ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ…

Αυτεπάγγελτες εκταφές στην «πολιτεία των νεκρών»!

* Πολλά τα αιτήματα πολιτών για αναβολή της εκταφής, ακόμη και πέραν της 10ετίας, είτε για συναισθηματικούς, είτε για οικονομικούς λόγους

Δημοσίευση: 05 Νοε 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:58

 

 

 

 

 

Σε… αυτεπάγγελτες εκταφές θα προχωρήσει από την 1η Δεκεμβρίου το αρμόδιο τμήμα των δύο Κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων στοχεύοντας στην «εξοικονόμηση» χώρων, πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νέο Κοιμητήριο του Δήμου Λαρισαίων παρά τις επεκτάσεις στην «πολιτεία των νεκρών» με περισσότερους από 6.000 τάφους.

Το τμήμα Κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων, με ανακοίνωσή του εδώ και μερικές ημέρες, καλεί τους συγγενείς των αποβιωσάντων, που είναι ενταφιασμένοι στο Νέο και στο Παλιό Κοιμητήριο του Δήμου από το 2004 και παλαιότερα, να προσέλθουν στα γραφεία της Υπηρεσίας (Νέο Κοιμητήριο - τέρμα Καρδίτσης), ως τις 30 Νοεμβρίου για τον προγραμματισμό της εκταφής διευκρινίζοντας επίσης ότι από την 1η Δεκεμβρίου το Τμήμα Κοιμητηρίων «θα προβαίνει σε αυτεπάγγελτες εκταφές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό λειτουργίας των Κοιμητηρίων».

Οι εκταφές θανόντων πριν από το 2004 ωστόσο, είναι ένα διαφορετικό, «διαδικαστικό» θέμα από τα αιτήματα που καθημερινά δέχονται αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου από συμπολίτες, που επιθυμούν την αναβολή της εκταφής, μετά την προβλεπόμενη πενταετία, είτε για συναισθηματικούς - είτε εσχάτως και για οικονομικούς λόγους.

Το κόστος της εκταφής ανέρχεται στα 21 ευρώ - μάλιστα δεν θεωρείται «υψηλό» σε σύγκριση με κανονισμούς άλλων δημοτικών κοιμητηρίων της χώρας - αλλά προϋπόθεση είναι η εξόφληση της παράτασης που λαμβάνουν οικείων των εκλιπόντων, ποσό που φθάνει στα 77 ευρώ το έτος. Έτσι αρκετοί συμπολίτες αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρηματικό ποσό και απευθύνουν έκκληση σε ανθρωπιστική βάση, με τις Υπηρεσίες να αδυνατούν να ικανοποιήσουν το αίτημα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αφορμή και το πρόβλημα χώρου στο νέο Κοιμητήριο.

Παρατάσεις δίνονται σήμερα για θανόντες από το 2008 και μετά ενώ, όπως είναι αυτονόητο με διαφορετικά κριτήρια εξετάζονται τα αιτήματα συμπολιτών που έχασαν τους ανθρώπους τους σε νεαρή ηλικία.

ΚΟΣΤΟΣ

Ακούγεται μακάβριο αλλά στον ίδιο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων, προβλέπονται και τα χρηματικά ποσά για κάθε πράξη. Όπως για παράδειγμα, το τέλος ενταφιασμού ανέρχεται στα 21 ευρώ ενώ άλλα 116 ευρώ κοστίζει η τριετής ταφή. Εφόσον η νεκρώσιμος ακολουθία τελεσθεί στο Ναό του Κοιμητηρίου, τότε το κόστος ανέρχεται σε 25 ευρώ επιπλέον.

Διευκρινίζεται πως αρκετοί συμπολίτες για τους δικούς τους λόγους (σ.σ. κυρίως για οικονομικούς λόγους) επιθυμούν, ο ενταφιασμός συγγενικών τους προσώπων να γίνει σε παλαιότερο τάφο, που ήδη διαθέτει δηλαδή μάρμαρα, περίφραξη κλπ, οπότε το κόστος ανέρχεται σε 68 ευρώ επιπλέον, ποσό που δεν καταβάλλεται στην περίπτωση που ο ενταφιασμός γίνει σε χώρο επέκτασης του νεκροταφείου.

Εφόσον οι οικείοι του εκλιπόντος επιθυμούν, να ανάβει κάποιος το καντηλάκι στον τάφο, τότε θα πρέπει να καταβάλουν 18 ευρώ τον μήνα ενώ άλλα 7 ευρώ το μήνα κοστίζει επιπλέον, η καθαριότητα του μνήματος και γενικότερα η συντήρηση.

Για κάθε έτος παράτασης στην εκταφή, μετά την τριετία το ποσό ανέρχεται στα 77 ευρώ τον χρόνο. Στις περιπτώσεις όπου, για άλλους λόγους δεν είναι δυνατή η εκταφή, με την πάροδο της πενταετίας, τότε το τέλος ανέρχεται στα 39 ευρώ ανά έτος.

Μετά την εκταφή τέλος, η φύλαξη οστών, σε εσωτερικά οστεοφυλάκια κοστίζει 12 ευρώ το έτος ενώ η φύλαξη σε επιτοίχια οστεοφυλάκια κοστίζει 20 ευρώ το έτος.

ΕΚΤΑΦΗ

Από τον Δήμο Λαρισαίων διευκρινίζεται τέλος πως το Τμήμα Κοιμητηρίων, για τις περιπτώσεις της εκταφής αποστέλλει ειδοποιητήρια δυο φορές στους συγγενείς των εκλιπόντων και στην περίπτωση της μη ανταπόκρισής τους, τότε προχωρά αυτεπάγγελτα σε εκταφές όπως αναφέρεται και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση για θανόντες από το 2004 και παλαιότερα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass