Σε κατάσταση υψίστου κινδύνου η Θεσσαλία από τις βροχές

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΗΤΑ 533 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2024 14:51

Σε κατάσταση υψίστου κινδύνου βρίσκεται η Θεσσαλία αναφορικά με την παροχετευτικότητα ποταμών και υδατορεμάτων μετά τις πρόσφατες πλημμύρες «Daniel» και «Elias», σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνει δε, ότι: «Η συγκέντρωση μεγάλου όγκου φερτών υλικών στις κοίτες ποταμών και ρεμάτων, καθώς και οι καταστροφές σε αναχώματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες, έχει μειώσει σημαντικά την παροχετευτικότητα των υδατορεμάτων και προκαλούν μεγάλους κινδύνους στο ενδεχόμενο νέων βροχοπτώσεων».
Για τον λόγο αυτόν η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία, τόσο την επίσπευση των διαδικασιών όσο και την ανάληψη του κόστους μόνιμης αποκατάστασης, ώστε η ικανότητα των ποταμών και των ρεμάτων να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.  Επισημαίνει πως «η βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καλαμπάκας στην Π.Ε. Τρικάλων, ανέδειξε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, αφού μια βροχή μέτριας έντασης προκάλεσε αρκετά προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις τα νερά έφτασαν στο ύψος των αναχωμάτων. Λόγω των εργασιών προσωρινής αποκατάστασης στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο ο κίνδυνος είναι άμεσος. Ως προς τις αποκαταστάσεις αναχωμάτων σημειώνεται ότι αποτελούν προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση μικρής έντασης βροχής, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με λεπτόκοκκα και χονδρόκοκκα υλικά λατομείων και όχι με τα ενδεικνυόμενα αργιλικά υλικά, τα οποία δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν αυτήν την περίοδο, γιατί είναι κορεσμένα. Σε δεύτερη φάση, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες επένδυσης αυτών των σημείων με αργιλικά υλικά».
ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε εργασίες προσωρινής αποκατάστασης σε αναχώματα σε ολόκληρη τη υδρολογική λεκάνη της Θεσσαλίας, έχοντας δαπανήσει, όπως υποστηρίζει, το ποσό των 61.550.000 ευρώ (από τα οποία, ωστόσο, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει καλύψει μόλις τα 6 εκατ.). Με έγγραφό της προς τα αρμόδια Υπουργεία ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 15.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Οι προσωρινές αποκαταστάσεις έχουν προστατεύσει μέχρι στιγμής τους οικισμούς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των κατοίκων στη Θεσσαλία, ωστόσο είναι άμεση η ανάγκη οριστικής διευθέτησης των αναχωμάτων και των κοιτών των ποταμών και των υδατορεμάτων σ’ ολόκληρη τη λεκάνη απορροής της Περιφέρειας».
ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για τον λόγο αυτόν από τις 22 Ιανουαρίου με έγγραφό της προς τα συναρμόδια Υπ. Υποδομών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά συνολικά 533.150.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η μόνιμη αποκατάσταση των αναχωμάτων και ο καθαρισμός των κοιτών, ώστε να επανέλθουν στην κατάσταση πριν τις πλημμύρες. Τα έργα αυτά αναλύονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και επιμέρους έργο στον πίνακα. Το θέμα των χρηματοδοτήσεων τόσο για τις προσωρινές όσο και για τις μόνιμες αποκαταστάσεις έθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας σε συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή στους συναρμόδιους υπουργούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass