ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΚΡΟΑΣΗ

Εργολάβοι καλούν στρατηγό…

* Καταγγέλλουν μη σύννομη διαδικασία στη δημοπράτηση στρατιωτικών έργων στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Νοε 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:08

 

Παρά την καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων για μη σύννομους όρους και παρά την αποχή των μελών του από τον διαγωνισμό για την ανακαίνιση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, η Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων προχώρησε χθες την διαδικασία. Κι ας μετείχε τελικά στη δημοπρασία μόνο μία εταιρία, η οποία εμφανίστηκε ξαφνικά από την Αθήνα σπάζοντας την αποχή των τοπικών εργολάβων.

Κατόπιν τούτου προέκυψε νέα εντονότερη καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών, με την οποία τίθεται ζήτημα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ζητείται επειγόντως συνάντηση εκπροσώπων του με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, προκειμένου να ενημερωθεί και να μην συναινέσει σε μη σύννομες ενέργειες.

Σχετική διαμαρτυρία του Συνδέσμου, η οποία ουδόλως φαίνεται να ελήφθη υπόψη, είχε υπάρξει και πριν λίγο καιρό. Με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να δημοπρατείται έργο με όρο την παράδοσή του εντός του α΄ εξαμήνου του 2015 και αποπληρωμή του το 2016. Καθότι ούτε νόμιμο είναι, ούτε και μπορεί κάποια επιχείρηση να δανείζει υποχρεωτικά το κράτος για ένα ολόκληρο χρόνο και πλέον.

Αναλυτικά, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, την εμφάνιση του Αθηναίου εργολάβου και την αποδοχή της προσφοράς του από την στρατιωτική υπηρεσία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση-καταγγελία: «Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λάρισας, συνεχίζει την καταγγελία για την διαδικασία δημοπράτησης των έργων «Ανακαίνιση Πτέρυγας Νοσηλείας 1ου Ορόφου στο 404 ΓΣΝ» και «Κατασκευή κτιριακής εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στο 303 ΠΕΒ» της 735 ΔΣΕ.

Στα παραπάνω έργα αναφέρεται, στη διακήρυξη, ως χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών το α’ εξάμηνο 2015 και ως χρόνος αποπληρωμής το 2016.

Ο Σύνδεσμος Λάρισας, ζήτησε επανειλημμένα από τη Δημοπρατούσα Αρχή να τροποποιήσει την διακήρυξη καθόσον αυτή περιείχε μη σύννομους όρους. Προς στοιχειοθέτηση των απόψεών του, προσκόμισε και σχετική Γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΠΕΣΕΔΕ. Σύμφωνα με την Γνωμάτευση αυτή δεν επιτρέπεται να τοποθετείται σε δύο διαφορετικά οικονομικά έτη, ο χρόνος αποπεράτωσης και ο χρόνος αποπληρωμής ενός έργου. Ζητήσαμε είτε η χρηματοδότηση να ολοκληρωθεί το 2015 είτε ο χρόνος αποπεράτωσης να είναι το 2016, έτσι ώστε να ταυτίζονται η αποπεράτωση και η χρηματοδότηση στο ίδιο έτος.

Παρόλα αυτά, η 735 ΔΣΕ συνέχισε την μη σύννομη διαδικασία και παρά την καθολική αποχή των μελών μας σήμερα (11-11-2014) κατά τον επαναληπτικό διαγωνισμό του έργου «Ανακαίνιση Πτέρυγας Νοσηλείας 1ου Ορόφου στο 404 ΓΣΝ», δέχτηκε προσφορά ενός και μόνο εργολήπτη με έδρα την Αθήνα. Καταγγέλλουμε όλη την διαδικασία επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ο επαρκής ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη δημοπρασία έργου, με αποτέλεσμα να μην είναι πιθανώς συμφέρουσα η οικονομική προσφορά.

Θεωρούμε ότι η ΔΜΧ και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, εάν συναινέσουν στην ανάθεση των έργων με την παραπάνω διαδικασία, συναινούν ταυτόχρονα στη μη χρηστή και σύννομη διαχείριση Δημόσιου χρήματος και καθίστανται υπόλογοι για τούτο και ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή της έντονης οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζουμε επίσης τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας περί πληρωμής εντός 60 ημερών από τη δημιουργία της οιασδήποτε οφειλής του Δημοσίου.

Έχουμε ήδη ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, και πιστεύουμε ότι εκείνος θα ανταποκριθεί άμεσα στην έκκλησή μας για συνάντηση».

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass