«Καίγονται» από την υποστελέχωση, απορούν για τους δασοκομάντος

*«Τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλες τις υπηρεσίες του Νομού Λάρισας» σημειώνουν μιλώντας στην «ΕτΔ» οι συνδικαλιστές των πυροσβεστών με αφορμή και τα νέα δεδομένα πο δημιούργησε στην περιοχή η κλιματική κρίση *Μετά τη βάση των ελικοπτέρων, στον Βόλο ιδρύθηκε και ΕΜΟΔΕ, παρότι στη Λάρισα εδρεύει η 8η ΕΜΑΚ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2023 14:20
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας της ΕΥΣΠΘ Παναγιώτης Μπέης, ο πρόεδρος Ηλίας Αρβυθάς, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πανάγος και ο ταμίας Γρηγόρης Δουβώρης Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας της ΕΥΣΠΘ Παναγιώτης Μπέης, ο πρόεδρος Ηλίας Αρβυθάς, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πανάγος και ο ταμίας Γρηγόρης Δουβώρης

«Ο Ιανός παλαιότερα, ο σεισμός στο Δαμάσι και τελευταία ο “Daniel” είναι φυσικές καταστροφές οι οποίες δοκίμασαν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία σαν επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία μας, ελπίζουμε να καταλάβει πως η περιοχή μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους τομείς ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας» σημειώνουν, μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ», ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Αρβυθάς, ο γεν. γραμματέας Παναγιώτης Μπέης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πανάγος και ο ταμίας Γρηγόρης Δουβώρης.
Οι συνδικαλιστές των πυροσβεστών τονίζοντας ότι «το περασμένο καλοκαίρι ανέδειξε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλες τις υπηρεσίες του Νομού Λάρισας» σημειώνει το «πάγιο αίτημα της Ένωσής μας να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων πυροσβεστών στον νομό, καθώς και να ανοίξουν θέσεις για εποχικούς πυροσβέστες έστω και με την ίδρυση εποχούμενων κλιμακίων» τονίζοντας το προβλήματα ελλείψεων πυροσβεστών, για να υπογραμμίσει πως «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Νομός Λάρισας είναι από τους λίγους πανελλαδικά που ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών δεν έχει συμβασιούχους πυροσβέστες».
Με τους πυροσβέστες να εκπλήσσονται, μάλλον αρνητικά, όταν πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι στον Βόλο θα ιδρυθεί Μονάδα Δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ), παρότι στη Λάρισα εδρεύει η 8η ΕΜΑΚ που συνεργάζονται επιχειρησιακά. Υπενθυμίζεται πως εν μία νυκτί και με σκεπτικό που δεν έγινε ποτέ γνωστό, η εξαγγελθείσα για τη Λάρισα βάση ελικοπτέρων του ΠΣ μεταφέρθηκε αίφνης στον Βόλο.
Αφού προχθές και κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία 10 νέων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) σε ισάριθμες περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος.Αναλυτικά η συζήτησή μας με τους συνδικαλιστές της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ως εξής:
* Πώς έχει η κατάσταση σήμερα σε ό,τι αφορά το προσωπικό που υπηρετεί στον Νομό Λάρισας και γιατί μιλάτε για υποστελέχωση;
«Το περασμένο καλοκαίρι ανέδειξε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλες τις υπηρεσίες του Νομού Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσιακές ανάγκες έχουν αυξηθεί σε αντίθεση με τις οργανικές θέσεις των υπηρετούντων οι οποίες διαρκώς μειώνονται και σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουμε ολόκληρο το καλοκαίρι με διαρκείς επιφυλακές και ειδικότερα φέτος είχαμε και δύο φορές ανάκληση αδειών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Νομός Λάρισας είναι από τους λίγους πανελλαδικά που ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών δεν έχει συμβασιούχους πυροσβέστες.

* Πώς θα μπορούσε να στελεχωθεί επιπλέον ο Ν. Λάρισας;
«Η πρόσφατη προκήρυξη ίδρυσης μονάδων ΕΜΟΔΕ θα ήταν μια καλή λύση, αλλά δυστυχώς για μία ακόμα φορά προτιμήθηκε ο Βόλος αντί της Λάρισας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Από εκεί και πέρα είναι πάγιο αίτημα της Ένωσής μας να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων πυροσβεστών στον νομό, καθώς και να ανοίξουν θέσεις για εποχικούς πυροσβέστες έστω και με την ίδρυση εποχούμενων κλιμακίων».

* Έχει πρόσθετα προβλήματα ο Ν. Λάρισας σε ό,τι αφορά την υπηρεσία σας λόγω των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής;
«Η Θεσσαλία και ο Ν. Λάρισας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα στην περιοχή μας να παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από φυσικές καταστροφές. Ο Ιανός παλαιότερα, ο σεισμός στο Δαμάσι και τελευταία ο Daniel είναι φυσικές καταστροφές οι οποίες δοκίμασαν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία σαν επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν. Η πολιτική και φυσική ηγεσία μας ελπίζουμε να καταλάβει πως η περιοχή μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους τομείς, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας».

* Έπρεπε να αλλάξει ο σχεδιασμός στο Π.Σ για τον Ν. Λάρισας μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τον Ιανό, τον σεισμό και τον Daniel;
«Ο σχεδιασμός είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Π.Σ., εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να προτείνουμε κάποια πράγματα για τον λόγο ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή και γνωρίζουμε ακριβώς πού χρειάζεται ενίσχυση και τι θα ήταν χρήσιμο για την υπηρεσία.
Η Λάρισα εκτός ότι είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, και μια πόλη που φιλοξενεί νευραλγικές στρατιωτικές μονάδες και άλλες υποδομές όπως σταθμούς εγκατάστασης φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, συνεπώς η ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών θα λέγαμε ότι είναι πλέον επιτακτική. Πολύ καλή λύση θεωρούμε επίσης την ίδρυση εποχούμενων κλιμακίων, όπως σας ανέφερα προηγουμένως».

* Μετά τη βάση των ελικοπτέρων στον Βόλο δημιουργήθηκε και η έδρα της ΕΜΟΔΕ παρότι στη Λάρισα εδρεύει η 8η ΕΜΑΚ επιχειρησιακά. Πώς το εξηγείτε;
«Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κάποιος η ΕΜΟΔΕ να βρίσκεται στην έδρα της ΕΜΑΚ γιατί υπάρχει άμεση συνεργασία των μονάδων αυτών σε πολλά συμβάντα. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς ώστε να διεκδικήσουμε και για την περιοχή μας ανάλογα τμήματα τα οποία αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Π.Σ. στην περιοχή».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass