Στη δικογραφία των Τεμπών η δίωξη Αγοραστού

ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ *«ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ» ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ *ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2024 13:20

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών μετά και την απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας να διαβιβάσει – χθες σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - την εισαγγελική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού στον Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη προκειμένου να συσχετιστεί με τη δικογραφία για τα Τέμπη.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη και έπειτα από μήνυση συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. Μετά και τη χθεσινή διαβίβαση της δίωξης η υπόθεση παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη νομική αντίδραση της πλευράς του πρώην περιφερειάρχη, όσο και για τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει η τυχόν συσχέτιση των δυο υποθέσεων.  
Στο μεταξύ η έρευνα του κ. Μπακαΐμη συνεχίζεται από σήμερα Πέμπτη με τις απολογίες των 16 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, απολογίες που έχουν προγραμματιστεί έως και τις αρχές Μαρτίου, εφόσον διωκόμενοι δεν αιτηθούν νέα προθεσμία. Όπως αναμένεται δηλαδή να πράξουν αύριο που έχουν κληθεί για να απολογηθούν τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Hellenic Train σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν δια παραλείψεως και ειδικότερα για τα πλημμελήματα, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.
«ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ»
Χθες με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία, στη Λάρισα βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημ. Βερβεσό, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΔΣ Λάρισας, Τρύφ. Τσάτσαρο επισκέφθηκαν τον κ. Μπακαΐμη.
Στον οποίο και επέδωσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούν «να επισπευσθεί η ανάκριση και να συμπληρωθεί με άμεσες, αποτελεσματικές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά νόμιμα αποδεικτικά μέσα, ώστε να αναζητηθούν και να εντοπιστούν όλες οι ευθύνες και όλοι οι πραγματικά υπεύθυνοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα από μια δίκαιη, αποτελεσματική, εύλογου χρόνου διαδικασία, χωρίς κανένα κενό και καμία παράλειψη».
Επίσης προσκόμισαν «Έκθεση Τεχνικού Συμβούλου» την οποία συνέταξε τον περασμένο Ιανουάριο ο ειδικός πραγματογνώμονας, Αν. Δέδες, έκθεση στην οποία «με εμπεριστατωμένο, αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο αναλύει τις συνθήκες του δυστυχήματος των Τεμπών και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας, στην εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών και θα υποβοηθήσουν το έργο της Ανάκρισης και της γενικά της Δικαιοσύνης».
Στο υπόμνημα της Ολομέλειας σημειώνεται επίσης ότι «επειδή το ιστορικό που έχει διαμορφωθεί με τη Σύμβαση 717/2014, όπου η υπόθεση για ένα τόσο σοβαρό θέμα αρχικά αρχειοθετήθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και μόνον μετά από παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας κινήθηκε η ποινική διαδικασία, μας δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό, γιατί δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει δε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για το δυστύχημα των Τεμπών, να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες και να παραπεμφθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Στην κατεύθυνση αυτή οι δικηγορικοί σύλλογοι δηλώνομε ευθέως ότι επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε και θα απαντήσομε νομίμως και δεόντως σε τυχόν παραλείψεις στην αναζήτηση της αλήθειας, των ευθυνών και των υπευθύνων».
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Δικηγορικό Μέγαρο οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας παρουσίασαν τις θέσεις τους για την πορεία της δικαστικής έρευνας, με τον κ. Τσάτσαρο να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ομολογουμένως καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της οδύνης και της οργής που προκάλεσε. Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα καθαρό, ένα σαφές αίτημα, να υπάρχει ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν».
Με τον κ. Βερβεσό να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η χώρα όφειλε και πριν το δυστύχημα να είχε θεσπίσει βάσει Κοινοτικών Οδηγιών, εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας όλων των συγκοινωνιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και των τρένων. Τέτοιες πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, πριν το δυστύχημα και δυστυχώς και μετά δεν έχουν αναληφθεί, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που μιλάμε, οι Οδηγίες της Ε.Ε. να παραμένουν γράμμα κενό. Να μην υπάρχουν Εθνικοί Κανονισμοί Ασφαλείας, οι οποίοι όφειλαν να υπάρχουν και δεν υπάρχουν σήμερα κυρωμένοι από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να δείχνουμε ότι δεν βάλαμε μυαλό από αυτό που έγινε πριν από ένα χρόνο και συνεχίζουμε παρά το δυστύχημα, που έχει κοστίσει 57 ζωές, να μην έχουμε θεσπίσει κανονισμούς ασφαλείας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass