Οι Τεχνοβλαστοί, «όπλο» ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας

Παρουσιάστηκαν χθες τα ερευνητικά αποτελέσματα του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 26 Νοε 2023 14:22

Της Νατάσας Πολυγένη

Τα αποτελέσματα του έργου του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας Joist της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου παρουσίασαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες Τεχνοβλαστοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία που έχει τόσο για το πανεπιστήμιου, τους ερευνητές, τα μέλη ΔΕΠ όσο και για την ίδια την κοινωνίας η επαφή με τη βιομηχανία και η μεταφορά της γνώσης στην κοινωνία για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη ίδρυση της Μονάδας Καινοτομίας και του Γραφείου Τεχνολογίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν ανέλαβα πρύτανης διαπίστωσα ότι θεσμικά δεν είχε ιδρυθεί ποτέ η Μονάδα Καινοτομίας και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.
 Έτσι στις 31 Οκτωβρίου, προχώρησα στην ίδρυση Μονάδας Καινοτομίας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της είναι να φέρει σε επαφή τις ερευνητικές μονάδες με την κοινωνία, τη βιομηχανία, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ερευνητικής ικανότητας του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει την επιχειρηματική ιδέα στις ομάδες του Π.Θ., είτε είναι ερευνητές, είτε φοιτητές ή μέλη ΔΕΠ και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου».
Στη σημασία της ενίσχυσης της ερευνητικής ικανότητας του Πανεπιστημίου, τη διασύνδεσή του με τη βιομηχανία, τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται προς την κοινωνία και την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέρθηκε και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος της εταιρείας τεχνοβλαστού «Food Oxys», που παρουσίασε στη συνέχεια της εκδήλωσης το ερευνητικό της έργο.
Ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Σπύρος Καραμάνος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μονάδα Καινονομίας θα έχει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι σε θέση να αναπτύξει όλες τις διαδικασίες και τα εργαλεία εκείνα, που είναι χρήσιμα στο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα ερευνητικά του αποτελέσματα. «Είναι κάτι καινούριο, που δεν υπήρχε στην κουλτούρα των ελληνικών Πανεπιστημίων όλα αυτά τα χρόνια και είναι κάτι που φαίνεται πως και η κυβέρνηση και η κοινωνία γενικότερα, θέλει να το προχωρήσει. Το έργο αυτό υποστήριξε δράσεις σε πολλά επίπεδα.
Από τον έλεγχο μιας ιδέας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για κατοχύρωση έρευνας και γνώσης και τέλος στο επίπεδο τεχνοβλαστού, που είναι μια διαδικασία εμπορευματικής αξιοποίησης, όπου ο ερευνητής ή μια εταιρεία υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά το προϊόν, το οποίο έχει αναπτύξει.
Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκαν ερευνητικές ομάδες, στη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης εταιρειών τεχνοβλαστών (spinoff), καθώς και σε θέματα προστασίας της διανοητικής διαδικασίας επί καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, πρακτικών και ιδεών, που παρήχθησαν εντός του Πανεπιστημίου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ομιλία του Διευθυντή Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ Δρ. Νίκου Καραμπέκιου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, μέσω της σύστασης εταιρειών Τεχνοβλαστών, καθώς και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις εταιρειών Τεχνοβλαστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στους χώρους του Πάρκου Καινοτομίας λειτούργησε και ανοιχτή έκθεση καινοτομίας και δικτύωσης. Τα αποτελέσματα των δράσεων του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας θα παρουσιαστούν και σήμερα στο Joist.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass