Κομβικής σημασίας το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στην 1η Στρατιά

*Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., στρατηγό Ρ. Μπρίγκερ *Συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας

Δημοσίευση: 12 Νοε 2023 17:09

Τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC) στρατηγό Robert Brieger, υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η συνάντηση των δυο στρατηγών ήταν η τρίτη το τρέχον έτος, με την πιο πρόσφατη στη Σεβίλλη τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και στις προκλήσεις ασφαλείας στη Συρία, στη Λιβύη, στον Λίβανο και στο Κόσοβο. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και σε προκλήσεις ασφαλείας.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με εστίαση στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) για την ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης (RDC) της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της, στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας (Full Operational Capability – FOC) το 2025.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε την διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική σχέση με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με όλες τις Βαλκανικές Χώρες, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλέγματος που προάγει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της χώρας μας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, και σημείωσε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι Ε.Δ., ήτοι Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.
Στη βάση αυτή, υπογράμμισε την πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών μέσων στη χώρα μας, για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εκκένωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και επισήμανε τόσο τη συνεισφορά της Ελλάδας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όσο και την πρόσφατη αποστολή Αεροσκάφους C-130 με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεισφορά της Ελλάδας σε αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ, με πιο χαρακτηριστικές τις αποστολές στην περιοχή του Σαχέλ, ήτοι στο Μάλι (EUTM MALI), στη Μοζαμβίκη (EUTM MOZ) και στο Νίγηρα (EUMPM NIGER), καθώς και στις επιχειρήσεις EUFOR (European Union Force Bosnia and Herzegovina) ALTHEA και European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI), η Διοίκηση της οποίας έχει αναληφθεί από Έλληνα Αξιωματικό από την 1η Οκτωβρίου 2023.
Επιπρόσθετα, επισήμανε τη συμβολή της Ελλάδας στην ΕΕ με το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, το οποίο ο CEUMC επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «CPX European Union Integrated Resolve 22».
Όσον αφορά στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία των ΕΔ Ελλάδας – Αυστρίας μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκαν το 2023 στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ), καθώς και στις προοπτικές ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών των δυο χωρών, με περαιτέρω επέκταση των κοινών δράσεων που θα συμπεριληφθούν στο προσεχές ΠΣΣ έτους 2024.
Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι κατά των μεθοδεύσεων καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου και των πάσης φύσεως αναθεωρητισμών από όπου και αν προέρχονται, και τόνισε τη διαρκώς αυξανόμενη ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διασφαλίζουν και εγγυώνται τόσο τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, όσο και τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass