Μειώνονται τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης για δύο χρόνια

*ΑΠΟ 500 ΣΤΑ 100 ΕΥΡΩ *ΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, ΦΑΛΑΝΗ, ΜΑΝΔΡΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΚΑΙ ΚΟΙΛΑΔΑ *ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ *Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2024 14:41

Τη μείωση των τελών σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο για τις περιοχές Μάνδρα, Κουτσόχερο, Γιάννουλη, Φαλάνη και Κοιλάδα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. Η νέα ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΛ διαμορφώθηκε με γνώμονα τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023 και τις οικονομικές επιπτώσεις που υπήρξαν στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και ιδιαίτερα στις προαναφερόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αυξηθεί η συνδεσιμότητα των κατοικιών αποφασίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι και τις 30 Μαρτίου του 2026, στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, δηλαδή η απόφαση αφορά τις ιδιοκτησίες στην πρόσοψη των οποίων έχει κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία να διαμορφωθεί στο ποσό των 100 ευρώ, αντί των 500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως πρόσοψης και επιφάνειας κτισμάτων.
Για τις ιδιοκτησίες που προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης απαιτείται επέκταση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης, προτείνεται το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης να εξακολουθήσει να ισχύει όπως ήταν μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ ανεξαρτήτως πρόσοψης και επιφάνειας.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση μείζονος σημασίας που αποδεικνύει και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, αφού η αύξηση των συνδέσεων στο αποχετευτικό δίκτυο θα οδηγήσει και σε καλύτερη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως: «Μετά την κακοκαιρία δημιουργήθηκαν προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των προβληματικών βιολογικών συνειδητοποιήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέο σχεδιασμό. Ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν στην είσοδο των λυμάτων. Επειδή οι συνδέσεις είναι σε χαμηλό επίπεδο, για να επιτευχτεί η καλύτερη λειτουργία των βιολογικών απαιτούνται περισσότερες συνδέσεις. Η δραστική μείωση της τιμής των τελών σύνδεσης είναι ένα κίνητρο για τα νοικοκυριά και φυσικά δείχνουμε και έμπρακτα τη στήριξή μας στους πληγέντες από την κακοκαιρία. Φυσικά, αναμένουμε και χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση με μηχανήματα νέας τεχνολογίας στους βιολογικούς σε Λάρισα, Κοιλάδα και Μάνδρα που λειτουργούν, αλλά με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας».
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση της ΔΕΥΑΛ, όπως υποβλήθηκε και εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πέραν των ειδικών συνθηκών και προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Daniel» ελήφθησαν υπόψη και μια σειρά ακόμα ζητημάτων, όπως ο μικρός αριθμός συνδεσιμότητας των νοικοκυριών. Με ζητούμενο, λοιπόν, την αύξηση των συνδέσεων η τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για ορισμένο χρονικό διάστημα θα δώσει κίνητρο σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει τα εξής: «Στη Μάνδρα και στο Κουτσόχερο κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-20 συγχρηματοδότηση ΕΤΠΑ τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και η κοινή Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στη Γιάννουλη και στη Φαλάνη κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τα δίκτυα αποχέτευσης, ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός για τη διοχέτευση των λυμάτων της Φαλάνης στην ΕΕΛ Γιάννουλης και η επέκταση της υπάρχουσας ΕΕΛ. Στην Κοιλάδα κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» και με ιδίους πόρους τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Για τα χρηματοδοτούμενα έργα υπάρχει η απαίτηση από την E.E. για λειτουργικότητα - συνδεσιμότητα των έργων και ενδεχόμενη επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων συνδεσιμότητας. Η πρόταση τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής για περιορισμένο χρονικό διάστημα έχει στόχο την παροχή κινήτρου στα νοικοκυριά για να υλοποιήσουν τις οικιακές συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης στις προαναφερόμενες περιοχές οικισμών, όπου παρατηρείται χαμηλή συνδεσιμότητα και ως εκ τούτου χαμηλή παροχή λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων με συνεπακόλουθα ζητήματα λειτουργικότητας τους. Στις Τ.Κ. Μάνδρας - Κουτσόχερου και στις Δ.Κ. Γιάννουλης - Φαλάνης τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης έχουν καθοριστεί σύμφωνα με την Απόφαση Δ.Σ. ΔΕΥΑΛ με αρ. 106/2018, ενώ αντίστοιχα για την Κοιλάδα σύμφωνα με την απόφαση 28/2020 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.
Σύμφωνα με εσωτ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 45/6-2-2024 από τα στοιχεία που τηρεί η Τ.Υ. της ΔΕΥΑΛ:
-Μέχρι σήμερα στη Γιάννουλη συνδέθηκαν 365 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν 83 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 2.499 ενεργά υδρόμετρα.
-Στη Φαλάνη συνδέθηκαν 128 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν 32 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 1.178 ενεργά υδρόμετρα.
-Στη Μάνδρα συνδέθηκαν 93 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν 21 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 248 ενεργά υδρόμετρα.
-Στο Κουτσόχερο συνδέθηκαν 23 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν 13 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 118 ενεργά υδρόμετρα.
-Στην Κοιλάδα συνδέθηκαν 89 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν 32 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 252 ενεργά υδρόμετρα».
Η απόφαση θα ισχύσει για δύο χρόνια και μετά την 30ή Μαρτίου του 2026 η τιμολογιακή πολιτική των τελών σύνδεσης στη Μάνδρα και το Κουτσόχερο, στην Κοιλάδα και στη Γιάννουλη και τη Φαλάνη θα διαμορφωθεί ως εξής:
Τέλος Σύνδεσης με το δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Πρόσωπο Οικοπέδου χ 5 €/μ.μ.
Κτίσμα x 5 €/τ.μ.
Τέλος Χρήσης Υπονόμων (Για ακίνητα για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο από τη ΔΕΥΑΛ) Χρεωθείσα Κατανάλωση x 0,10 €/κ.μ.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass