Κατεστραμμένη και «μετέωρη» η πεζογέφυρα των Τεμπών

Τα ευτράπελα του ελληνικού δημοσίου αποκάλυψε εισαγγελική παρέμβαση για την ασφάλεια των πολιτών – Δήμος Τεμπών, Κτηματική Υπηρεσία, ΕΥΔΕ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και Υπουργείο Μεταφορών δηλώνουν πως η συντήρηση «δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων τους»

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2024 18:00

Τα ευτράπελα του ελληνικού δημοσίου αποκάλυψε εισαγγελική παρέμβαση για αυτοψία στην πεζογέφυρα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς Δήμος Τεμπών, Κτηματική Υπηρεσία, ΕΥΔΕ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Υπουργείο Μεταφορών δηλώνουν πως η πεζογέφυρα «δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων τους».

Όπως είναι γνωστό, μετά και τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου (κακοκαιρία «Daniel») στην πεζογέφυρα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής να μην είναι ασφαλής, ενώ η κατάστασή της επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων, προληπτικού χαρακτήρα μέτρων ασφαλείας ώστε να απαγορευθεί η τυχόν προσπάθεια πιστών να προσεγγίσουν το προσκύνημα.
Το θέμα ανακινήθηκε μετά από αναφορές πολιτών, με αποτέλεσμα στις 8 Ιανουαρίου να παρέμβει ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας ζητώντας - σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» - από τον Δήμο Τεμπών τη διενέργεια αυτοψίας και παράλληλα, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, τη λήψη μέτρων ώστε για λόγους ασφαλείας να αποτραπεί η πρόσβαση των πολιτών.
Άσχετα με το ποιος θα αναλάβει τελικά την επισκευή του έργου και ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμη το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς, σήμερα, πέντε μήνες μετά την καταστροφή, η κατάσταση της πεζογέφυρας παραμένει επικίνδυνη (φωτ. Δημ. Γουγουλιάς), ενώ δημόσιες υπηρεσίες και αυτοδιοικητικοί φορείς ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν αναρμόδιοι για την πεζογέφυρα, το ένα πέδιλο της οποίας (από την πλευρά του προσκυνήματος) «πατάει» στη ζώνη απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ, ενώ το άλλο πέδιλο (από την πλευρά της παλιάς εθνικής οδού) «πατάει» σε ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου.
ΑΠΟ ΔΙΕΤΙΑΣ…
Ο Δήμος Τεμπών έχει προ διετίας ξεκινήσει… έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και, όπως σημειώνεται στο απαντητικό ωστόσο έγγραφο (12/1/2023) του αντιδημάρχου Τεμπών, προς την Εισαγγελία σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, προ ετών τη συντήρηση της γέφυρας φρόντιζε η πρώην ΔΕΚΕ ή πρώην ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προσθέτοντας ότι προ 20ετίας η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Συντήρησης αυτοκινητοδρόμων του Υπ. Υποδομών ανέθεσε, αρχικά σε ιδιώτη τη μελέτη στατικής επάρκειας και στη συνέχεια σε εταιρεία την επισκευή της.
Ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ τη συντήρηση «και διαχείριση της περιοχής» για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» καταλήγει το έγγραφο του Δήμου Τεμπών, σημειώνοντας το ήδη γνωστό πως ο Δήμος δεν διαθέτει το προσωπικό «ώστε να πραγματοποιήσουμε έλεγχο» για τη στατική επάρκεια «έστω οικειοθελώς και αναρμοδίως».
Από την επισυναπτόμενη αλληλογραφία προκύπτει ωστόσο πως… δεν υπάρχει και κάποιος αρμόδιος για να ελέγξει τη στατική επάρκεια και αφού δεν είναι γνωστό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ερώτημα είναι ποιος φορέας θα εγκρίνει την υλοποίηση του έργου της συντήρησης και επισκευής της πεζογέφυρας, με δεδομένο ότι το θέμα αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και δη, των χιλιάδων επισκεπτών του προσκυνήματος.
ΟΥΔΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ
Με δεδομένο ότι η περιοχή της Κοιλάδας γεωγραφικά υπάγεται στον Δήμο Τεμπών, η Δημοτική Αρχή Τεμπών στις 16/9/2022 ζητά εγγράφως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λάρισας και την ΕΥΔΕ Θεσσαλίας να ενημερωθεί «ποιας Υπηρεσίας αρμοδιότητα είναι η συντήρηση της κρεμαστής Γέφυρας του Πηνειού ποταμού».
Στις 22/9/2022 η Κτηματική Υπηρεσία Λάρισας απαντά στον Δήμο Τεμπών πως το θέμα της συντήρησης «δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσία μας». Την ίδια ημέρα, στις 22/9/2022 και η ΕΥΔΕ Θεσσαλίας απαντά ότι «δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας».
«ΜΕ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ»
Το θέμα της συντήρησης της πεζογέφυρας είχε ανακινηθεί παράλληλα, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022 και η Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου αναζητούσε επίσης απάντηση στο ερώτημα περί αρμοδιότητας.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 όταν ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός κάνοντας αυτοψία στην κατεστραμμένη πεζογέφυρα δήλωσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει την ανακατασκευή της γέφυρας».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την πρωτόγνωρη, με δεδομένη μάλιστα και την προεκλογική περίοδο, αντίδραση της Μητρόπολης Λάρισας η οποία δημόσια επέκρινε τον κ. Αγοραστό, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό Τύπο τη δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών». Η Μητρόπολη έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είχε στη διάθεσή της από τις 18/11/2022 και επέλεξε να το δημοσιοποιήσει έναν χρόνο μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ η προεκλογική περίοδος διεξαγόταν υπό την πίεση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel».
Έγγραφο στο οποίο σημειώνεται ότι «η Υπηρεσία μας και η αντίστοιχη υπηρεσία της ΠΕ Λάρισας δεν είναι αρμόδιοι φορείς για τη συντήρηση της κρεμαστής πεζογέφυρας», παραπέμποντας τη Μητρόπολη «για περαιτέρω καθοδήγηση όπως απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών».
ΟΥΤΕ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ…
Με τη Μητρόπολη να σημειώνει μεταξύ άλλων στην πολυσυζητημένη ανακοίνωση πως «απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους».
Στην ίδια ανακοίνωσή της η Μητρόπολη δημοσιοποίησε και απαντητικό έγγραφο (16/12/2022) της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο σημειώνεται πως οι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα «συντήρησης των οδικών γεφυρών που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο της χώρας», διευκρινίζοντας δηλαδή ότι η γνωμοδότηση «δεν περιλαμβάνει την αρμοδιότητα συντήρησης πεζογεφυρών».
Σημειώνεται ότι ενόσω αναζητείται απάντηση στο ερώτημα, ποιανού φορέα αρμοδιότητα είναι η πεζογέφυρα των Τεμπών, το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών σε συνεργασία με τον Δήμο έλαβε προσωρινά μέτρα ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση των επισκεπτών στον χώρο της πεζογέφυρας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass