Παράταση για τα POS στις λαϊκές ζητούν παραγωγοί

ΓΙΑ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ -ΧΩΡΙΣ POS ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2024 17:30

«Θα πουλάμε 40 ή 50 λεπτά ένα ματσάκι μαϊδανό και τα 0,4 ή τα 0,5 λεπτά από αυτά θα είναι η προμήθεια της τράπεζας;

Η υποχρεωτική χρήση των μηχανημάτων πληρωμής με χρεωστικές κάρτες στις λαϊκές αγορές, θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς...» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Λάρισας Δημήτρης Πούρικας, ερωτηθείς για τη χρήση POS, στις λαϊκές, η ισχύς της οποίας ξεκίνησε μεν χθες, αλλά με παράταση σε παραγωγούς και μικροπωλητές να τα προμηθευτούν μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024.
Πάντως χθες, στη λαϊκή αγορά της Τρίτης, στη συνοικία του ΟΣΕ, στη Λάρισα, δεν διαπιστώθηκε σε κανέναν πάγκο η χρήση POS, καθώς φαίνεται πως υπάρχει η τάση να εξαντληθεί το περιθώριο της υποχρεωτικής τοποθέτησής τους. Όπως δήλωσε ο κ. Πούρικας: «Οι απόψεις για τη χρήση τους διίστανται. Από τη μία, σίγουρα υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιούμε μηχανήματα POS, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν να πληρώσουν με κάρτες. Σίγουρα πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες του κόσμου και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, όταν αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που χρησιμοποιούν πλέον μόνο χρεωστικές κάρτες για τις αγορές τους. Όμως απ’ την άλλη, το κράτος δεν μας αφήνει αρκετό περιθώριο να διαπραγματευτούμε με τις τράπεζες για την αγορά μηχανημάτων σε συλλογική βάση, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη τιμή. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αναλυτικά και τα ποσοστά προμηθειών των τραπεζών, και κατά πόσο αυτά θα επιβαρύνουν τελικά τη δική μας τσέπη και την τσέπη του καταναλωτή.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι παραγωγοί και μικροπωλητές θα πρέπει να κάνουμε αίτηση προμήθειας μηχανημάτων POS σε τράπεζες, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2024, και θα πρέπει να τα έχουμε τοποθετήσει στους πάγκους μας μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024. Ζητάμε παράταση, για να προλάβουμε να συζητήσουμε με τις τράπεζες σε συλλογική βάση για την αγορά μηχανημάτων».
Επίσης ο κ. Πούρικας, εξέφρασε φόβους και για τεχνικά προβλήματα που τυχόν να προκύψουν κατά τη χρήση των μηχανημάτων POS στις λαϊκές αγορές, τα οποία θα δυσχεραίνουν τις συναλλαγές τους με τους πελάτες, όπως: «Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή σύνδεση με το διαδίκτυο σε κάποια συνοικία; Πώς θα αντεπεξέλθουμε στις περιπτώσεις που αυτό καταστήσει αδύνατες τις συναλλαγές μας με τους καταναλωτές;».
Και καταλήγοντας τόνισε: «Αναμφίβολα είναι για μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά έχουμε τις ενστάσεις μας...».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα: «Oλοι, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα Κυριακάτικά παζάρια, από 1.1.2024 και εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass