Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα»

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν τα μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2024 15:40

Τη διοργάνωση εκδηλώσεων στη Λάρισα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Ντίνος Αυγουστή, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας, με τη σκέψη πάντα στραμμένη στη δοκιμαζόμενη Μεγαλόνησο.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani», την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβ. Ιερώνυμος, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη στρατιωτική κατοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με τους νεοεκλεγέντες ηγέτες της, τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γεώργιο, θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να σταματήσει επιτέλους το συνεχιζόμενο για μισό αιώνα δράμα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο κ. Αυγουστή, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε «καλή χρονιά, με αγάπη Χριστού», ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου, με αναφορές στην πολυεπίπεδη, πολυσχιδή και αδιάλειπτη δράση και προσφορά του προς την Κύπρο, τον ελληνισμό και την τοπική κοινωνία.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Σύλλογος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος πενήντα χρόνων από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, προγραμματίζει σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, με αποκορύφωμα μια μεγάλη μουσική συναυλία, για την υλοποίηση των οποίων ζήτησε τη συνδρομή των φορέων της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας. Τόνισε, ακόμη, πως «ευχή και πόθος μας, είναι σύντομα να περπατήσουμε σύντομα λεύτεροι στη σκλαβωμένη γη μας».
Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την πλούσια δράση του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας, με τον οποίο συνδέεται αδελφικά από τα χρόνια που διετέλεσε πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα, πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Πολιτεία έχει να κερδίσει πολλά από τέτοιες σοβαρές και ανεπιτήδευτες πρωτοβουλίες και δράσεις. Ο Κύπριος πρέσβης εξέφρασε, επίσης, βαθειά ευγνωμοσύνη για ό,τι προσφέρει η Ελλάδα στη δοκιμαζόμενη Κύπρο, στην οποία για πενήντα χρόνια η μπότα του κατακτητή μολύνει κάθε σπιθαμή εδάφους της.
Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι βουλευτές Χρ. Κέλλας και Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτ. Σουλούκος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Αθαν. Μαμάκος και ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης.
Ο κ. Κέλλας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «σήμερα, 50 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή των Τούρκων στη μαρτυρική Κύπρο, κάποια ευρωπαϊκά σύνορα παραμένουν παραχαραγμένα και δεν είναι άλλα από αυτά, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Τούτο, αποτελεί ντροπή για τη διεθνή κοινότητα, που συνεχίζει να κωφεύει στις κραυγές των Κύπριων αδερφών μας για δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και ειρήνη. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε το ίδιο ενωμένοι, να υπηρετούμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας, όπως έπραξαν και ανά τους αιώνες οι σπουδαίοι πρόγονοί μας και όπως το επιβάλλει η κοινή ιστορία μας».
Η κ. Λιακούλη ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας και ότι ποτέ δεν είναι αργά, για να αρχίσει ακόμα μία νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Έχουμε, ωστόσο, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα διεθνή φόρα, πως είναι αδιανόητο να εξοπλίζεται ένας διεθνής ταραξίας, όπως ο κ. Ερντογάν, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τορπιλίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πιστεύουμε, παράλληλα, πως η Ε.Ε. θα πρέπει να παίξει έναν θεσμικά στρατηγικό ρόλο στις όποιες διαπραγματεύσεις, αφού όλες οι χώρες που τη συναποτελούν αναγνωρίζουν πως είναι αδιανόητο, εν έτει 2024, να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος-μέλος της Ένωσης, αλλά και ότι επιπλέον πρέπει επιτέλους να επέλθει ευημερία, σταθερότητα που θα εξυπηρετεί, βιώσιμα, αμφότερες τις κοινότητες του νησιού».
Στην εκδήλωση παρέστησαν η εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς Κατερίνα Αχυροπούλου, ο εκπρόσωπος του ΑΤΑ Βασ. Κοτζαμανώλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Γαριφαλιά Καριστιανού, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλ. Γερογιώκας και Αχ. Κέλλας, η εντεταλμένη Φροντίδας Ζώων, δημοτική σύμβουλος Ευρυδίκη Γούλα, η τέως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρ. Τσάτσαρος, ο πρόεδρος της ΝΔ Λάρισας Ηλ. Σουφλιάς, ο διοικητής του Γ.Ν. Λάρισας Γρ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας Δημ. Παπαποστόλου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πολεμιστές στην Κύπρο Ευάγγελος Διβράμης, Λάμπρος Πλίτσης και Χρήστος Κοΐνης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Αποστράτων Αεροπορίας και Στρατού, Εφέδρων αξιωματικών, Κρητών, Πελοποννησίων, Κερκυραίων, ΑHΕPΑ Λάρισας, του Συλλόγου «Αδέσποτα ζώα» Λάρισας και πλήθος συμπολιτών. Το φλουρί και μια όμορφη εικόνα κέρδισε ο κ. Βασ. Χασιώτης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον χορηγό της εκδήλωσης, αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Ηρακλή Γερογιώκα, εις μνήμη του θείου του, καθηγητή Αγγλικών, Λάμπρου Γερογιώκα, καθώς και στον διευθυντή του ξενοδοχείου, Δήμο Βλιώρα, για την παραχώρηση της αίθουσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass