αλλά σαφώς μπορεί να διενεργηθεί εάν κριθεί απαραίτητο από τους εντολείς μας με άλλη εντολή τους και αφού πρώτα από την αρμόδια Ανακριτική Αρχή ληφθεί σχετική άδεια πρόσβασης στον χώρο εναποθήκευσης».
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων αναμένεται να εκδοθούν σύντομα από το Χημείο του Κράτους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass