Στα «χαρακώματα» για τα απογευματινά χειρουργεία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ- Ν. ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ- Γ. ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ: ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2024 13:05

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία από τις αρχές Μαρτίου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στις κλινικές, όπου είναι αυτό δυνατό θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία της χώρας, σε πολλά από τα οποία ασθενείς αναμένουν πολλούς μήνες για να χειρουργηθούν.
Αν και πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων -κυρίως με τι προσωπικό θα γίνονται οι επεμβάσεις και πόσο θα κοστίζουν αυτές στους ασθενείς, δεν έχουν γίνει γνωστές αφού δεν έχει υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων χαρακτηρίζοντας το μέτρο «ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας» .
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο για απογευματινά χειρουργεία βρίσκεται υπό διαμόρφωση και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση. Όπως εξηγούν στελέχη του Υπουργείου Υγείας οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία της χώρας αυξήθηκαν λόγω πανδημίας, καθώς την περίοδο της σκληρής καραντίνας και του lockdown πραγματοποιούνταν μόνο οι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτουν, θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το στίγμα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας έδωσε ο ίδιος ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν. Ενώ για τον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε: «Ο ασθενής θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ.
Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα».
Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνεται σε κάθε κατεύθυνση, είναι να «ξεφρακάρουν» οι λίστες αναμονής των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουμε 102.000 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο. Από αυτά τα 45.000 είναι σε αναμονή λιγότερο από τέσσερις μήνες, ωστόσο 55.000 πολίτες περιμένουν από τέσσερις έως 12 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουργείο. Στα νοσοκομεία της Λάρισας η λίστα αναμονής αγγίζει τους 4.000 ασθενείς -στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 3.600 ασθενείς και 351 ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο με χρόνο αναμονής από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα την ειδικότητα και τη βαρύτητα του περιστατικού. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ακόμα κι αν δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του μέτρου, αυτό βρίσκει αντιδράσεις καταρχήν «επί της αρχής», καθώς αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη σημερινή του κατάσταση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέτρου.
«Τα απογευματινά χειρουργεία με τιμοκατάλογο δεν αποτελούν λύση στην αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής. Λύση είναι οι προσλήψεις και οι αυξήσεις των μισθών στο ιατρικό προσωπικό…» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, για να προσθέσει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν ψάχνουν για δεύτερη δουλειά και πρόσθετο εισόδημα με αμοιβές από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί που επέλεξαν το ΕΣΥ είναι υπέρ της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δεχθούν ότι οι ασθενείς θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που θα παρέχονται στις δομές του ΕΣΥ.
Αντί των προτεινόμενων απογευματινών χειρουργείων ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ επαναφέρει την ανάγκη λειτουργίας των κλειστών αιθουσών χειρουργείων -7 στο Πανεπιστημιακό και 2 στο Γενικό- με το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λίστες αναμονής.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γεωργία Παπαδάμου χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για 50 χιλιάδες δωρεάν χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πυροτέχνημα «για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο σε κάποια αρχικά και θα γενικευτεί στη συνέχεια στην κατεύθυνση ενίσχυσης λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια».
Παράλληλα, τονίζει ότι ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα είναι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμα και αν με την υλοποίηση του μέτρου μειωθεί η λίστα αναμονής κατά 50 %, θα ξαναδημιουργηθεί αφού παραμένουν κλειστές το 30% των χειρουργικών αιθουσών.
Σημειώνεται ότι το θέμα των απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ της 22ας Φεβρουαρίου.       

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass