Βιαστική η απομάκρυνση αποδεικτικών στοιχείων από τα Τέμπη

Τη διερεύνηση της «αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας της πλήρους αποκατάστασης του τόπου» της σιδηροδρομικής τραγωδίας ζητούν, με μηνυτήρια αναφορά τους, οι γονείς των δίδυμων κοριτσιών Θωμαής και Χρυσής Πλακιά και της εξαδέλφης τους Αναστασίας – Μαρίας Πλακιά

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2024 17:00

Τη διερεύνηση της αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας της πλήρους αποκατάστασης του τόπου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών ζητούν, με μηνυτήρια αναφορά τους, οι γονείς των τριών 20χρονων κοριτσιών, των δίδυμων Θωμαής και Χρυσής Πλακιά και της εξαδέλφης τους Αναστασίας – Μαρίας Πλακιά από την Καλαμπάκα.

Η μήνυση που ανατέθηκε ήδη σε Εισαγγελέα, υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με τους γονείς των τριών κοριτσιών να ζητούν την τιμωρία κάθε υπευθύνου, αυτουργού και συνεργού καθώς «ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά: με τη βιαστική απομάκρυνση των αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο που συντελέστηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με την εναπόθεσή τους σε άλλο φυλασσόμενο χώρο και, με τον τρόπο, την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα, που έδρασε η Διοίκηση».
Οι γονείς των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών εκτιμούν ότι - όπως σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» σημειώνουν στη μηνυτήρια αναφορά τους - «οι ασφαλτοστρώσεις και η αλλοίωση της σκηνής του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με την πλήρη «αποκατάσταση» του τόπου του εγκλήματος που έλαβε χώρα, δεν περιγράφονται ως ενέργειες στα αναλυτικά υποέργα όπως αυτά καθορίζονται στη με αρ 455/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έγιναν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους απάλειψης του θλιβερού θεάματος του δυστυχήματος των Τεμπών, ενόψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών».
«ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΡΟΥΧΩΝ
ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ»
Η μήνυση στην οποία περιγράφονται τα γεγονότα της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 εστιάζει στα έργα «αποκατάστασης» του τόπου της πολύνεκρης μετωπικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχών της Hellenic Train.
Με αφορμή λοιπόν τις έρευνες στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών στο Κουλούρι, στη μήνυση αναφέρεται πως «κατά τις «πολυήμερες και ενδελεχείς» σχετικές έρευνες, που επακολούθησαν στο Κουλούρι Λάρισας, μήνες μετά την ‘αποκατάσταση’ του τόπου του δυστυχήματος, μέχρι και την 19/11/2023, είχαν ανευρεθεί «αρκετά μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικού υλικού (λίπος)», τα οποία έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση.
Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει ότι όταν έγιναν οι ενέργειες ‘μπαζώματος’ ή ‘αποκατάστασης’, δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι ανακριτικές πράξεις αυτοψίας, δεν είχαν συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες για το έγκλημα και τους υπαιτίους του, δεν κατελήφθησαν όλα τα πειστήρια και γενικά δεν είχαν συλλεχθεί και διατηρηθεί όλες οι αποδείξεις για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος. Δεν βρέθηκε, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, βιολογικό υλικό ή δείγμα για την ταυτοποίηση του 57ου θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών. Μήνες μετά την τραγική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, η οικογένειά μας βρέθηκε στην αποτρόπαια θέση να αναγνωρίζει από τις πρώτες φωτογραφίες της ανωτέρω έρευνας, καμένα αντικείμενα, κομμάτια ρούχων και κοσμήματα των αδικοχαμένων θυγατέρων μας».
ΕΝΟΨΕΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι μηνυτές παρουσιάζοντας αναλυτικά το σκεπτικό της μήνυσης, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «ο τόπος, δηλαδή η σκηνή που τελέσθηκε ένα έγκλημα ή έλαβε χώρα ένα ατύχημα, ως εν προκειμένω, αποτελεί χώρο έρευνας στον οποίο βρίσκονται ή θα μπορούσαν να βρεθούν ενδείξεις, ίχνη, πειστήρια κτλ σχετικά με την τελεσθείσα πράξη και τους εμπλεκομένους σε αυτή και από τα στοιχεία αυτά δύναται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία καθοδηγούν τις ανακριτικές αρχές στη διαλεύκανση και κατ’ επέκταση στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης» και πως από «τις ενέργειες, που επακολούθησαν από τους υπαιτίους, αλλοιώθηκε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό».  Για να υπογραμμίσουν ότι «επειδή σε κάθε περίπτωση οι ασφαλτοστρώσεις και η αλλοίωση της σκηνής του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με την πλήρη ’αποκατάσταση’ του τόπου του εγκλήματος που έλαβε χώρα, δεν περιγράφονται ως ενέργειες στα αναλυτικά υποέργα όπως αυτά καθορίζονται στη με αρ 455/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έγιναν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους απάλειψης του θλιβερού θεάματος του δυστυχήματος των Τεμπών ενόψει και των επικείμενων Εθνικών Εκλογών» και «επειδή ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά: με τη βιαστική απομάκρυνση των αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο που συντελέστηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με την εναπόθεσή τους σε άλλο φυλασσόμενο χώρο, με τον τρόπο, την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα, που έδρασε η Διοίκηση» οι γονείς ζητούν την «τιμωρία κάθε υπευθύνου, αυτουργού, συνεργού και με οποιονδήποτε τρόπο συμμέτοχου στις παράνομες πράξεις».
ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά ο συνήγορος των οικογενειών Λεων. Κουμπούρας διευκρινίζει στην «ΕτΔ» πως «το γεγονός ότι μετά από πολλούς μήνες από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στην τελική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μόλις πρόσφατα στο Κουλούρι Λάρισας, βρέθηκαν καμένα ρούχα και κοσμήματα των διδύμων Χρυσής και Θωμαής Πλακιά και της ξαδέρφης τους Αναστασίας – Μαρίας επέτεινε τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση των οικογενειών τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γονείς έλαβαν μόνο τμήματα των καθολικά απανθρακωμένων σορών των θυγατέρων τους. Ειδικά, όμως, για τον Νικόλαο Πλακιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της ταυτοποίησης των κοριτσιών του, διότι από τις σορούς που συνελέγησαν και την ανάλυση DNA, προσδιορίστηκε μεν η κληρονομική συμβατότητα με τον τύπο του πατέρα τους, αλλά δεν μπορούσε να προσδιοριστεί περαιτέρω, η ακριβής ταυτότητα της κάθε σορού των διδύμων κοριτσιών του. Αυτό κατέστη εφικτό από την κατάθεση που έδωσε ο θείος τους, όταν και βρέθηκε ένα βραχιόλι χειρός με το σύμβολο των διδύμων, που ανήκε στη Χρυσή Πλακιά. Επί της ουσίας οι δίδυμες Χρυσή και Θωμαή Πλακιά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο ‘της ατόπου επαγωγής’. Με αυτές τις περιστάσεις για να διερευνηθεί υπό την οπτική των οικογενειών Πλακιά η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα της πλήρους αποκατάστασης του τόπου της τραγωδίας, ενόσω αναζητούνταν ακόμα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά μας.
Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι, παρά τη δεδομένη πολυπλοκότητα της υπόθεσης, οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές εργάζονται διαρκώς και επιχειρούν να ολοκληρώσουν το έργο τους το δυνατόν συντομότερα, άρτια νομικά και με πλήρως εμπεριστατωμένες κατηγορίες για τους δράστες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass