Εσο έτοιμοι για σεισμό 6,8 Ρίχτερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

*ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ *ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΕΚΑΒ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 14:25

Άσκηση που αφορούσε στη μερική εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έπειτα από μεγάλο σεισμό, έγινε χθες το πρωί στον αύλειο χώρο του ΠΠΓΝΛ, με τη συμμετοχή Υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος, που συνέταξαν το σενάριο, σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ και τον Στρατό.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που συνέταξε η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΠΠΓΝΛ, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή Τερψιθέα της Λάρισας. Λόγω του σεισμού αναφέρθηκαν υλικές ζημιές στις γύρω συνοικίες, αλλά και στην Πτέρυγα Α’ του νοσοκομείου, όπου φιλοξενούνται κλινικές από τις οποίες έπρεπε να μεταφερθούν ασθενείς, όπως επίσης έπρεπε να απεγκλωβιστεί ασθενής από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.
Το σενάριο της άσκησης στηρίχθηκε στα επίσημα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου Υγείας «Σώστρατος» και «Περσέας», που αφορούν στην εκκένωση τμημάτων κατόπιν εικονικών συμβάντων σεισμού και πυρκαγιάς σε συγκεκριμένους χώρους.
Βασικός σκοπός της άσκησης ήταν η αμεσότητα και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των απαραίτητων ενεργειών, έτσι ώστε το προσωπικό του νοσοκομείου με την κατάλληλη επιμόρφωση και με εκπαίδευση να αντεπεξέλθει επάξια στη διαχείριση έκτακτων και κρίσιμων καταστάσεων.
Να μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος της εκάστοτε σεισμικής καταστροφής και να ελαχιστοποιηθεί η αναταραχή τόσο στην παροχή νοσηλείας όσο και σε άλλες ζωτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του.
Στόχοι της άσκησης ήταν η βελτίωση της ετοιμότητας του προσωπικού, η άμεση έναρξη χωρίς καθυστέρηση διαδικασιών προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού και η έναρξη διαδικασίας εκκένωσης ή μετεγκατάστασης του Νοσοκομείου, εάν και εφόσον χρειάζεται, η ανάπτυξη συνεργασίας με ειδικές δυνάμεις διάσωσης, όπως ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ. κ.ά., να μπορεί να προγραμματιστεί η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου, εάν αυτό είναι δυνατόν, μετά το πέρας της κρίσεως και να βελτιώσει τις τεχνικές πρόληψης της αρνητικής ψυχολογίας απέναντι σε έκτακτες και κρίσιμες καταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου κ. Δημήτρης Κατσικονούρης, «ο στόχος ήταν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, γρήγοροι και σε ετοιμότητα», ευχαριστώντας στη συνέχεια όλους όσοι συμμετείχαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του ΕΚΑΒ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεργαστήκαμε για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να μπει το προσωπικό στην κουλτούρα της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας περίπτωσης. Δηλώνω πολύ ευχαριστημένος και αξίζουν όλοι συγχαρητήρια».
Εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η κ. Ολυμπία Τσακνάκη ανέφερε πως η άσκηση εξελίχθηκε με επιτυχία και πως όλα κύλησαν ομαλά.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass