«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί...»

*ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ *ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ *Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ … «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ»… *ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2024 13:05

Του Κώστα Γκιάστα
Λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Μα, αλήθεια, πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να γιατρευτεί μια τέτοια πληγή;

Ένας πάντως δεν φτάνει με τίποτα.
Σαν να ‘ταν μόλις χθες εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, που συντάραξε τη χώρα και κλόνισε τον κόσμο. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα, στην είσοδο των Τεμπών, τότε που γράφτηκε η χειρότερη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου.
Ένα χρόνο μετά, δέκα περίπου χιλιάδες Λαρισαίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και στο πλαίσιο της διπλής απεργιακής συγκέντρωσης έστειλαν διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον πως δεν έχουν ξεχαστεί οι 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα και δεύτερον πως ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση έτσι ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι από την ελληνική δικαιοσύνη. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή» ήταν το πιο δυνατό σύνθημα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργίας έγιναν δύο συγκεντρώσεις. Μια στην Κεντρική πλατεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μια στην Ταχυδρομείου από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου και αποκαλύφθηκε μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Πρώτοι ομιλητές στην εκδήλωση της Κεντρικής πλατείας ήταν νέοι άνθρωποι. Ο Βασίλης Κολτσίδας εκ μέρους του Συντονιστικού Μαθητών και η Δήμητρα Χατζηβασίλη εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων είπαν μεταξύ άλλων πως η ανθρώπινη ζωή δεν γίνεται να λογαριάζεται με τάλιρα, υποστηρίζοντας πως είναι μια μέρα οργής και όχι απλά μια μέρα θλίψης. Κάλεσαν τον κόσμο σε συντονισμένο αγώνα λέγοντας πως η δύναμη του κόσμου είναι αστείρευτη. «Θα πάρουμε εκδίκηση, δίνουμε όρκο, το χρωστάμε» τόνισαν.
Η κ. Φωτεινή Κοσμοπούλου εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ζητούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια με τον μισθό μας», λέγοντας παράλληλα και ένα «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ο κ. Γιάννης Κουκούτσης εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο από το μπλόκο του Πλατυκάμπου αναφέρθηκε σε αγροτικά ζητήματα εξηγώντας γιατί είναι στον δρόμο του αγώνα εδώ και τόσο καιρό. Αναφερόμενος στα Τέμπη και συνδέοντάς το με τις πλημμύρες είπε πως «θα φταίμε αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος πρόεδρος της ΟΕΒΕ έκανε λόγο για συσσωρευμένα διαχρονικά σφάλματα και ελλείψεις στην κρατική δομή λέγοντας πως εν τέλει για την πολιτεία η ασφάλεια του λαού έχει μικρή σημασία.
Η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ κ. Δήμητρα Μπαράτση στην τοποθέτησή της είπε πως η εστίαση θα είναι δίπλα σ’ αυτήν την προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης γιατί όπως είπε ήμασταν όλοι μέσα σ’ αυτό το τρένο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης αναφέρθηκε τόσο στα Τέμπη όσο και στην Υγεία και τον τρόπο που καλείται πλέον ο κόσμος να πληρώνει για να μπορεί να κάνει βασικά πράγματα.
Η κ. Κατερίνα Τσιλοφύτη εκπροσωπώντας τους πλημμυροπαθείς της Φαλάνης αναφέρθηκε και στο γεγονός πως έξι μήνες μετά τις πλημμύρες έχουν να αντιμετωπίσουν την ανυπαρξία του κράτους σε πολλά ζητήματα.
Στη συγκέντρωση, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Σκόκα πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως
«Είμαστε σήμερα εδώ ξανά, αυτή την ημέρα που έχει χαράξει την ψυχή και το μυαλό μας. Ένα χρόνο μετά από αυτό το απερίγραπτο έγκλημα των Τεμπών τηρώντας την υπόσχεση που δώσαμε απέναντι στους 57 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, τις οικογένειές τους.
Στέλνουμε απ’ εδώ ένα μήνυμα: Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι ένα μεγάλο «δεν θα ξεχαστεί» απαιτώντας οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν εδώ και τώρα. Ένας χρόνος μετά και ακόμα αντηχούν στα αυτιά και στο μυαλό όλων μας τα συνθήματα εκείνων των ημερών: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Είμαστε εδώ απέναντι στην αποδεδειγμένα κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και των ενόχων από την κυβέρνηση, τη Hellenic Train, τον ΟΣΕ κι άλλους μηχανισμούς. Τα κόμματα που εναλλάχτηκαν στις κυβερνήσεις, που όλες τους συνέχισαν στις ράγες της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, τις δυνάμεις τους μέσα στο κίνημα που τόσο πολέμησαν αυτή την απεργία τολμώντας μάλιστα να πουν «εμείς δεν θα κάνουμε απεργία για τα Τέμπη». Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι!
Γι’ αυτό χαιρετίζουμε όλους όσοι σήκωσαν το βάρος αυτής της ευθύνης απέναντι στη σιγή που θέλουν να επιβάλλουν. Που μπήκαν μπροστά με αποφάσεις των φορέων τους για να οργανωθεί με επιτυχία αυτή η μάχη».
Παράλληλα επισήμανε πως «ένας χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού η πολιτική που τα πάντα τα μετράει σε κέρδη και ζημιές είναι εδώ. Το εγκληματικό κριτήριο του τι «είναι κόστος και τι όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται ξανά και ξανά» μιλώντας και για τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, την ακρίβεια, την κατάσταση στην Υγεία, την εμπλοκή της Ελλάδας σε πολέμους, καταλήγοντας στο εξής «Είμαστε στον δρόμο γι’ αυτό το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη ζωή μας».
O ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στην Κεντρική πλατεία βρέθηκε και ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε: «Σήμερα αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο “χαμό” 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερα παιδιά μας.
Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα, πλήρη δικαιώματα, εργασία πλήρη και σταθερή, αορίστου χρόνου για όλους εργαζόμενους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Αγωνιζόμαστε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες, για εγγυημένες κατώτερες τιμές, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει απ’ τα χωράφια τους.
Παλεύουμε για να καταργηθεί ο φοροληστικός νόμος της ΝΔ, που ψηφίστηκε με την ανοχή των άλλων κομμάτων, που γονατίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες στις πόλεις και στα χωρία και κλείνει τα μαγαζιά. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά και επαγγελματικής στέγης.
Παλεύουμε για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλου βοηθητικού προσωπικού. Αγωνιζόμαστε για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που επιβάλλει ουσιαστικά να χώνει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη η εργατική λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της.
Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις πολεμικές δαπάνες που γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εμπλέκουν τη χώρα μας στέλνοντας φρεγάτες -με επιτελείο εδώ από τη Λάρισα της ΕΕ. Στέλνουν φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε άλλες θάλασσες εκτός συνόρων. Στέλνουν μακριά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Είμαστε όλοι ενωμένοι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές σ’ αυτό τον αγώνα. Συνεχίζουμε με πανελλαδικό μέτωπο αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για ριζοσπαστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική πρόοδο και ελευθερία για τους εργαζόμενους και τον λαό μας».
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Η μεγαλειώδης πορεία από το κέντρο της Λάρισας με χιλιάδες συμμετέχοντες κατέληξε στο πάρκο απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας. Εκεί αποκαλύφθηκε μνημείο αφιερωμένο στις 57 ψυχές που χάθηκαν στην τραγωδία. Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου που τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος «Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» αναγράφονται πάνω σ’ αυτό.
Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και μουσικό δρώμενο. Η πλακέτα έγινε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, ενώ υποστήριξαν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Ψηφιακών Συστημάτων, Εστιών, Βιοχημείας, Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Φοιτητές και αγρότες με τρακτέρ βρέθηκαν στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και ανάρτησαν πανό.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
Απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας την οποία διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας. Κατά τη διάρκειά της μίλησαν: ο κ. Βασίλης Καραμπίλιας δάσκαλος ειδικής αγωγής, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου κ. Θοδωρής Καραγώγος, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Γιάννης Γαλλιός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, o κ. Δημήτρης Σιμόπουλος πρόεδρος των εργαζομένων ΕΦΚΑ Λάρισας, η κ. Βασιλική Τσιμπόλη αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας.
Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το συνδικαλιστικό σύνθημα της Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας είναι «αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια» και θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή των διεκδικήσεών μας έως ότου μας επιστραφούν οι οικονομικές απώλειες 14 ολόκληρων ετών», ενώ με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών είπε πως «η ελληνική κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση και το σύνολο των αρμόδιων φορέων του κράτους, τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου που θα εμπεδώσει την ασφάλεια στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, ειδικά τις μαζικές. Το κράτος δεν μπορεί να ανέχεται «τυφλά» τρένα, ξεπερασμένες υποδομές και ακατάλληλα για κυκλοφορία μεταφορικά μέσα. Ο αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών και ο έλεγχος των μεταφορικών μέσων, αποτελεί μείζονα υποχρέωση ενός κράτους του 21ου αιώνα».
O ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος τοποθετούμενος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους δήλωσε: «Νιώθω πολύ μικρός μπροστά στον τεράστιο πόνο όλων αυτών που σήμερα θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, που χάθηκαν άδικα, αλλά όχι αναίτια, ένα χρόνο πριν, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Δύσκολα υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα για μια τέτοια τραγωδία.
Είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας πώς μπορεί το χαμόγελο να μετατρέπεται σε θρήνο, η προσμονή της συνάντησης σε ατελείωτο λυγμό, οι ελπίδες και τα όνειρα σε δάκρυα και οργή.
Πενήντα επτά χαμένες ψυχές σε μια στιγμή, ζητούν τη δικαίωσή τους μέσα από την απονομή της δικαιοσύνης, τον καταλογισμό των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Ζητούν απάντηση στα πολλά «γιατί» που παραμένουν, βασανιστικά, στο μυαλό και την ψυχή του καθενός και της καθεμιάς.
Δεν ξέρω, ειλικρινά, αν οι απαντήσεις θα μπορέσουν να γιατρέψουν την αγιάτρευτη πληγή της απώλειας, μπορούν όμως, σίγουρα, να βοηθήσουν στην αποτροπή αντίστοιχων τραγωδιών.
Για αυτό, η αποκάλυψη της αλήθειας απαιτείται να γίνει με απόλυτο τρόπο, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς.
Το μυαλό, η σκέψη και η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων. Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά … «πάμε και όπου βγει»…
O ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ανακοίνωση με την οποία προτείνει η 28η Φεβρουαρίου να ανακηρυχθεί σε Εθνική Ημέρα Πρόληψης Ατυχημάτων εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα: «Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η αναφορά στον πατέρα της Ιατρικής σηματοδοτεί τη συμπαράσταση του γιατρού στον πόνο του ανθρώπου, αλλά και την ευαισθητοποίηση στην πρόληψη.
Δεδομένου ότι τα πάσης φύσης ατυχήματα στις 2 πρώτες δεκαετίες της ζωής αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες η πρότασή μας για ανακήρυξη της 28ης Φεβρουαρίου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Ατυχημάτων θεωρείται επιβεβλημένη.
Στόχος της ημέρας αυτής θα είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από πάσης φύσεως ατυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass