Μαζεύουν υπογραφές για διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων

*ΥΨΟΥΣ 410.000.000.000 ΕΥΡΩ *Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1944

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 14:30

Το θέμα της διεκδίκησης των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα οι Γερμανοί Ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέδειξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία τους στη Λάρισα, τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -  Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας κ. Θανάσης Σερδένης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Πανελλήνια Ένωση κήρυξε το έτος 2024 καμπάνια για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων, πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στη χώρα μας.
Οι οφειλές, είπε, «έχουν αποφασιστεί από τις διεθνείς διασκέψεις. Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προχωρά στην έναρξη της καμπάνιας, για να κάνει γνωστό το θέμα και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές και αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, μαζικών φορέων, σωματείων και συλλόγων του νομού στο παρακάτω ψήφισμα:
«Το 2024 κλείνουμε ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη φασιστική κατοχή, ογδόντα χρόνια από τότε που η εργατική τάξη της Ελλάδας, ο λαός και η νεολαία του συσπειρωμένη στο ΕΑΜ, στον ένοπλο βραχίονά του, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, πάλευαν με το όπλο στο χέρι, με αιμοδότη, νου και ψυχή το ηρωικό ΚΚΕ. Είχαν νικήσει το εγκληματικό ναζιστικό τέρας και τους ντόπιους αστούς συνεργάτες τους. Είχαν κατακτήσει με το αίμα τους τη χιλιάκριβη λευτεριά και πάσχιζαν να φέρουν καινούργιες ημέρες στην κατεστραμμένη, από τον κατακτητή, Ελλάδα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς συγκριτικά με τον πληθυσμό της, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης φασιστικής κατοχή, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές. Έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διεκδικούν με επιμονή και σχέδιο τις οφειλές της Γερμανίας, ώστε να μη διαταράξουν τις συμμαχικές σχέσεις των δύο αστικών τάξεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Οι οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις περιλαμβάνουν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία, αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της Κατοχής.
Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων σε ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης σημασίας των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις».
Ο κ. Σερδένης συνοψίζοντας τόνισε πως «σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής, υπολογίζονται σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κ.λπ.), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10 δισ. ευρώ για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τεράστιες υποχρεώσεις απέναντι στην Ιστορία και τον ελληνικό λαό.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), για μία ακόμα φορά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσει η Κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔΓ, η οποία αρνείται να πληρώσει».
Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, και τα μελή της Διοικούσας Επιτροπής Μπαρός Γ., Κουτσιανικούλης Θ., Παζιάμνας Γ., Κολοβός Μάρκος και Σίμος Άγγελος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass