Δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς

ΡΑΓΙΣΕ ΚΑΡΔΙΕΣ Ο ΘΡΗΝΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2024 13:00

Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, οδύνης, αλλά και της καθολικής απαίτησης να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τελέστηκε χθες στα Τέμπη το ετήσιο μνημόσυνο με τους παρευρισκόμενους να δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή των ανθρώπων τους, όπως και να μην υπάρξει συγκάλυψη για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, με οργισμένους πολίτες να φωνάζουν «να οδηγηθούνε στη φυλακή όσοι φταίνε».

Ο θρήνος γονέων και συγγενών θυμάτων ράγισε τις καρδιές των εκατοντάδων πολιτών που βρέθηκαν χθες από νωρίς το πρωί στον τόπο της τραγωδίας όπου τελέστηκε το μνημόσυνο. Με τον π. Ευάγγελο, με κλάματα να διαβάζει τα ονόματα των 57 νεκρών, όπως με λυγμούς αναφέρθηκαν στα παιδιά τους, ο Αντ. Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης Μαρίας και η Φωτεινή Μπέζα, μητέρα της 20χρονης Φραντζέσκας, λέγοντας πως η σιδηροδρομική τραγωδία «έκανε το νεκροταφείο δεύτερο σπίτι μας, και το σπίτι μας δεύτερο νεκροταφείο».
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τους ιερείς, π. Πορφύριο, π. Κωνσταντίνο και π. Ευάγγελο παρουσία εκπροσώπων φορέων, διασωστών του ΕΚΑΒ, μελών εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας για να συμπαρασταθούν στους συγγενείς, οι οποίοι άφησαν λουλούδια σχηματίζοντας τον αριθμό 57, όσοι και οι νεκροί.
«Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΕΔΩ»
Με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν φωνάζοντας «αθάνατοι», για να ακολουθήσει ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
Στο πλαίσιο της τελετής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας σημειώνοντας τον θαυμασμό του για το κουράγιο των γονέων, δεσμεύθηκε για να «στηθεί ένα μνημείο» στην περιοχή. Ο πατέρας της 20χρονης Μαρίας – Θωμαής, Αντ. Ψαρόπουλος ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στην αδικοχαμένη κόρη του, για να προσθέσει πως «ο χρόνος σταμάτησε εδώ στον καταραμένο αυτό τόπο» προκαλώντας «μια μαύρη τρύπα στον χρόνο».
Σημειώνοντας πως «είμαστε ταγμένοι για να δικαιώσουμε» τα θύματα της τραγωδίας, ο κ. Ψαρόπουλος αναφέρθηκε στις στιγμές «που χάσαμε» όπως είπε από τον θάνατο των ανθρώπων τους, ενώ με λυγμούς αναφέρθηκε στην κόρη του για να αναρωτηθεί «γιατί να ζω εγώ και όχι εσύ…».
«Είμαστε μαζί σας για να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημ.,  ενώ ο μαραθωνοδρόμος, Νικ. Κοντής σημείωσε πως η απόφασή του να τρέξει από τη Λάρισα έως τα Τέμπη είχε «σκοπό να αφυπνίσει» τους πολίτες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ «ΣΟΥ ΖΗΤΩ
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»
Η Φωτεινή Μπέζα, μητέρα της 20χρονης Φραντζέσκας, τόνισε πως ένα χρόνο από τον θάνατο της κόρης «μου φαίνεται ένας αιώνας, ένας χρόνος “Γολγοθάς”, κάθε μέρα τυραννία», λέγοντας «και τι δεν θα έδινα να σε είχα ένα λεπτό στην αγκαλιά μου, να σε έβλεπα για μια στιγμή».
Για να προσθέσει λέγοντας ότι «το νεκροταφείο έγινε δεύτερο σπίτι μας και το σπίτι μας, δεύτερο νεκροταφείο. Σου ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη που σε έφερα σε αυτόν τον απάνθρωπο κόσμο και δεν κατάφερα να σε σώσω. Άγγελε μου, πριγκίπισσά μου θα τραγουδάς στους ουρανούς με τους αγγέλους».
Ο πατέρας της 18χρονης Αναστασίας, Ηλίας Παπαγγελής τόνισε πως «χορτάσαμε ψέματα από τους κυβερνώντες, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό», ενώ τέλος ο Βαγγέλης Βλάχος, συγγενής του 34χρονου Βαγγέλη Βλάχου, απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων τόνισε πως τώρα «είστε όλοι αδέλφια μας».  
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass