Καθήλωσε με την Ιστορία του Ελληνισμού

Η ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ -ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2024 15:43

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού της πόλης, το οποίο κατέκλυσε χθες το απόγευμα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα.

Η Μαρία Ευθυμίου, προσκεκλημένη των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων, ανέπτυξε το θέμα «Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού».
Η γνωστή ιστορικός πραγματοποίησε ομιλία - μάθημα σχεδόν τρεις ώρες και εξιστόρισε τα βασικά σημεία του ελληνισμού, με μεγαλύτερη έμφαση στον 19ο και 20ό αιώνα.
Τόνισε σημεία τα οποία μας ακολουθούν από την περίοδο των Μυκηναίων που έδρασαν περίπου το 1.500 - 1.100 π.Χ. και σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία της ότι γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι είναι Έλληνες, διότι έχουμε διαβάσει τη γραφή τους, τη Γραμμική Β’. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και του Νεοελληνικού κράτους.
Σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα είχε πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εκείνη την εποχή, μίλησε για τη σπουδαιότητά της και ανέφερε ότι ήταν γλώσσα επικοινωνίας για πολλούς λαούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια γλώσσα που κρατά ακόμη το κύρος της, όπως και τα Λατινικά. Μίλησε με παραδείγματα ότι μεγάλες εφευρέσεις χρησιμοποίησαν ελληνικές λέξεις και έκανε ένα ταξίδι στον χρόνο, αναφερόμενη στην ελληνική γλώσσα και την ιστορία της.
ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Νωρίτερα από την ομιλία επισκέφθηκε το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που βρίσκεται στο χωριό Βρυσιά Φαρσάλων.
Τα μέλη των Ενεργών Πολιτών την ξενάγησαν στο Μουσείο που αποτελεί δημιούργημα συντονισμένης και επίμονης εθελοντικής προσπάθειας και συνεργασίας δεκάδων μελών και φίλων του Συλλόγου και απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη των Φαρσάλων και βρίσκεται πάνω στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.
*Η δράση των Ενεργών Πολιτών συνεχίζεται με μία ακόμα ομιλία της κοινωνιολόγου-συγγραφέα Διονυσίας Τριπολίτου, με θέμα την επικοινωνία και τις σχέσεις των ανθρώπων, στις 17 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass